Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 20 cze 2024, 06:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 25 mar 2023, 19:52 
Offline
Generał
Generał

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1848
Znalezione w sieci:

https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... post138673

--------------------------------------------------------------------------------------

Zdarzyło mi się to dwa razy w ciągu ostatnich 12 lat. Za drugim razem była to słaba bateria CMOS, a za pierwszym razem zastosowałem poniższą technikę, która ostatecznie pomogła kilku innym użytkownikom w witrynie pomocy technicznej Hyperion, więc mam nadzieję, że zadziała również w Twoim przypadku;

-Wyłącz zasilanie zasilacza.
-Wyjmij wtyczkę z zasilacza.
-Wyjmij złącze zasilania z płyty głównej.
-Wyjmij jedną kartę RAM, pozostawiając tylko jedną po prawej stronie procesora PA6T (tj. 3. gniazdo od lewej).
-Gdy karta RAM jest wyłączona, sprawdź gniazda 2 i 3 pod kątem gromadzenia się kurzu (wentylator procesora wydmuchuje na nie kurz) i użyj małej, czystej szczotki, aby go usunąć.
- Podłącz ponownie złącze zasilania do płyty głównej.
-Podłącz zasilanie zasilacza i włącz zasilacz.
-Włącz X1000.
-Jeśli X1000 uruchamia Workbench, naciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania przez 3-5 sekund, a powinien się wyłączyć.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


This happened to me twice in the past 12 years. The 2nd time it was a bad CMOS battery and the first time I had do this technique below which ended up helping a few other users over at the Hyperion support site as well so hopefully it might work for you too;

-Turn off power to PSU.
-Remove plug from PSU.
-Remove power connector from the motherboard.
-Take out one RAM card leaving only one to the right of the PA6T CPU (i.e. 3rd slot from the left).
-While the RAM card is out check the slots 2 & 3 for dust build up (the CPU fan blows dust onto them) and use a small clean brush to remove it.
-Plug power connector back on to the motherboard.
-Connect PSU power & switch on PSU.
-Turn on X1000.
-If the X1000 boots up to Workbench, press and hold the power button for 3-5 seconds & it should shut off.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO