Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 18 sty 2022, 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 lis 2013, 10:17 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 12:01
Posty: 118
Nie wiedziałem, gdzie dać ten wątek, więc sorry jakby co.

Mam takie niewielkie pytanie, jaka jest najczęstsza droga przenoszenia danych z PC?
W sensie - czy przez płyty CD/DVD (a jeśli tak, czy to takie normalne pecetowe ISO, czy jak to się tam zwie)?
Albo czy przez karty CF, jak to ma miejsce na A1200?
A może wystarczy zwyczajny pendrive? (Też zakładam, że jeśli tak, to pewnie zwykłym FAT32 formatowany?)
Pytam, bo ja raczej po kablach przenosić nie lubię, a do Internetu raczej nie podłączam (chociaż może, kiedyś).



PS: A tak swoją drogą mam pytanie innej natury - A1 jest komputerem ilo-bitowym? Na zasadzie - A500 - 16bitowa, A1200 - 32-bitowa.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 22 lis 2013, 10:40 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 9 lut 2012, 20:00
Posty: 76
Cytuj:
PS: A tak swoją drogą mam pytanie innej natury - A1 jest komputerem ilo-bitowym? Na zasadzie - A500 - 16bitowa, A1200 - 32-bitowa.


64 bitowym :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 22 lis 2013, 10:47 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 14:34
Posty: 73
Cytuj:
Mam takie niewielkie pytanie, jaka jest najczęstsza droga przenoszenia danych z PC?


Z "nowymi" systemami albo sieć, albo pamięć USB. Prostszej metody nie znajdziesz. :)

PS.
Fajnie, że dostrzegłeś potencjał scenowy na tej platformie. Sam chętnie w przyszłości w ten sposób wykorzystam ten sprzęt i AmigaOS4. Pamiętaj jednak, że dorobek sceny na tą platformę jest niewielki, ale zawsze można to zmienić. :)
Szkoda, że nie mieliśmy okazji na Load Error pogadać, ale występ mi się podobał ... ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 22 lis 2013, 13:39 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4107
Radov napisał(a):

64 bitowym :)


No to zalezy jaki model, procek 64-bitowy, to tylko w X1000 siedzi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 22 lis 2013, 13:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4107
yerzmyey napisał(a):

Mam takie niewielkie pytanie, jaka jest najczęstsza droga przenoszenia danych z PC?
W sensie - czy przez płyty CD/DVD (a jeśli tak, czy to takie normalne pecetowe ISO, czy jak to się tam zwie)?


Plyty to oczywistosc, wszak juz w czasach A1200 z CD-ROMem tak sie robilo. Natomiast jesli chodzi o obrazy plyt ISO, to mozna sobie taki obraz bez koniecznosci wypalania go na plytke, podmontowac jako wirtualny naped. Cos jak Daemon Tools na PC. Przy czym to amigowe narzedzie nie ogranicza sie jedynie do obrazow plyt i mozna sobie m.in podmontowac w ten sposob jako wirtualna dyskietke, obraz ADF czy DMS (o ile nie jest to obraz niedosowej gierki). Tym samym mozesz sobie przegladac zawartosc tych dyskietek, bez potrzeby uzycia UAE.

Cytuj:
Albo czy przez karty CF, jak to ma miejsce na A1200?
A może wystarczy zwyczajny pendrive? (Też zakładam, że jeśli tak, to pewnie zwykłym FAT32 formatowany?)


Tak dowolny pendrive czy czytnik kart zalatwia sprawe. FAT32 pomalu traci monopol, smiem twierdzic z niemal 100% pewnoscia ze zanim kupisz jakis sprzet to w AmigaOS 4 bedziesz juz mial wsparcie rowniez dla innych popularnych filesystemow.

Cytuj:
Pytam, bo ja raczej po kablach przenosić nie lubię, a do Internetu raczej nie podłączam (chociaż może, kiedyś).


Moze i kabli nie lubisz, ale dodam dla porzadku ze po sieci przenosic dane tez mozna. Dla AmigaOS 4 dostepny jest nawet RDesktop, czyli z poziomu Amigi masz podglad, oraz mozesz sterowac tym co dzieje sie na pulpicie peceta znajdujacego sie w innym pomieszczeniu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 22 lis 2013, 20:39 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 12:01
Posty: 118
Mufa napisał(a):
Radov napisał(a):
64 bitowym :)

No to zalezy jaki model, procek 64-bitowy, to tylko w X1000 siedzi.


Aha. Czyli 'mniejsze', tj. 500 lub Micro, to są 32-bitowe? Z ciekawości tylko pytam, jak to i tak nie zauważyłbym różnicy, nawet, jakby mi siadła na łbie. ;)


Lokaty:
Jak najbardziej - te dema, które widziałem, robią bardzo duże wrażenie. Z resztą podejrzewam, że gdyby było więcej dem - maszyny wzbudzałyby większe zainteresowanie pośród kupujących (chociaż może to błędne myślenie, ale tak mi się wydaje).
I tak jak mówię, jeśli ktoś by coś zakodował, to muzykę ma załatwioną ;) te kawałki leżą i czekają.
Tylko, jak już wspominałem, poprosiłbym pewnie Krashana albo Mufę o przekonwertowanie tych modułów do WAV, a potem do MP3, bo rozumiem, że najwygodniej jest w produkcji użyć takiego właśnie formatu, a ja tego na A1200 14Mhz zrobić nie mogę, więc potrzebowałbym tu pomocy. :)
Moduły (8-kanałowe oczywiście) są cały czas na stronie, chociaż może nie aż tak wyraźnie je widać (pod zdjęciem A1200), ale leżą tu: http://yerzmyey.i-demo.pl/retrobeat/Yer ... roBeat.zip
Fajnie, że Ci się podobał koncert, wielkie dzięki; 1/3 muzyki to była właśnie Amiga.


Czyli, tak czy inaczej, płyty DVD oraz zwykłe pendrive'y. No proszę. To naprawdę wygodne. Dobrze wiedzieć.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 23 lis 2013, 12:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4107
yerzmyey napisał(a):
Mufa napisał(a):
Radov napisał(a):
64 bitowym :)

No to zalezy jaki model, procek 64-bitowy, to tylko w X1000 siedzi.


Aha. Czyli 'mniejsze', tj. 500 lub Micro, to są 32-bitowe? Z ciekawości tylko pytam, jak to i tak nie zauważyłbym różnicy, nawet, jakby mi siadła na łbie. ;)


32-bitowy adres 64-bitowe dane. W latch 90-tych mówiło się że PPC jest technologicznie do przodu względem X86, ale raczej nie aż o poł dekady. Tymczasem weź pod uwagę że taki Athlon 64 zadebiutował w 2003r, natomiast G3 w 1997 a G4 w 1999r. Wtedy o 64 bitach w komputerach domowych nikt nie myślał (co innego w konsolach do gier).

Oczywiście w momencie gdy A1 była w sprzedaży, procki 64-bitowe w świecie X86 zaczęły podbijać rynek. Amigi One mają oczywiście nowocześniejsze odmiany G3, G4 niż te z lat 90-tych. Niemniej choćby nie wiem jak by były szybsze i unowocześnione względem starszych braci sprzed lat, nadal są z tej samej, a więc 32-bitowej rodziny. Dopiero G5 z 2003r byl pierwszym 64-bitowym prockiem PPC. Poźniejsze konstrukcje takie jak P.A. Semi z 2007r czy P5040 z roku 2012 już też są rzecz jasna 64-bitoiwe.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 24 lis 2013, 16:39 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
@Yerzmyey

Ja przenoszę, jak piszą inni - też, przez pendrive. Płyty CD mam w obrazach ISO i montuję bezpośrednio z dysku. Ostatnio zamontowałem sobie czytnik kart pamięci i teraz przenoszę też bezpośrednio z różnych kart. Dodatkowo mam więcej złącz USB.
Często też używam internetu, choć u mnie to jest dziwne połączenie (sieć udostępniana z laptopa poprzez złącze thunderbolt - ethernet i dalej kablem sieciowym do Amigi). No ale to tylko żeby np. pobrać coś czego potrzebuję z OS4Depotu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2013, 10:25 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 12:01
Posty: 118
No czyli w każdym razie, jak widzę, nie ma z tym w ogóle najmniejszego problemu. :)

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 31 gru 2013, 18:33 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): poniedziałek, 30 gru 2013, 14:48
Posty: 9
Witam, zapytam się jako świeżak w przenoszeniu gier z pc na amige 500 z 1mb ramu. Jest taka opcja po tym kabelku
http://allegro.pl/kabel-do-wymiany-dany ... 59868.html
do tego jeszcze musze miec przejściówke usb bo com'a nie posiadam w PC. Tylko teraz jaką są od 8pln sądze, ze działać nie będą.

Nie chce wywalać starej stacji, ani wybebeszać kompa. Chcę mieć a500 i grać z dyskietek. Ewentualnie jest jakas zewnetrzny emulator stacji dysków wraz z okablowaniem na karty np sd ? Chodzi mi o to żebym mógl władować tam adf i puszczał gry ?. Ale jak już nadmieniłem wolę grać z dyskietek (mam 140 w chwili obecnej i nagrałbym kilkanaście tytułów dla mnie fajnych, których mi tam brakuję)

Ewentualnie może ktoś by pomógł w nagraniu kilku tytułów ? za "piwko" :) w Krakowie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 2 sty 2014, 12:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4107
davero napisał(a):
Witam, zapytam się jako świeżak w przenoszeniu gier z pc na amige 500 z 1mb ramu. Jest taka opcja po tym kabelku
http://allegro.pl/kabel-do-wymiany-dany ... 59868.html
do tego jeszcze musze miec przejściówke usb bo com'a nie posiadam w PC. Tylko teraz jaką są od 8pln sądze, ze działać nie będą.

Nie chce wywalać starej stacji, ani wybebeszać kompa. Chcę mieć a500 i grać z dyskietek. Ewentualnie jest jakas zewnetrzny emulator stacji dysków wraz z okablowaniem na karty np sd ? Chodzi mi o to żebym mógl władować tam adf i puszczał gry ?. Ale jak już nadmieniłem wolę grać z dyskietek (mam 140 w chwili obecnej i nagrałbym kilkanaście tytułów dla mnie fajnych, których mi tam brakuję)

Ewentualnie może ktoś by pomógł w nagraniu kilku tytułów ? za "piwko" :) w Krakowie.


Emulator zewnętrzny jest, można go kupić np. tutaj.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 2 sty 2014, 16:31 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 884
Ja proponuje bezpośrednio u producenta:

http://lotharek.pl/product.php?pid=114

Fajny kawałek hardware, polecam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO