Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 3 lip 2022, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fienix na x5000
PostNapisane: wtorek, 8 cze 2021, 21:38 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 55
Lokalizacja: Trojmiasto
Naszła mnie ochota wyprobować tej dystrybucji linuxa na mojej x5000. Czy udało się komuś to "łatwo" uruchomić? Ja dostaję czarnym ekranem z kursorem i koniec. :-O


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 8 cze 2021, 22:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4196
arturB napisał(a):
Naszła mnie ochota wyprobować tej dystrybucji linuxa na mojej x5000. Czy udało się komuś to "łatwo" uruchomić? Ja dostaję czarnym ekranem z kursorem i koniec. :-O


To jest niestety podobna sprawa jak z MOSem, czyli na standardowych kartach graficznych dla X5000, które są najlepiej supportowane pod AmigaOS 4, czyli od Radeona HD 7xxx wzwyż masz czarny ekran. Kiedyś gdzieś czytałem że jak się odpowiednio skonfiguruje, to nawet obraz da się uzyskać, ale odświeżanie jest wyjątkowo wolne, więc tak czy siak bez staroci pokroju Radeona HD 6xxx bądź wcześniejszych nie ma co podchodzić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 11 cze 2021, 10:38 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 55
Lokalizacja: Trojmiasto
Ok. Udalo mi sie uruchomic na R7 250. Nie jest najgorzej. Przegladarka chodzi i tak szybciej niz pod AOS :-). Nie wspomne o kompatybilnosci. Ale wszystko o niebo lepiej chodzi, na dziś już dosyc starej karcie HD serii 5. Akceleracja 3d jest porządna i np taki Minetest ze wszystkimi shaderami działa aż miło. Wesnoth działa znaaacznie szybciej niz pod AoS z R7 250... i bez zadnych glitch-y. Generalnie Fienix zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jest 64bitowy wiec uruchamia wszystkie rdzenie i korzysta z całej pamięci.

A teraz podstawowe pytanie: Jak wyedytować menu Linux przy "early startup menu" ? Nie znalazłem jakiegoś prostego wyjaśnienia jak to zrobić żeby za każdym razem z ręki nie walić komend przed startem linuxa


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 11 cze 2021, 13:00 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4196
arturB napisał(a):
Ok. Udalo mi sie uruchomic na R7 250. Nie jest najgorzej. Przegladarka chodzi i tak szybciej niz pod AOS :-). Nie wspomne o kompatybilnosci. Ale wszystko o niebo lepiej chodzi, na dziś już dosyc starej karcie HD serii 5. Akceleracja 3d jest porządna i np taki Minetest ze wszystkimi shaderami działa aż miło. Wesnoth działa znaaacznie szybciej niz pod AoS z R7 250... i bez zadnych glitch-y. Generalnie Fienix zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jest 64bitowy wiec uruchamia wszystkie rdzenie i korzysta z całej pamięci.

A teraz podstawowe pytanie: Jak wyedytować menu Linux przy "early startup menu" ? Nie znalazłem jakiegoś prostego wyjaśnienia jak to zrobić żeby za każdym razem z ręki nie walić komend przed startem linuxa


Kiedyś miałem tak zrobione w X1000, ale przyznam szczerze że w X5000 jeszcze Linuksa nie instalowałem. Więc nie pomogę, najlepiej poszukaj na forum Hyperionu, tam jest dużo linuksowych tematów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 12 cze 2021, 10:01 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 55
Lokalizacja: Trojmiasto
Fajnie byloby zrobic realne porownanie wydajnosci 5020 i 5040 na bazie takiego Fienixa. Skoro system wykorzystuje zasoby procesora to moznaby zrobic takie porownanie. Nikt jeszcze nie zrobil takiego porownania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 12 cze 2021, 13:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4196
arturB napisał(a):
Fajnie byloby zrobic realne porownanie wydajnosci 5020 i 5040 na bazie takiego Fienixa. Skoro system wykorzystuje zasoby procesora to moznaby zrobic takie porownanie. Nikt jeszcze nie zrobil takiego porownania.



Nawet jeśli uruchomiłeś Linuksa na R7 250, to jestem prawie na 100% pewien że nie da się tego zrobić na Polarisie. Ja karty nie będę downgradował, bo na Polarisie mam akcelerację wideo, no i dzięki ES 2.0 mam też szybsze 3D (wcześniej nie był oto takie oczywiste). Nie mam co prawda miękkiego resetu, ale to za mało by wrócić do starej karty graficznej, zwłaszcza że czas twardego resetu relatywnie ostatnio się skrócił i wiem że trwają pracę nad tym by się w przyszłości jeszcze bardzo mocno skrócił. No ale możesz podać wynik benchmarku Blendera na dwóch rdzeniach, może kiedyś pojawią się linuksowe stery do Polarisa, to ja czy Arek wykonamy podobny test.

Co do testów na jednym rdzeniu pod AmigaOS 4, to w większości różnice pokrywają się w różnicy taktowania procesora, więc jest szybciej przeciętnie o 10 - 15 procent, choć nie w każdym przypadku jest szybciej, co chyba wynika z konkretnych kości pamięci, jakimi obsadzamy swoją Amigę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 31 mar 2022, 23:39 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4196
arturB napisał(a):
Ok. Udalo mi sie uruchomic na R7 250. Nie jest najgorzej.


Próbowałem dzisiaj uruchomić na X1000 z R9 270 no niestety nie mogę uzyskać graficznego interfejsu użytkownika. Czy na R7 ruszył Ci gotowiec z pendrive "tak od kopa", czy musiałeś coś dogrywać, edytować xorg.conf, DRI itp?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 kwi 2022, 13:56 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 55
Lokalizacja: Trojmiasto
Tak. Trzeba w configu wstawic taki maly pliczek gpu-bandage. Uprzedzam ze ruszy ale szalu nie będzie. Tzn problem z wsparciem 3d. Lepiej wstawic karte ktora jest wspierana w pelni.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 3 kwi 2022, 10:46 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4196
arturB napisał(a):
Tak. Trzeba w configu wstawic taki maly pliczek gpu-bandage. Uprzedzam ze ruszy ale szalu nie będzie. Tzn problem z wsparciem 3d. Lepiej wstawic karte ktora jest wspierana w pelni.


No na PPA pisałeś że grałeś w Dooma 3, więc chyba ta Twoja karta jest już akcelerowana. Tak gdzieś na forum Hyperionu czytałem że R7 250 doczekał się niedawno akceleracji. Mój R9 270 chyba jeszcze nie. Co gorsza drugim ważnym czynnikiem, który wpływa na reponsywność systemu jest system plików oparty na pendrive siłą rzeczy wpiętym w port USB 2.0.

Ogólnie co nie podoba mi się w tym Fieniksie to brak normalnej dystrybucji na płycie CD z normalnym instalatorem na HDD, tak jak to bywało we wszystkich innych dystrybucjach, które niegdyś testowałem na AOne G4 XE czy potem X1000, gdy jeszcze używałem starych kart graficznych. Tutaj jest partyzantka z jedynym domyślnym modelem dystrybucji w formie obrazu do wgrania na pendrive, z którego potem pod terminalem w Gparted możesz sobie przekopiować pliki, wcześniej ręcznie ustawiając tam partycje. No niestety mimo iż tak zrobiłem to Fienix z HDD nie chciał mi ruszyć = Kernel Panic" i takie tam. No a szkoda bo system ma swoje atuty, przede wszystkim pokazuje że można na PPC mieć klona FireFoxa sprzed kilku miesięcy, a nie 10 lat:) Miło jest móc znowu na Amidze One normalnie kupować na Allegro czy zrobić przelew bankowy. Piszę te słowa właśnie z poziomu InterWeb pod Fienixem, oj przydałoby się to pod AmigaOS 4.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 3 kwi 2022, 16:13 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 221
Lokalizacja: okolice Lublina
Pod linuxem aby system startowal musi byc na dysku grub - cos takiego jak mbr. Nigdy sie w to nie zaglebialem bo nie bylo mi to potrzebne - zawsze system z instalatora stawialem.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwi 2022, 23:30 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 55
Lokalizacja: Trojmiasto
Ja poprzestałem na odpalaniu z pendrive'a. Da rade. Owszem, przegladarka jest calkiem znośna ale jak na system który wykorzystuje wszystkie rdzenie procka to nie jest jakoś huraganowo. Moze x5000/40 lepiej tu dziala niz 20. Do Dooma 3 akurat wsadziłem jakąś starszą kartę która jest wspierana. R7 250 poszło w trybie tak jak pisałem i Doom nie dał rady na niej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 5 kwi 2022, 06:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4196
Dziękuję za info. Jak będę miał czas w weekend, a póki co żadnych specjalnych planów nie mam. To spróbuję pobawić się innymi dystrybucjami, może uda się coś zainstalować na HDD i podzielić się potem wrażeniami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO