Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 30 kwi 2025, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 mar 2025, 11:40 
Administrator
Administrator

W najnowszym numerze Amiga Future Trevor Dickinson informuje o aktualizacji Enhancera do wersji 2.3. Uaktualnienie to będzie darmowe dla posiadaczy wersji 2.2.

Oto co nowego:

Aktualizacja Warp3D Nova
Aktualizacja Warp3D CGN
Aktualizacja Warp3D SI
Aktualizacja sterownika Radeon HD
Aktualizacja sterownika Radeon RX
Pełne wsparcie dla kart Radeon RX580 na A1222, X5000/20 i X5000/40
Dodanie sterownika NVMe Haralda Kanninga (z prędkością około 2 GB/s na porcie PCIe 4x)
Dodanie sterownika HD Audio Haralda Kanninga (Soundblaster FX i FXv2, Terratec Aureon 7.1, układ audio X100)

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: niedziela, 23 mar 2025, 00:15 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Mufa napisał(a):
W najnowszym numerze Amiga Future Trevor Dickinson informuje o aktualizacji Enhancera do wersji 2.3

Trevor zapowiadał ES2.3 już na AmiWest 2022 i dalej zapowiada ;)
Dobrze, że całkiem nie zdechło chociaż dla mnie tam nic nie będzie bo wszelkie poprawki dla SI pewnie będą tylko dla wersji 5tej, a ta jak wiadomo, nie ukazała się dla SAM440. Jak widać przebłagali jakoś Kanninga bo to główny dodatek w tej wersji.
Bardzo jestem ciekaw jak oni dalej ten temat pociągną bo Leaman nie raz wspominał, że do ES dopłaca.

PostNapisane: niedziela, 23 mar 2025, 13:49 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
Leaman nie raz wspominał, że do ES dopłaca.

Ja oczywiście teraz tylko gdybam, bo wiedzy na ten temat nie mam, ale być może skoro w Hyperionie zmienił się zarząd to jest szansa na jakiś zakup licencji tudzież być może jakiś udział A-EONu w zyskach od AmigaOS 4.2. No bo skoro w kasie Hyperionu pustki i jest determinacja by jak najszybciej wydać nowe wersje AmigaOS 3 i 4, to nie bardzo wyobrażam sobie jak by można wydać taki AmigaOS 4.2 bez sterowników graficznych. Siłą rzeczy będą musieli się zwrócić do A-EONu i siłą rzeczy Leaman coś na tym zarobi, no chyba że Trevor jako udziałowiec A-EONu i Hyperionu, załatwi tę licencję jakoś bez kosztowo, aczkolwiek nie wierzę by Leaman się na to zgodził.

PostNapisane: niedziela, 23 mar 2025, 18:30 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

No tak, Kanning bardzo psioczył na Hyperion ale to ACube mu chyba zaszło za skórę z SAM460LE...czy to chodziło o A1222+, i ten jego sterownik? Nie pamiętam już..
Teraz rzeczywiście jest szansa na nowy początek. Najlepiej byłoby zintegrować ES z systemem a te zdublowane komendy niech sobie Leaman.... :arrow:

PostNapisane: poniedziałek, 24 mar 2025, 14:53 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
No tak, Kanning bardzo psioczył na Hyperion ale to ACube mu chyba zaszło za skórę z SAM460LE...czy to chodziło o A1222+, i ten jego sterownik? Nie pamiętam już..
Teraz rzeczywiście jest szansa na nowy początek. Najlepiej byłoby zintegrować ES z systemem a te zdublowane komendy niech sobie Leaman.... :arrow:

O ile pamiętam to Acube dystrybuowało sterownik opcjonalnie do SAM460 jeśli ktoś dokupił do zestawu u nich Soundblastera.

Na marginesie jest jeszcze jedna opcja pozyskania funduszy, które możnaby zainwestować np. w zakup tych sterowników. Mam na myśli tę zapowiadaną THE A1200 Maxi. Już wcześniej dochodziły mnie plotki że Hermans wysuwał wobec nich jakieś roszczenia no a ostatnie newsy wskazują że nowy zarząd też z nimi rozmawia. No dobrze, po co cała kasa za licencję na ROMy ma iść wyłacznie do Cloanto, które i tak niczego dla środowiska nie robi.

PostNapisane: czwartek, 27 mar 2025, 09:30 
Amator
Amator

Tak. Autor zabronił w licencji aby dostarczać sterownik do gotowych zestawów komputerowych.
Acube już tego nie robi. Na koniec 2024 jeszcze byli dystrybutorzy którzy to robili (kompletne zestawy X5000).
Nie wiem jak sprawa wygląda aktualnie.

Gdyby ktoś dołączył sterownik do kart graficznych RadonRX do zestawów gdzie nie ma ES to była by afera. - bo licencja tego zabrania i to bezprawie.
Jak autor zabronił to w bezpłatnym sterowniku - nic się nie dzieje.
Ogólnie dobrze że chyba sprawa się zakończyła i NVMe i Soundblaster FX ba być z ES 2.3.
Przypuszczalnie byłby z nowszymi wersjami jakie były dostępne bo autor nad nimi jeszcze pracował.
Szkoda ,że nie ma informacji o sterowniku graficznym do QEMU. Moze *A-EON będzie trzymał go w szufladzie aż za parę lat będzie możliwość zrobienia sprzętu z emulacja PPC...

Jest jedno ale ... w świecie AmigaOS4 powiedzenie "obiecać to nie grzech" jest mottem przewodnim ;-)

Właśnie .. mam prośbę.
Gdybyś mógł jako developer szepnąć do Hyperiona aby zrobili jakiś film odnośnie wersji Beta swoich nowych produktów.
Na początku filmy dodać napis na pełny ekran - "to jest tylko prezentacja - produkt finalny może się różnić" i tyle.
Kiedyś wystarczyło coś napisać. Aktualnie żyjemy w czasach gdzie prezentacje i kontakt z klientami odbywają się głownie przez filmy.

Dzięki

PostNapisane: czwartek, 27 mar 2025, 20:34 
Administrator
Administrator

Ja nie jestem developerem tylko betatesterem. No i nie mam wpływu na politykę medialną w Hyperionie. Mogę tylko powiedzieć że człowiek, który zajmował się opieką nad blogiem Hyperonu, w czasach kiedy ten jeszcze tętnił życiem i były publikowane na nim różne filmy ostatnio mocno się zaktywiwał na betaliście ale nie tylko bo też zrobił porządek z zaniedbanymi sprawami serwerowi - sieciowymi, zatem nie wykluczam że przyjdzie i czas na wznowienie aktywności medialnej.

PostNapisane: czwartek, 24 kwi 2025, 19:25 
Amator
Amator

@Mufa:
Cytuj:
O ile pamiętam to Acube dystrybuowało sterownik opcjonalnie do SAM460 jeśli ktoś dokupił do zestawu u nich Soundblastera.

Akurat ja dostałem go do gołej płytki Sam460LE ;)

@smarkusg:
Cytuj:
Jak autor zabronił to w bezpłatnym sterowniku - nic się nie dzieje.

Muszę przyznać, że ucieszyłem się z tego, że sterownik audio miałem podany na tacy, bo to było po prostu wygodne (wtedy nie wiedziałem jeszcze, że to było naruszenie licencji przez ACube). I chociaż nie sądzę, że to się jakoś przczyniło do zwiększenia zysków ACube to absolutnie nie umniejszam wagi zdarzenia. Licencja rzecz święta i prawem autora jest określić warunki dystrybucji jego utworu :) Szczególnie, jak ktoś odwala kawał dobrej i naprawdę niełatwej roboty (w dodatku takiej wąskiej niszy) i dzieli się tym ze środowiskiem w zamian oczekując tylko uszanowania swojej woli, a tego szacunku gdzieś zabrakło (umyślnie, czy nie). Rozumiem, że to może powodować frustrację i wzburzenie.

No ale najważniejsze, że ostatecznie panowie się dogadali :thumbup:

Cytuj:
Jest jedno ale ... w świecie AmigaOS4 powiedzenie "obiecać to nie grzech" jest mottem przewodnim ;-)

Trzymajmy kciuki, żeby te obietnice niebawem się zmaterializowały :ok:

PostNapisane: piątek, 25 kwi 2025, 06:52 
Amator
Amator

@Djk83
Widziałem ostatnio na francuskim formu informację jednego użytkownika odnośnie sterownika dla sma460 i RadeonRX. Pisał też o wsparciu NVMe dla Sam460.
Co ciekawe wpis datowany parę dni wcześniej, niż Acube wydał UBoot 2015.d. Nikt mu oczywiście nie wierzył.
A tu .. bum! - będzie następna niespodzianka ? :)

Cytat:
Cytuj:
Pssssst.... Tak na marginesie, widziałem fajny filmik z aktualizacją uboota dla sam460... uruchamiał się z nvme na karcie PCI i miał moduł kickstartu RadeonRX-gart.chip.

PostNapisane: piątek, 25 kwi 2025, 18:40 
Amator
Amator

Oooo a to ciekawostka! :)

Strefa czasowa: UTC + 1