Kas1e przygotował port biblioteki
Mesa. Jest to świeża wersja oparta na kompilacji Mesa 26.1.5 (15.07.2026). Całkowicie pomija ogles2.library oraz warp3dnova.library i współpracuje bezpośrednio z kartą graficzną Radeon. Nadal jednak potrzebne są sterowniki od A-EONu. Projekt jak zwykle do pobrania z
OS4Depot.net.
Od siebie dodam że przeportowanie Mesy oznacza ogromny skok jakościowy i wydajnościowy. Jak wspomina Kas1e nawet tak proste gry jak Quake 3, na identycznej konfiguracji różnią się wynikami konkretnie to 125fps na GLES4 a 155 na Mesa. Kas1e twierdzi jednak że im bardziej zaawansowana gra na shaderach, tym różnice w wydajności będą większe.
Na Amigans.net pojawiły się komantarze że Half Life na słabym Radeonie RX 550 zwiększył prędkość działania z 25 - 75fps do 60 - 475fps pod Mesa. To jest pierwsza gra, publicznie dostępna skompilowana pod nową bibliotekę
więc można pobrać i samemu przetestować.
Czemu pisze na słabym Radeonie... Do niedawna w przypadku AmigaOS 4 kompletnie nie miało znaczenia jakiego posiadasz RX. Wiadomo trzeba było mieć Polarisa bo to mocniejsze niż Radeon HD, ale czy miałeś RX 550 czy RX 580 to już nie odgrywało żadnego znaczenia. Powiem tylko że pod GLES gdy robiłem kiedyś testy timedemo Doom 3, to różnica między moim RX 560 a RX 580 wynosiła 1fps. Używałem więc RX 560 bo mniejszy i zgrabniejszy. No ale Mesa wywróciła ten stan rzeczy, teraz ma znaczenie jaką masz kartę. Testy, które dziś przeprowadziłem wyglądają tak:
RX560 GLMark 2856 punktów
Seascape (demko z ShaderJoy) - około 130fps
RX 570GLMark 4131 punktów
Seascape - około 250fps
RX 580GLMark 4389 punktów
Seascape - ponad 300fps
Warto więc inwestować w karty z górnej półki, ja oczywiście zdecydowałem o zamianie mojego RX 560 na RX 580.