Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 29 kwi 2026, 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 18 paź 2025, 10:08 
Administrator
Administrator

Hyperion Entertainment BV ogłosił wydanie aktualizacji 3 dla AmigaOS 4.1 Final Edition. Aktualizacja 3 jest aktualizacją konserwacyjną i stabilizacyjną dla AmigaOS 4.1 Final Edition i zawiera ponad 60 nowych funkcji, 70 aktualizacji i ponad 135 poprawek błędów w całym systemie.

Niektóre z najbardziej znaczących ulepszeń obejmują:
Stos TCP/IP Roadshow został zaktualizowany do wersji 1.15, która między innymi znacznie poprawia stabilność i szybkość sieci.
Nowe, zaktualizowane jądra dla systemów X5000, X1000, AmigaOne, Pegasos II, Sam460, Sam440 i Classic Amiga, z ulepszoną obsługą pamięci podręcznej i obsługą DMA na obsługiwanym sprzęcie.
Zaktualizowany i ulepszony stos USB, który oprócz wielu innych nowych funkcji, ulepszeń wydajności i poprawek błędów, obsługuje teraz transfery izochroniczne dla urządzeń strumieniowych.
Zaktualizowana wersja AmigaDOS z nowymi funkcjami, ulepszeniami i licznymi poprawkami błędów.
Zaktualizowana graphics.library, która obsługuje teraz automatyczne wykrywanie monitorów 4K/UHD.
Zaktualizowane wersje elf.library, intuition.library i newlib.library, zawierające wiele nowych funkcji i poprawek błędów.
I wiele, wiele więcej nowych funkcji, aktualizacji i poprawek błędów.

Aktualizacja 3 jest dostępna za pośrednictwem AmiUpdate. Zarejestrowani użytkownicy mogą również pobrać Update 3 z sekcji pobierania na stronie http://www.hyperion-entertainment.com.
Hyperion Entertainment pragnie podziękować wszystkim ciężko pracującym deweloperom i testerom za ich poświęcenie dla tego wydania. Dzięki wam marzenie żyje!

P.S.
Na naszym blogu znajdziecie moją recenzję tej aktualizacji.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: sobota, 18 paź 2025, 17:55 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

System zaktualizowany :ok: Dzięki za dobrze napisaną reckę aktualizacji, będącą zarazem przystępnie podanym przewodnikiem po zmianach :ok:

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwi 2026, 00:42 
Amator
Amator

Mam pewien problem po aktualizacji, mianowicie system nie startuje prawidłowo, w losowy sposób, pokazując okno AmigaDOS w jakiejś koszmarnie niskiej rozdzielczości. Po kilku restartach system się wczytuje normalnie. Po przejrzeniu wątku na amigans zacząłem sprawdzać podpięte urządzenia USB. Okazało się że wypięcie myszki della umożliwiło normalne uruchamianie się systemu. Obejściem problemu okazało się podmienienie pliku bootmouse.usbfd z Kickstartu na ten z Update 2, jednak teraz od czasu do czasu Amiga mi grimmuje (DSI) na 'hid.usbfd' (tego pliku nie podmieniłem). Jeszcze spróbuję podmienić ten plik. Czy ktoś miał podobne problemy, da się to rozwiązać elegancko, żeby korzystać z najnowszych plików z Update 3? Sprzęt to AmigaOne X5000/40 i zestaw mysz i klawiatura bezprzewodowa DELL KM7120W.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwi 2026, 11:09 
Administrator
Administrator

SOVA napisał(a):
Mam pewien problem po aktualizacji, mianowicie system nie startuje prawidłowo, w losowy sposób, pokazując okno AmigaDOS w jakiejś koszmarnie niskiej rozdzielczości. Po kilku restartach system się wczytuje normalnie. Po przejrzeniu wątku na amigans zacząłem sprawdzać podpięte urządzenia USB. Okazało się że wypięcie myszki della umożliwiło normalne uruchamianie się systemu. Obejściem problemu okazało się podmienienie pliku bootmouse.usbfd z Kickstartu na ten z Update 2, jednak teraz od czasu do czasu Amiga mi grimmuje (DSI) na 'hid.usbfd' (tego pliku nie podmieniłem). Jeszcze spróbuję podmienić ten plik. Czy ktoś miał podobne problemy, da się to rozwiązać elegancko, żeby korzystać z najnowszych plików z Update 3? Sprzęt to AmigaOne X5000/40 i zestaw mysz i klawiatura bezprzewodowa DELL KM7120W.

No cóż, ja mam to rozwiązane sprzętowo. No ale nie dlatego że miałem ten problem (bo w sumie mam KVMa od wielu lat prze trzecią aktualizacją) czyli mam przełącznik myszy i klawiatury dla X1000 i X5000, ponieważ zauważyłem że gdy mam aktywną mysz i klawiaturę to czas bootowania z U-boota się wydłuża, dlatego KVMa mam skonfigurowanego tak że domyślnie jest aktywny przełącznik na X1000. Zatem ja przełączam sobie mychę i klawę dopiero po zabootowaniu systemu na X5000. Nie mówię że byś specjalnie kupował KVMa dla rozwiązania tego problemu, ale pamiętam że miałeś też SAM460, więc pewnie by się przydało...

PostNapisane: wtorek, 7 kwi 2026, 00:24 
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

SOVA napisał(a):

Coś jednak pozmieniali w tym nowym USB. ja mam problem z KVMem po ostatniej aktualizacji. Rozumiem że nie używasz KVM? Spróbuj podpinać myszkę dopiero po uruchomieniu systemu albo zmień myszkę.

PostNapisane: środa, 8 kwi 2026, 21:05 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):
No cóż, ja mam to rozwiązane sprzętowo. No ale nie dlatego że miałem ten problem (bo w sumie mam KVMa od wielu lat prze trzecią aktualizacją) czyli mam przełącznik myszy i klawiatury dla X1000 i X5000, ponieważ zauważyłem że gdy mam aktywną mysz i klawiaturę to czas bootowania z U-boota się wydłuża, dlatego KVMa mam skonfigurowanego tak że domyślnie jest aktywny przełącznik na X1000. Zatem ja przełączam sobie mychę i klawę dopiero po zabootowaniu systemu na X5000. Nie mówię że byś specjalnie kupował KVMa dla rozwiązania tego problemu, ale pamiętam że miałeś też SAM460, więc pewnie by się przydało...

Też właśnie zauważyłem, że czas bootowania po wyjęciu nadajnika od myszy/klawiatury znacznie się skraca. Zamówiłem switcha USB, zobaczymy jak będzie działać. Jak podpiąłem pospolitą K120 to nie było problemów ze startem na plikach z Update 3.

Strefa czasowa: UTC + 1