Dzięki Panowie za sugestie.
Na razie doszedłem do wniosku, że to mix co najmniej 3 problemów. Otóż pierwszy to to, że SAM440 ma 4 zlacza SATA ale tylko dwa są bootowalne a do tego jedno jest do HDD a drugie do CD/DVD. Dlatego nie widział SLB po przełożeniu dysku do drugiego portu

Drugi problem to inicjalizacja Radeona. Udało mi się RAZ zabootować z drugiego dysku (z early startup menu) zaraz po przekopiowaniu nań całego DH0: ale każdy następny raz, Radeon wariował. Chyba kickstart ładuje się z głównego HD a reszta systemu z drugiego i tu pojawia się jakiś problem.
Trzeci to USB. W UBoot są dwie możliwości ładowania z USB, z HDD i z CD/DVD. Nic nie pomaga. Komenda USB TREE pokazuje tylko klawiarurę a BOOT USB wywala brak SLB. No bo skoro nie widzi dysku.... Sprawy nie ułatwia fakt, że tylko jeden port USB jest widziany w UBoot i tam jest klawiatura. Czyli ten wyjątkowy port może widzieć HD ale wtedy nie mam klawiatury i nie ma jak użyć powyższych komend

Ten sam cyrk jest z zewnętrznym DVD na USB, w którym tkwi oryginalna płyta z systemem.
Brak startu z karty pamięci...