Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 18 mar 2025, 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 sty 2025, 21:10 
Generał
Generał

Kilka słów Steffena Heausera o jego najnowszej pracy nad GemRB:

Mój najnowszy projekt Baldurs Gate mogę zrobić tylko dla OS4, nie z powodu braku mocy PiStorm - ale z powodu braku bibliotek PiStorm.

Istniejący port GemRB ma kilka problemów:

1) bardzo przestarzała wersja silnika GemRB (0.7.2). Mój port bazuje na 0.8.8 (być może później zaktualizuję go do 0.9.0 - 0.9.1 i nowsze nie są możliwe, ponieważ wymagają Pythona 3, 0.9.0 to ostatnia wersja obsługująca Pythona 2.7.

2) Używa Pythona 2.5, co może powodować problemy z grami, ponieważ GemRB miał używać Pythona 2.7. Moja nowa wersja używa Pythona 2.7 (obecnie w wersji beta dla OS4).

3) Zawiera instalatory dla 4 gier, które można zainstalować bezpośrednio z wersji PC CD/DVD/Issue bez konieczności wcześniejszej instalacji na komputerze. Wiele osób miało problemy z instalacją gier. Nie musisz konfigurować pliku .cfg ani instalować starszych wersji niektórych bibliotek SO w lokalnym katalogu, tym wszystkim zajmują się instalatory. Instalatory mogą obsługiwać różne wersje gry i różne języki (niemiecki, angielski, wielojęzyczny i polski).

Ogromne rejestrowanie spowolniło grę. W moim porcie domyślnie wyłączam rejestrowanie (niektóre rejestrowanie zdarzało się nawet, jeśli wyłączyłeś je w cfg). Jedną z nowych funkcji portu 0.8.8 jest BTW to, że możesz dynamicznie zmieniać jego rozmiar, jeśli uruchamiasz go w Workbench (oczywiście możesz też uruchomić go w trybie pełnoekranowym).

Nie wiem jak jest w Polsce, przynajmniej tutaj w niemieckiej społeczności Amigi wielu nigdy nie udało się zainstalować gry. Przynajmniej tak słyszałem i dlatego rozpocząłem projekt portingu.
Tak naprawdę instalatory wymagały o wiele więcej pracy niż przeniesienie wersji 0.8.8. Są to (biorąc pod uwagę wszystkie obsługiwane edycje) tysiące linijek skryptu instalatora
Zanim zapytałem autora portu 0.7.2, czy zamierza go zaktualizować, powiedział, że nie.

Baldurs Gate to jedna z moich ulubionych gier, więc zacząłem nowy port, na podstawie nowszych źródeł. Jeśli kiedykolwiek Python 3 pojawi się na AmigaOS, oczywiście znowu zaktualizuję.
Mogę faktycznie zdobyć źródła Pythona dla WarpOS i sprawdzę, czy przeniesienie go do 68k jest możliwe, dla wersji PiStorm.
Sprawdzam również, czy dostosowanie instalatorów, które napisałem, można dostosować również do wersji WarpOS (nadal wymagałoby to przeniesienia unshield do WarpOS, ale powinno być wykonalne ^^).

Problem z 0.8.8 zawsze polegał na tym, że AmigaOS 4 nie ma jeszcze Pythona 2.7. Najwyraźniej „dostosujmy go do Pythona 2.5” nie zadziałało w przypadku 0.8.8.
Oczywiście moja nowa wersja nie może zostać wydana, dopóki Python 2.7 nie przestanie być Betą i nie zostanie wydany dla OS4.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: poniedziałek, 3 lut 2025, 18:47 
Generał
Generał

IceWin Dale 1 PL:

Amigowy instaler depakuje archiwa z wersji PC/DVD i/lub PC/CD poprawnie.
Nie trzeba tworzyć ścieżek, przypisów, przenosić danych miedzy pc a amigą. Wszystko działa z automatu.

Dążymy do tego aby amigowy instaler obsłużył poprawnie jak największą ilość dostępnych wydań gry.

Trafiliśmy na polskie wydania które zamiast potrzebnych plików .CAB zawierają pliki .BIN powiązane z SETUP.EXE
Niestety tych wersji nie da się wykorzystać :(

Obsługiwane wydania DVD/CD/HDD będą opisane w dokumentacji.

PostNapisane: środa, 5 mar 2025, 21:49 
Generał
Generał

Zapraszamy do sklepu:

https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Sof ... :1407.html

WSPARCIE DLA WERSJI POLSKIEJ:

1) Saga Baldurs Gate (DVD) (PL) - 2xDVD - (EXTRA KLASYKA GIER KOMPUTEROWYCH GOLD)

2) Saga Icewind Dale (DVD) (PL) - 1xDVD - (EXTRA KLASYKA GIER KOMPUTEROWYCH GOLD)

3) Legendy RPG (PL) - 2xDVD - (PLATYNOWA KOLEKCJA) *)

Wsparcie:
- Saga Icewind Dale
- Planescape:Torment

Brak wsparcia: *)
- Saga Baldurs Gate

4) Baldurs Gate (PL) - 6xCD - (NOWA EXTRA KLASYKA GIER KOMPUTEROWYCH)

5) Baldurs Gate II (PL) Cienie Amn i Tron Bhaal - 4xCD - (NOWA EXTRA KLASYKA GIER KOMPUTEROWYCH)

6) Icewind Dale (PL) Heart of Winter - 3xCD - (NOWA EXTRA KLASYKA GIER KOMPUTEROWYCH)

7) Planescape: Torment (PL) - 2xCD - (NOWA EXTRA KLASYKA GIER KOMPUTEROWYCH)

8) Wersja GOG (PL):
(wymaga instalacji na PC i przeniesienia danych na Amigę)

- Baldur's Gate The Original Saga 2.0.0.20
- Baldur's Gate 2 Complete 2.0.0.12
- Icewind Dale Complete 2.0.0.11
- Planescape Torment 1.01a (10597)

GemRB nie wspiera wersji "ENHANCED EDITION"

Strefa czasowa: UTC + 1