Zrobione na szybko, jeśli macie jakieś uwagi, dajcie znać naniosę poprawki.
Wellington, 23 luty 2012
Po niedawnym wydaniu sterownika karty graficznej Radeonhd dla AmigaOS 4.1 Update 5, co oficjalnie miało miejsce w momencie premiery AmigaOne X1000 "Pierwszy kontakt", mamy przyjemność ogłosić, iż zawarliśmy kolejną umowę z Hansem de Ruiterem na dalszy rozwój sterownika Radeonhd dla systemu AmigaOS.
W oświadczeniu De Ruitera czytamy: "Obecnie pracuję, aby sterownik był w pełni gotowy do 3D oraz prezentował kompletną jakość pozwalającą na jego publikację. Dzięki wsparciu Trevora Dickinsona (A-EON Technology), będę mógł poświęcić więcej czasu na rozwój sterownika w ciągu najbliższych kilku miesięcy, i osiągnąć ten cel znacznie szybciej niż miałoby to miejsce w innym przypadku. Funkcje nad którymi trwają prace obejmują: obsługę przerwań Vertical blanking dla kart Radeonhd (nie będzie więcej marnowania cykli procesora, w czasie podwójnego buforowania); wideo RAM. (VRAM) lepsze zarządzanie dla RadeonHD_RM.resource (VRAM inteligentny bufor stronicowania). " De Ruiter dodał, że "ostatnia cecha jest niezbędna do stabilnej pracy 3D. Nie mogę się doczekać gdy dostarczę wersję 1.x RadeonHD.chip co oczywiście, pozwoli uruchomiać nowoczesne aplikacjie 3D na Radeonach HD pracujących pod kontrolą AmigaOS." Dickinson dodał: "Jestem naprawdę zadowolony, że mogę wspomóc finansowo pracę Hansa nad sterownikiem. Jej efekty będą doskonałą wiadomością dla wszystkich posiadaczy AmigaOne X1000, w tym mnie i miejmy nadzieję że w przyszłości skorzystają na tym wszyscy użytkownicy AmigaOS 4. "
O Hans de Ruiter i HDRLab: Hans de Ruiter to inżynier elektronik prowadzący prace deweloperskie nad AmigaOS i entuzjasta Amigi. Jego strona internetowa - HDRLab - zawiera szczegóły różnych projektów, z których wiele jest związanych z AmigaOS. Największy z nich to sterownik Radeonhd, ambitny projekt, który ma na celu dostarczanie nowoczesnych możliwości graficznych dla platformy AmigaOS.
O AmigaOS: Historia AmigaOS sięga 1985 roku wraz z wprowadzeniem w przełomowego komputera Amiga 1000. Dzisiaj, pod kierunkiem i kontrolą Hyperion Entertainment, AmigaOS przekształcił się w nowoczesny system operacyjny nie tracąc przy tym wewnętrznego "Amiga" look and feel.
O AmigaOne X1000: AmigaOne X1000 nie jest jak inne komputery. Jest to zwieńczenie wysiłków prawdziwych entuzjastów komputerów Amiga i programistów tworzących zaawansowany, nowoczesny sprzęt stacjonarny dla AmigaOS. Jest to naturalna ewolucja linii PowerPC Amigi i opiera się na PA-Semi Dual-core CPU PA6T-1682M obejmuje również układ Xena, spełniający funkcję programowalnego koprocesora. Przede wszystkim działa z najnowszą wersją systemu AmigaOS.

|
|