No to wygląda że problem, przynajmniej z moją drukarką i moją konfiguracją
został rozwiązany!!! W zasadzie jednego dnia na Aminecie pojawiły się aż dwa różne rozwiązania (Ach ta AI, naprawdę jest dla Amigi zbawieniem). Pierwsze to
MintPrint drugie to
AmiAirPrint. Oba w wersji 68k, ale oba mają wsparcie zarówno dla klasycznego AOS 3.1, jak i do 3.2+ (czyli dla AOS 4 również).
Testy zacząłem od MintPrint, który ma więcej pobrań na Aminecie, no i... po prawie roku od zakupu drukarki nareszcie sukces pod
AmigaOS!!!! Udało mi się na X1000 wydrukować stronę testową. Niemniej trudno było nie dostrzec kilku problemów:
1. Nie udało mi się wydrukować nic na X5000, pomimo iż drukarka była wykrywana. Wykonałem kilka prób i nic, możliwe że jak bym więcej pokombinował, to by na X5000 też się wreszcie udało, no ale miałem świadomość że jest jeszcze jeden sterownik do przetestowania, więc szkoda tracić czasu.
2. Po drugie wyświetlił mi się komunikat o braku supportu druku monochromatycznego, więc potncjalne drukowanie byłoby droższe.
3. Jakość wydruku... być może to tylko wina strony testowej, ale wygląda to trochę jak ze starej igłówki, co widzicie w załączniku.
Przyszła kolej na
AmiAirpint, uwaga sterownik nazywa się
airprint.device przy instalacji nadpisuje airprint.device w wersji dla AmigaOS 4 i nie pyta czy może to zrobić. No ale jak się okazało żadna strata, bo ta wersja, współpracuje z X5000 od strzała, posiada wsparcie dla druku monochromatycznego no i jakość wydruku strony testowej nieporównywalnie lepsza. Tym samym można chyba ogłosić wszem i wobec, że
jeden z dokuczliwych mankamentów Amigi, właśnie przestał istnieć!