Przemek napisał(a):
Wygląda na to, że RadeonHD_drv_video nie wystarczy. Potrzebny jest też nowy sterownik RadeonHD...
https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... post132320Leaman kiedyś wspominał, że może dołączyć RadeonHD_drv_video do ES 2.2 ale to jest pusty gest bo za działającą akcelerację dla kart HD sugerował dodatkową opłatę czyli płatny DVPayer z nowym sterownikiem RadeonHD albo inna tego typu "sztuczka".
Ciekaw jestem co wniósł uniwersalnego ES2. 2 bo GART jest znowu tylko dla kart RX.
No z pewnością nie ma GART. Widać wyraźenie że w przeciwieństwie do Polarisa, który jest świeżynką sprzed nastu tygodni, RadeonHD jest zaniedbany i nieruszany niemal 3 lata (w pakiecie dali wersję 3.7 z listopada 2019). Jedyne co mu ewentualnie pomaga to jakieś nowsze wersje Warp3D Nova czy OGLES. Moim zdaniem sterownik ten ma jakiś bug związany z zarządzaniem pamięcią. Widać to dobrze na przykładzie gry Doom 3, gdzie łyka dość dużo pamięci systemowej tak że na koniec procesu timedemo wskażniki są przynajmniej na pomarańczowo. Polaris zużywa więcej pamięci GPU, mniej Picasso (zawsze mam na zielono).
Nie mogę podawać konkretnych wyników bo Huno prosił by tego nie robić, no ale jeśli w testach linuksowych, które tutaj podawałem różnica między X5000 a X1000 wynosiła jakieś 50%, co by mniej więcej odpowiadało większości benchmarków dla AmigaOS 4 (gdzie najczęściej róznica to 50%, czasem więcej, maksymalnie w jakimś teście miałem wynik o 100% lepszy, ale to sporadyczny wyjątek). Nawet jeśli weźmiemy poprawkę na kartę Polaris (której Linuks PPC nie obsługuje), która jest szybsza niż Radeon R9 i przemnożymy z tego tytułu te 50% np. razy dwa, to nadal nie odpowiada to temu co widzę u siebie. Róznica w Doom 3 między X5000 z Polarisem a X1000 z R9 270 jest dużo większa i mam wątpliwości czy aż tak znaczna przepaść między oboma konfigami wynika jedynie z GART. Raczej przypuszczam że sterownik RadeonHD ma tutaj więcej zaniedbań.
EditJuż doczytałem czemu była olewka w temacie Radeona HD v3, bo
chcą ludziom wciskać Radeona HD v5 za dodatkową kasę. W dodatku tracimy miękki reset

Pomysłowość A-EONu w wyciskaniu kasy poszła nawet dalej, bo to pierwszy sterownik graficzny, który jest przypisany do platformy, więc jak ktoś ma X5000, X1000 i SAM460 będzie musial zapłacić trzy razy