Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 22 maja 2024, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 28 sie 2020, 17:15 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 sie 2020, 19:37
Posty: 2
Witam

Dzisiaj opublikowałem najnowszą wersję programu GoADF!, który to służy do pracy z plikami ADF.
Program powstał z myślą o klasyku, a wersją NG miałem zająć się po zakupie Tabora, na którego byłem zapisany.
Na Tabora się nie doczekałem, ale w ciągu minionych miesięcy otrzymałem wiele uwag od userów NG, którzy mimo braku wsparcia dla NG jednak próbowali go używać.

Podczas prac nad 3 wersją GoADF! postanowiłem jednak spróbować rozwiązać wszystkie zgłoszone uwagi, i teoretycznie GoADF! powinien działać na NG.
No właśnie - teoretycznie :)

Czy któryś z posiadaczy Amigi One mógłby spróbować odpalić najnowszą wersję GoADF! na AOS 4.x, wczytać jakiś katalog z plikami ADF, spróbował załadować kilka ADFów, i na koniec podzielił się wrażeniami czy da się używać?

Link do strony GoADF!, ostatnia wersja to 3.1:
https://bitplan.pl/goadf/download_pl.html

PS. Program używa locali do tłumaczenia GUI, domyślnie w GUI jest katalog w standardzie AmigaPL. Ale jest też wersja ISO-8859-2 przygotowana przez Mandiego, aby go użyć należy w katalogu catalogs/polski zmienić nazwę pliku GoADF_ISO.catalog na GoADF.catalog

_________________
A600: Furia EC020 33MHz FPU, A604n, IndiECS, 11.5MB RAM, SD 32GB; A1200: ACA1233n-55, IndiAGA-MK3, 130MB RAM, CF 4GB


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 28 sie 2020, 18:03 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 232
Lokalizacja: okolice Lublina
Posta z działu AmigaOS usunąłem.

Postaram się w weekend przetestować. Z racji tego, że mam X5000 to jakbyś chciał mogę użyczyć mojego Pega II z AOS'em. Jeszcze się nie sprzedał. Jak coś pisz na priva.

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 28 sie 2020, 19:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4677
Też postaram się przetestować na X1000 w weekend. Ogólnie programu nigdy nie uruchamiałem, ale byłem przekonany że pod AmigaOS 4.1 działa ok, zwłaszcza że news na Amigaworld.net był opatrzony zrzutem ekranowym z AOS 4, na stronie domowej też widziałem zrzut z AOS 4. Po przeczytaniu Twojego posta domyślam się jednak że prawdopodobnie był to zrzut z AOS 4.1 dla klasyka.

P.S.
Pamiętam że kiedyś na Amidze One odpalałem TSGUI (który, mniemam jest programem o podobnym przeznaczeniu), działało to na A1 G4 XE bezporoblemowo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 29 sie 2020, 07:03 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4677
Zgodnie z wczorajszą obietnicą program przetestowałem. Przyznaję niezły kawałek softu, o znacznie większych możliwościach niż wspomniany przeze mnie wcześniej TSGUI. Ze względu na fakt używania niezarejestrowanej wersji i związanych z tym uciążliwości nie testowałem programu zbyt długo. Natomiast w oparciu o te kilka minut pracy z GoADF!, mogę stwierdzić że program na Amidze NG działa idealnie. Zero problemów ze stabilnością działania, wszystkie opcje działają zgodnie z oczekiwaniami. Zresztą na dowód tego przedstawiam krótki film w którym zarejestrowałem, jak to u mnie wyglądało.



Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 29 sie 2020, 18:27 
Offline
Początkujący
Początkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 sie 2020, 19:37
Posty: 2
Dzięki za sprawdzenie, ciesze się że działa. Przy okazji muszę powiedzieć, że OS4 jest dużo bardziej restrykcyjny jeśli chodzi o błędy programisty niż OS3.
Np. miałem kilka zgłoszeń, że program się z rzadka zawiesza w jednym z okien. Za cholerę nie mogłem dojść o co chodzi (u mnie nigdy sie nie zawiesiło), a na OS4 system od razu wskazał problem ze zmienną (w specyficznych sytuacjach zmienna wskazująca gadget była zerem). OS 3 to ignorował.

Co do screenów - rzeczywiście próbowałem działać na WinUAE + OS4.1 dla klasyka ale za bardzo nie chciało mi to działać, system się notorycznie zamrażał.
Ale widzę ze chyba udało się dopracować program tak że działa OK, wiem ze wcześniejsze wersje miały z tym problem.

Co do wypożyczenia Pega to dziękuję za propozycję, skoro program działa to póki co nie potrzebuję :)

Jeszcze raz dzięki za testy :)

_________________
A600: Furia EC020 33MHz FPU, A604n, IndiECS, 11.5MB RAM, SD 32GB; A1200: ACA1233n-55, IndiAGA-MK3, 130MB RAM, CF 4GB


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO