Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 16 paź 2021, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwi 2021, 10:41 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Pojawił się u mnie problem z systemowym kopiowaniem plików. Gdy próbuję skopiować jakiś plik lub katalog z jednego dysku na drugi poprzez przesunięcie ikony między oknami (nie tylko z nośnika zewnętrznego ale takšże między partycjami albo do ramu) to trwa to niewyobrażalnie długo. System wręcz dostaje czkawki zamrażając kursor (nie na stałe ale wielokrotnie).Okno kopiowania pojawia się z dużym opóźnieniem i jest rysowane stopniowo, najpierw ramka, potem treść. Jak na zwolnionym filmie. A potem trwa w nieskończoność zmuszając do przerwania procesu. Po prostu ten sposób kopiowania stał się nieużywalny. Tymczasem kopiowanie w DOpus4 przebiega w normalnym tempie. Podobnie w kliencie FTP.
Pliki pobierane przeglądarką zapisują się normalnie i normalnie rozpakowują się archiwa. W ogóle wszystko działa normalnie z wyjątkiem tego przesuwania ikon między oknami.
Nie kojarzę kiedy to się pojawiło po raz pierwszy ale dosyć niedawno (może po aktualizacji update2?). Nie pisałem od razu bo myślałem, że znmajd ę prtzyczynę. Nie znalazłem.
Czy macie pomysł co to może być albo jakto ustalić i naprawić?

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwi 2021, 17:26 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4040
bohun napisał(a):
Pojawił się u mnie problem z systemowym kopiowaniem plików. Gdy próbuję skopiować jakiś plik lub katalog z jednego dysku na drugi poprzez przesunięcie ikony między oknami (nie tylko z nośnika zewnętrznego ale takšże między partycjami albo do ramu) to trwa to niewyobrażalnie długo. System wręcz dostaje czkawki zamrażając kursor (nie na stałe ale wielokrotnie).Okno kopiowania pojawia się z dużym opóźnieniem i jest rysowane stopniowo, najpierw ramka, potem treść. Jak na zwolnionym filmie. A potem trwa w nieskończoność zmuszając do przerwania procesu. Po prostu ten sposób kopiowania stał się nieużywalny. Tymczasem kopiowanie w DOpus4 przebiega w normalnym tempie. Podobnie w kliencie FTP.
Pliki pobierane przeglądarką zapisują się normalnie i normalnie rozpakowują się archiwa. W ogóle wszystko działa normalnie z wyjątkiem tego przesuwania ikon między oknami.
Nie kojarzę kiedy to się pojawiło po raz pierwszy ale dosyć niedawno (może po aktualizacji update2?). Nie pisałem od razu bo myślałem, że znmajd ę prtzyczynę. Nie znalazłem.
Czy macie pomysł co to może być albo jakto ustalić i naprawić?



Trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo nie słyszałem by jakiś betatester, czy użytkownik zachodnich for zgłaszał podobny problem. Fakt jest taki że komenda copy była w ubiegłym roku kilkukrotnie aktualizowana i chyba ostatnia najnowsza wersja została dodana do ostatniego uaktualnienia (znaczy istnieje jeszcze nowsza - zamienik od A-EONu). Z tego co widzę w plikach release notes, było coś grzebane z obsługą buforów. Może więc masz dodane bufory do partycji i coś się z czymś gryzie? Na Twoim miejscu na początek skopiowałbym poprzednią wersję komendy copy i spradził czy to pomogło.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwi 2021, 20:19 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 42
Lokalizacja: Trojmiasto
Eee... wczoraj mialem podobny przypadek. Podczas kopiowania dlugiego pliku poprostu zasnal wraz z freezem myszki... Robilem to przez przeciagniecie ikony :-O


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 13 kwi 2021, 12:11 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Po przywróceniu starego pliku copy problem już nie wystąpił.
Kurczę lipa z tym apdejtem ;-)

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO