Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 25 kwi 2024, 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FHeroes 1.0
PostNapisane: piątek, 17 mar 2023, 14:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4669
Fanów "Herosów" z pewnością ucieszy fakt, pojawienia się nowej wersji silnika FHeroes. W porównaniu do poprzedniej odsłony sprzed lat, ktorej poświęciłem kilka zdań, między innymi w tym tekście zauważyłem kilka pozytywnych zmian. Gra bezproblemowo obsługuje język polski, mozna grać w kampanię i co najważniejsze dziala wreszcie wczytywanie stanu gry. Oczywiście poprzednia wersja sprzed 10 lat, miała jeszcze kilka innych upierdliwych mankamentów, jednak na szybko po paru minutach grania nie byłem w stanie zweryfikować czy i one zostały zlikwidowane. Niewątpliwie jednak pokuszę się o dłuższą sesję z tym silnikiem i do tematu wrócę za kilka dni. W chwili gdy piszę te słowa archiwum znajduje się w "poczekalni" na OS4Depot.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: FHeroes 1.0
PostNapisane: niedziela, 2 kwi 2023, 21:47 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1196
Nie do końca pasują mi klimaty czarów i rycerstwa ale dla porządku chciałem odpalić DEMO.
I tu pojawia się problem bo pomimo jego ściągnięcia gra krzyczy o brakujące pliki.
Jaka jest struktura katalogu z grą?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: FHeroes 1.0
PostNapisane: poniedziałek, 3 kwi 2023, 10:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4669
Przemek napisał(a):
Nie do końca pasują mi klimaty czarów i rycerstwa ale dla porządku chciałem odpalić DEMO.
I tu pojawia się problem bo pomimo jego ściągnięcia gra krzyczy o brakujące pliki.
Jaka jest struktura katalogu z grą?


Szczerze powiedziawszy, jako posiadacz kilku wersji, zarówno na CD jak i cyfrowej z GOGa nigdy nie miałem potrzeby instalowania dema. Cóż dokumentacja do gry praktycznie nie istnieje, w readme znajdziesz jedynie info że masz skopiować odpowiednie dane do katalogu data roaz maps. Ja jednak skopiowałem wszystkie inne dane i wygląda na to że dobrze zrobiłem gdyż silnik z nich korzysta. U mnie wygląda to tak:

Kod:
Nowy proces Shell nr 5
5.System:> list Amiga:Strategie/Free_Heroes_2/
Directory "Amiga:Strategie/Free_Heroes_2/" on poniedziałek 03-kwi-23
SOUND                              Dir ----rwed 17-mar-23 18:24:53
Games                              Dir ----rwed 16-mar-09 14:34:32
files                              Dir ----rwed 21-mar-23 00:31:44
fheroes2.readme                    426 ----rw-d 19-mar-13 10:24:00
fheroes2.readme.info              5092 ----rw-d 23-mar-13 14:20:28
timidity.cfg                      3160 ----rwed 19-maj-06 15:11:06
fheroes2.info                    14756 ----rw-d 05-maj-16 15:59:48
doc                                Dir ----rwed 19-mar-13 12:58:03
GUS                                Dir ----rwed 19-mar-13 12:58:05
userdata                           Dir ----rwed 19-mar-13 12:58:05
doc.info                         11420 ----rw-d 23-mar-13 14:20:28
fheroes2                       18219862 ----rwed 17-mar-23 07:10:06
README                            1122 ----rwed 17-mar-23 14:13:22
MUSIC                              Dir ----rwed 21-mar-23 13:03:31
Anim                               Dir ----rwed 21-mar-23 00:16:28
Data                               Dir ----rwed 21-mar-23 00:16:30
Maps                               Dir ----rwed 21-mar-23 13:03:28
fheroes2.key                      2409 ----rw-d wczoraj 17:59:59
fheroes2.cfg                      2647 ----rw-d wczoraj 18:01:12
9 files - 10 directories - 17867 blocks used
5.System:>


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: FHeroes 1.0
PostNapisane: środa, 5 kwi 2023, 15:43 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1196
Dzięki, kilku katalogów nie mam. Ale już nie będę z tym walczył. I tak straciłem prawie 2 godziny ;)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: FHeroes 1.0
PostNapisane: środa, 5 kwi 2023, 18:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4669
Przemek napisał(a):
Dzięki, kilku katalogów nie mam. Ale już nie będę z tym walczył. I tak straciłem prawie 2 godziny ;)


Teraz na GOGu widzę po 10$, ale od czasu do czasu są promocje, że i za 10 zeta można kupić. To już niemal tak jak darmowe demo, a czasu powinno oszczędzić, wiadomo czas to pieniądz. Oczywiście jak ktos lubi takie gry, to pozycja obowiązkowa, jak nie to niekoniecznie. Dla mnie akurat seria HoM&M w odsłonie pierwszych 3 części, obok serii Gran Turismo, to dwa najlepsze cykle gier jakie stworzył człowiek. Tego drugiego cyklu ze względu na prawa własnościowe Sony, poza emulacją na AmigaOS nigdy nie będzie, dobrze że są choć Herosi.

No ale rozumiem że jak ktoś nie jest fanem to nie musi mieć takiego parcia. Sam np. nie kupiłbym Red Alert, tylko dlatego że jest port dla AmigaOS 4 (choć to może nie najlepszy przykład, bo zdaje się że dane do Red Alert i C&C są rozprowadzane za darmo) i jak bym miał mieć z tym jakieś problemy, to pewnie też bym odpuścił nie czekając nawet 2 godzin, bo to nie moja gra. Zresztą najnowszych wersji portow tych RTSów nawet nie ściągałem. Tak samo nie sprawdzałem nawet teorii Recedenta, czy brak filmów w Fallout 2, skutkuje brakiem możliwości ukończenia gry. Wiem że to zacny i zasłużony tytuł i cieszę się że port Fallouta jest na AmigaOS 4, ale po kilkuminutowym spacerku i ubiciu może ze 4 skorpionów, stwierdziłem że to też nie moja gra.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: FHeroes 1.0
PostNapisane: środa, 5 kwi 2023, 19:11 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1196
Dokładnie miałem taki zamiar, 10 zeta bym dał a jako nie fan, 40 nie dam.
Ale ostatnio mam jakiś fetysz i wszystko lubię mieć dokończone i wycyzelowwne....a potem nie gram :lol: Także te wszystkie lepsze gry poinstalowałem. Nawet z Allegro dwa brakujące Amiga Magazyny kupiłem nie mówiąc o dopieszczaniu swojej A4000 ;)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB HD7750 :mrgreen: SBLive! OS4.1 FE/A500/A600/A600+Furia/A1200/CD32/A4000D+A2320+PiccoloSD64


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO