Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 3 gru 2021, 14:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Shadow Warrior
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2021, 20:29 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Shadow Warrior to ostatnia duża komercyjna gra oparta na silniku DukeNukem 3D, która swoją premierę miała, niemal rok po wydaniu Quake. Być może dlatego w przeciwieństwie do wydanych nieco wcześniej pozycji takich jak Blood czy Redneck Rampage, tytuł jest stosunkowo najmniej popularny. Przyznaję się bez bicia że choć o Shadow Warrior wiedziałem, to po raz pierwszy grę na żywo zobaczyłem dopiero dzisiaj na mojej X5000, gdyż nie przypominam sobie by w końcówce lat 90-tych, ktoś z moich znajomych pececiarzy w to pogrywał, czy też mi to pokazywał. Tak więc dla mniej zorientowanych, gra toczy się w klimatach dalekowschodnich i przynajmniej na początku dysponujemy jedynie samurajskim mieczem, który szybko pokrywa się krwią dość makabrycznie poszatkowanych przeciwników. Port JFSW pobierzemy tradycyjnie z OS4Depot, a jego autorem jest IamSONIC. Oczywiście potrzebne będą dane z oryginalnej gry, te na szczęście za darmo (przynajmniej tak było jeszcze w kwietniu, kiedy w grę zaopatrzyłem się ja) pobierzemy na platformie GOG.

Nadmieniam że kilka tygodni wcześniej, powstała wersja dla Amigi 68k, za którą stoi BSzili, ten port znajdziecie, a jakże, na Aminecie.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2021, 21:21 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1568
Mufa napisał(a):
Oczywiście potrzebne będą dane z oryginalnej gry, te na szczęście za darmo (przynajmniej tak było jeszcze w kwietniu, kiedy w grę zaopatrzyłem się ja) pobierzemy na platformie GOG.


"Shadow Warrior Classic Complete" - dalej jest za damo dla posiadających konto na GOG.

https://www.gog.com/game/shadow_warrior_complete


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 28 maja 2021, 17:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Znalazłem dzisiaj czas żeby sobie trochę pograć. Grafika oczywiście rodem z roku 1997, jednak dla takiego weterana jak ja, który pamięta jeszcze czasy Atari 2600, to nie jest czynnik, ktory na starcie dyskwalifikowałby dany tytuł. Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony ciekawymi jak na swoje czasy rozwiązaniami i momentami naprawdę mrocznym klimatem. Jak pisałem gry nie znałem wcześniej więc nie spodziewałem się tego. Raczej oczekiwałem gorszego kuzyna słynnego Duke Nukem 3D, którego osobiście nigdy wielkim fanem nie byłem, a tymczasem widzę że jest to gra przynajmniej w mojej ocenie ewidentnie lepsza. Nie wykluczam że pokuszę się o jakąś reckę lub film na YT. Szkoda że pomimo miesiąca betatestów przed wypuszczeniem portu i tak gra czasami potrafi się zawiesić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 21 cze 2021, 10:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
A wczoraj w ramach schowania się w domu by choć na chwilę odpocząć od upałów znalazłem chwilę na sesję z Shadow Warrior. Jako że poprzednio już coś mi się nie zgadzało, postanowiłem bardziej dokładnie zbadać sprawę. Tak więc amigowy port ma tę cechę że jeśli przekopiujemy wszystkie pliki z gry w wersji z platformy GOG, która jak wiadomo jest wersją pełną (podstawka + dwa oficjalne dodatki), to gdy zapragniemy grać w epizod shareware zawierający pierwsze cztery levele, wszystko jest jak należy. Natomiast jeśli będziemy chcieli grać w poziomy z wersji komercyjnej, czyli ze scenariusza Code of Honor, to zamiast tego uruchomi nam się dodatek Wanton Destruction. Na razie nie znalazłem sposobu by ten stan rzeczy zmienić. Być może po przejściu 10 poziomów z dodatku płynnie przejdzie się do poziomów z podstawki, no ale póki co nie zaszedłem jeszcze tak daleko.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO