Emu napisał(a):
Dziękuję za linki, przejrzę.
Chciałbym używać po trochu do wszystkiego. Chodzi mi o taki niezbędnik, pliki które trzeba bezwzględnie zainstalować, jakieś brakujące biblioteki, patche itp. Instalować NewIcons, spolszczenie, MUI?
Więc tak, ja polecam do instalacji następujące programy - jest to przykładowe zestawienie (niektóre programy są komercyjne lub płatne lub wchodzą w skład pakietu Amiga Magic).
Wybierz coś dla siebie.
WorkbenchToolsDaemon - pozwala dodawać menusy do Workbencha. Dzięki temu np. łatwo możesz podpiąć MultiView pod menu.
DirWork - prosty, ale wygodny menadżer plików.
Directory Opus - wyśmienity menadżer plików o dużej funkcjonalności.
AmigaDOSLhA - niezbędny dla każdego Amigowca program archiwizujący.
XPK - pakiet do kompresowania i dekompresowania danych.
LZX - program do archiwów o wysokiej kompresji.
UnZIP - pomocniczy program archiwizujący.
MuzykaDeliTracker - program do odgrywania muzyki. Obsługuje naprawdę niezliczoną liczbę różnych formatów.
HippoPlayer - inny program do słuchania muzyki. Obsługuje mniej formatów.
medplayer.library - biblioteka do odgrywania modułów MED.
OctaMED Sound Studio - program do komponowania muzyki (zgodny z systemem).
GrafikaDeluxe Paint - program malarski.
Personal Paint - inny program malarski.
Photogenics - program do obróbki obrazów.
TekstCygnusED - edytor tekstu o wielu funkcjach.
TurboText - szybki edytor tekstu.
WordWorth - edytor dokumentów tekstowych.
Bazy danychDataStore - program do tworzenia baz danych.
Arkusz kalkulacyjnyTurboCalc - arkusz kalkulacyjny.
Różnościreqtools.library - biblioteka do requesterów (okienek wyboru pliku, czcionki itd.) używana przez sporą liczbę programów.
Oczywiście to tylko przykładowe zestawienie. Jeśli myślisz poważnie o swojej pracy, warto zainstalować najważniejsze pakiety: LhA, menedżer plików, ToolsDaemon, edytor tekstu. Na Twoim miejscu unikał bym instalacji niektórych pakietów jak MUI, czy łatek, gdyż często prowadzą do problemów z systemem, których przyczyny trudno jest ustalić.
Zamiast NewIcons, który jest łatką, polecam poszperać po archiwach z podanego wcześniej przeze mnie linku. Na pewno znajdziesz tam ikonki, które przypadną Ci do gustu. Wybór jest spory.
Jak ręcznie wszystko skonfigurujesz to system będzie stabilny i będziesz miał kontrolę nad nim. Uwierz, że zaoszczędzi Ci to wielu potencjalnych problemów, które pojawiłyby się gdybyś instalował łatki.
Jeśli lubisz polską lokalizację, to jak najbardziej polecam jej zainstalowanie.

Jeśli chcesz wysoką rozdzielczość to spróbuj ustawić ją w ScreenMode. Ja polecam 4, 8 lub 16 kolorów dla trybu 640x512, wtedy większość programów działa OK.