Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 4 lip 2025, 19:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 10:44 
Generał
Generał

adam napisał(a):
Mufa napisał(a):
(...)Po rozstaniu z Solie udało im się wreszcie przed kilkunastoma miesiącami zwerbować nowego lidera zespołu, (...)

Można cos więcej o tym? Czemu Solie już nie jest i czy wiadomo już kim jest ten nowy?

Rafał pisał o tym na forum:

viewtopic.php?f=3&t=1401&view=previous

W 2019 roku Steven Solie wydał oświadczenie w którym napisał, że nie przykładał się za bardzo do swojej funkcji co spowodowało stagnację w rozwoju AmigaOS4.
Oświadczenie zamieścił na AWN:

--- Copy & Paste ---

https://www.amigans.net/modules/news/ar ... oryid=2747

Amiga Events : Hyperion Fires Team Lead and Core Developer
Posted by ssolie on 2019/3/16 2:06:20 (14313 reads) News by the same author

I have been fired as "Team Lead." This was not really unexpected given my lackluster performance and conflicts with the current management team of late.

Unexpectedly, I have also been fired as a core developer. I was told, "...things need to change drastically."

I would like to take this opportunity to thank Ben Hermans for providing me the opportunity to work as a core developer and then team lead. Together, we produced many quality releases and updates for our eager customers.

Also a huge thank you to all the developers, beta testers, translators, business partners, etc. that I have had the pleasure to work with as team lead. It was a pleasure.

Steven Solie
Ex-AmigaOS Development Team Lead

P.S. By the way, I made up my own title...

--- End ---

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 11:15 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Jeżeli jesteśmy przy personaliach to Timothy De Groote ponownie został dyrektorem w Hyperionie. Już kiedyś, był w którymś z wcieleń tej firmy. Sam Hyperion ma także kuratora sądowego w związku z "upadłością". A Solie, jak wiecie, jest szefem developerów Trevora/AEonu.

PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 11:35 
Administrator
Administrator

adam napisał(a):
Mufa napisał(a):
(...)Po rozstaniu z Solie udało im się wreszcie przed kilkunastoma miesiącami zwerbować nowego lidera zespołu, (...)

Można cos więcej o tym? Czemu Solie już nie jest i czy wiadomo już kim jest ten nowy?

Ja już kiedyś pisałem że jestem zwykłym betatesterem nie jestem od przedstawiania liderów zespołu. takie rzeczy powinny wychodzić od samego zainteresowanego albo np. na stronie Hyperionu. Człowiek ten nie jest ani Stevenem ani Timothym. Człowiek ten napisał to co i ja napisałem w podsumowaniu, że ma zamiar podjąć liczne rozmowy z entuzjastami Amigi podczas różnych imprez z okazji 40-stych urodzin Amigi. Zatem myślę że niedługo Twoja ciekawość zostanie zaspokojona.

PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 11:43 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
Jeżeli jesteśmy przy personaliach to Timothy De Groote ponownie został dyrektorem w Hyperionie. Już kiedyś, był w którymś z wcieleń tej firmy. Sam Hyperion ma także kuratora sądowego w związku z "upadłością". A Solie, jak wiecie, jest szefem developerów Trevora/AEonu.

Znowu mogę napisać to samo, jestem tylko betatesterem a nie księgowym Hyperionu. Wiem tylko tyle że Tim jest prawdopodobnie akcjonariuszem Hyperionu, zresztą nie tylko on bo akcjonariuszy jest najprawdopodobniej kilkunastu lub przynajmniej kilku. Ilu dokładnie, trudno powiedzieć księgowym nie jestem ale odnotowałem na przestrzeni lat kilka nazwisk, osób, które pochwaliły się tym na betaliście. Rzecz jasna pakiet kontrolny ma Ben.

Widziałem też rzecz jasna dokument będący szczegółową rozpiską prac nad zbliżającym się update AmigaOS 4 i tam w punkcie pierwszym było zdanie "Zatwierdzenie aktualizacji - Ben Hermans, plus "lider zespołu" AmigaOS4. Żadnego trzeciego nazwiska w postaci jakiegoś dyrektora, czy tym bardziej jakiegoś "zarządcy" czy "kuratora" tam nie widziałem.

PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 12:06 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Po środku, funkcje...

https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/ ... =466380552

Wcześniej było o tym na amiganews.de ale z racji kontrowersyjnosci tej strony nie będę ciągnął tematu "upadłości".
Z kolei nie dziwi mnie brak podpisu reprezentanta sądu na wewnętrznych dokumentach dotyczących developerki.

PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 12:22 
Generał
Generał

Przemek napisał(a):
Po środku, funkcje...

https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/ ... =466380552

Wcześniej było o tym na amiganews.de ale z racji kontrowersyjnosci tej strony nie będę ciągnął tematu "upadłości".
Z kolei nie dziwi mnie brak podpisu reprezentanta sądu na wewnętrznych dokumentach dotyczących developerki.

Osoby decyzyjne mają świadomość o tej stronie i tym wątku.
Jednak, to tylko narracja jednostronna i nie brałbym na poważnie wszystko co jest tam napisane.

To tak jak w tej karawanie ... a ona idzie dalej :).

PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 16:52 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Rozumiem, że stanowisko było podwójne (lider zespołu i główny programista) i że przez kilka lat było nieobsadzone. I w sumie "nowy" jeszcze niczego nie zaczął. Takie sobie, ale tyle mi wystarczy wiedzieć.

PostNapisane: niedziela, 5 sty 2025, 19:03 
Administrator
Administrator

adam napisał(a):
Rozumiem, że stanowisko było podwójne (lider zespołu i główny programista) i że przez kilka lat było nieobsadzone.

Nie, to nie jest to samo stanowisko. Wcześniej Solie był liderem programistów, w sensie że był najbardziej płodnym programistą pewnie omawiał niektóre rzeczy z innymi programistami by prace toczyły się naprzód ale to był bardziej programista niż organizator. Nowy lider raczej nie jest programistą, ale jest typowym organizatorem. Wyznacza terminy aktualizacji, czy powinny być płatne czy nie, wyznacza cele jakie muszą być zrealizowane by wydać AmigaOS 4.2, werbuje nowych ludzi do zespołu programistów.

Cytuj:
I w sumie "nowy" jeszcze niczego nie zaczął. Takie sobie, ale tyle mi wystarczy wiedzieć.

Nie jest taki nowy, bo działa coś od około 1,5 roku. No i nie powiedziałbym że niczego nie zaczął. Po stronie jego sukcesów jest werbunek nowych programistów, w tym jednego takiego, który w zasadzie opracował już jeden z "ficzersów" dla AOS 4.2 oraz mobilizacja starych by kolejne cele dla AOS 4.2 były realizowane, gdzie też jest skuteczny, bo kilku fundamentalnych zmian system w wersji beta przez te naście miesięcy się dorobił.

PostNapisane: czwartek, 30 sty 2025, 20:37 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):
(...) No i nie powiedziałbym że niczego nie zaczął. Po stronie jego sukcesów jest werbunek nowych programistów, w tym jednego takiego, który w zasadzie opracował już jeden z "ficzersów" dla AOS 4.2 oraz mobilizacja starych by kolejne cele dla AOS 4.2 były realizowane, gdzie też jest skuteczny, bo kilku fundamentalnych zmian system w wersji beta przez te naście miesięcy się dorobił.

Brzmi obiecująco :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1