Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 19 cze 2024, 15:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 mar 2016, 15:06 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 05:09
Posty: 566
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Po raz pierwszy przychodzi mi poradzić się Was w sprawie Amigi nowej generacji. :)

Rzecz dotyczy pożyczonego przeze mnie od Troelsa Erskinga z AmigaBounty komputera Sam440ep.

Otóż kiedy niedawno - po długiej przerwie - postanowiłem go znów uruchomić - komputer przechodzi pomyślnie przez ładowanie kickstartu, jednakże system nie wczytuje się do końca. Zatrzymuje się na obrazku "AmigaOS 4.1". Dysk zatrzymuje się i nic dalej się nie dzieje.

Kiedy spróbowałem załadować komputer z CD-ROMu to tam z kolei system nie widzi twardego dysku (spośród urządzeń jest widoczny tylko CD-ROM) więc nie mogę przeprowadzić ponownej instalacji systemu.

Co może być nie tak?

Miałem zamiar sprawdzić z innym dyskiem twardym, ale na razie nie mam takiej możliwości. Podejrzewam, że to trywialny problem, i na pewno ktoś z Was spotkał się z czymś takim.

P.S. Jeszcze dodam, że komputer czasami podczas bootowania nie wykrywa dysku. Również kiedy jeszcze system załadowywał się to czasami Workbench zawieszał się, gdy włożyłem płytę kompaktową. Dzieje się tak jednak od początku używania przeze mnie tego komputera. Problem z nie ładowaniem się systemu jest nowy i na razie uniemożliwia mi to pracę na tym komputerze.

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Robert 'Hextreme' Szacki

_________________
Robert "Hextreme" Szacki - Gear Works software


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 mar 2016, 15:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4685
System długo zatrzymuje się na obrazku startowym gdy szuka netu. Jesli komp nie jest podłączony do sieci, to to może być przyczyna (choć po dłuższym czasie powinien jednak ruszyć dalej). Czasami przyczyną może być włożenie jakiegoś niekompatybilnego pendrive, wówczas system też zatrzymuje się na obrazie starowym.

No i maszyny U-BOOTowe potrzebują instalacji SLB dla dysku inaczej system nie ruszy. Próbowałeś uruchomić system bez sekwencji startowej? Może w S-S lub w U-S masz jakiś wpis, który się gryzie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 mar 2016, 15:21 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 05:09
Posty: 566
Lokalizacja: Warszawa
Mufa napisał(a):
System długo zatrzymuje się na obrazku startowym gdy szuka netu. Jesli komp nie jest podłączony do sieci, to to może być przyczyna (choć po dłuższym czasie powinien jednak ruszyć dalej). Czasami przyczyną może być włożenie jakiegoś niekompatybilnego pendrive, wówczas system też zatrzymuje się na obrazie starowym.

Ja zmieniłem w czasie od poprzedniego uruchamiania komputera providera internetu. Sam440ep ma ustawienia poprzedniego providera. Więc rzeczywiście tu może leżeć przyczyna! Tylko dlaczego nie widzi dysku twardego, jak uruchamiam z CD-ROMu? Jak rozwiążę ten problem to zmienię sobie ustawienia internetu.

Cytuj:
No i maszyny U-BOOTowe potrzebują instalacji SLB dla dysku inaczej system nie ruszy. Próbowałeś uruchomić system bez sekwencji startowej? Może w S-S lub w U-S masz jakiś wpis, który się gryzie.

Jak się uruchamia bez sekwencji startowej? Oba przyciski myszy wcisnąć równocześnie podczas bootowania? Muszę koniecznie sprawdzić.

Proszę mi wybaczyć niewiedzę, ale co to jest SLB? Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.

_________________
Robert "Hextreme" Szacki - Gear Works software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 mar 2016, 15:48 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4685
Hextreme napisał(a):
Jak się uruchamia bez sekwencji startowej? Oba przyciski myszy wcisnąć równocześnie podczas bootowania? Muszę koniecznie sprawdzić.


Tak zaraz jak się wczyta kickstart wciskasz dwa przyciski myszy. Dokładnie jak w Amidze klasycznej.

Cytuj:
Proszę mi wybaczyć niewiedzę, ale co to jest SLB? Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.


W MediatoolBox jest pozycja edytuj RDB, jak z niej skorzystasz to pojawi się okno z różnymi opcjami m.in. z pozycją AmigaOne Boot Code SLB. No ale skoro nie widzi Ci dysku nawet gdy zabootujesz z płyty (co jest dziwne) to pewnie na niewiele Ci się ta informacja przyda.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 mar 2016, 16:28 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 05:09
Posty: 566
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki uruchomiłem bez S-S i już mogę pisać spod SAM440.

Przy okazji mam pytanie: jaką przeglądarkę polecasz dla mojej konfiguracji? W tej chwili używam Orygin Web Browser 3.23 i Twój blog nie działa, ale forum tak.

_________________
Robert "Hextreme" Szacki - Gear Works software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 mar 2016, 17:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4685
Hextreme napisał(a):

Przy okazji mam pytanie: jaką przeglądarkę polecasz dla mojej konfiguracji? W tej chwili używam Orygin Web Browser 3.23 i Twój blog nie działa, ale forum tak.



Jeśli chodzi o klasyczny OWB Reaction to jest nowsza wersja czyli 3.32, z niej teraz pisze i zapewniam że działa zarówno forum jak i blog. Mimo wszystko polecam Odyssey. Wszystko znajdziesz na OS4Depot.

P.S.
Możemy się spodziewać nowego Diamond Playera lub innego softu? Czy też do developki dla AOS4 nie masz zamiaru na razie wracać?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 mar 2016, 14:06 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 05:09
Posty: 566
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki! Pobrałem ten nowszy OWB i rzeczywiście działa dobrze.

Jeśli chodzi o moją deweloperkę to w tej chwili nie planuję powrotu do pisania pod AmigaOS4. Jeśli już miałbym wrócić to myślę, że moim priorytetem byłby program do grafiki, jako rozszerzenie edytora ikon. Taki program graficzny powstałby z myślą ogólnie dla Amiga OS, czy to 3.x (AGA, RTG), czy 4.x. Przy czym skupiłbym się najpierw na wykorzystaniu akceleracji kości AGA (zachowawszy kompatybilność z RTG).

W tej chwili piszę coś na Amidze 1200 pod MaxonC++. Jest to gra Sokoban, oraz mam w planach pewien program do obsługi większych projektów. Dużo czasu zajmują mi też sprawy uczelniane. Studiuję na drugim roku informatyki.

Na pewno wrócę do AmigaOS 4, dopóki mam tego Sama440ep, a nie zanosi się bym musiał oddawać w najbliższym czasie.

Dużo zależy też od mojego zdrowia, które wyjątkowo poprawiło się w ostatnim czasie.

_________________
Robert "Hextreme" Szacki - Gear Works software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO