Teraz zauważyłem, że zdjęcie o którym piszemy było robione 27 Maja 2015.
Technicznie poza liczbą rdzeni oba procesory niewiele się różnią. Mam więc nadzieję że zadziałają na tej samej płycie i o ile A-EON bądź Freescale udostępni w sprzedaży detalicznej same procki P5040, będzie możliwy samodzielny upgrade.Ktoś na beta liście o to pytał, ale odpowiedziało mu tylko echo. Nie wiem czy A-Eon się zdecyduje na taki krok, bo w ten sposób ludzie będą kombinować
żeby kupić tańszą płytę i samemu wymienić procek. Oczywiście nie wiem czy to się będzie opłacać, bo nie wiem ile taki 5040 jest droższy od 5020,
no i dochodzi jeszcze koszt wymiany, którego nie ma w przypadku kupna płyty z lepszym prockiem. Jeżeli będzie tylko taka możliwość to na pewno
zmienię swój na szybszy. (przy okazji pochwalę się, że moja Amiga zrobi się za kilka dni "
toksyczna", ciekawe jaka/czy będzie różnica?)
W specyfikacji, którą znalazłem mówi się o maksymalnym taktowaniu 2.2GHz, natomiast Wikipedia dla P5040 i P5021 podaje max 2.4GHz a dla P5020 2.2GHz. Jednakowoż na oficjalnej stronie Amigaos.net też jest mowa o 2.2GHz dla P5040 i o 2GHz dla P5020.Może na oficjalnej stronie jest podane takie taktowanie, bo jest ono bezpieczne, przy podkręceniu może wydziela za dużo ciepła albo działa niestabilnie.