Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 5 lut 2025, 05:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 12 sty 2025, 22:37 
Generał
Generał

AmigaOS4 Port by HunoPPC Amiga French Team 2025
DarkPlaces glquake engine for AmigaOS4

http://hunoppc.amiga-projects.net/content/darkplaces-engine-amigaos4

Version 0.95 beta 2:

-Fixed problems and error on OS4.1 FE upd2
-Added individual EGL_Wrap version
-Added individual [b]MiniGL version[/b]

HunoPPC

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: sobota, 25 sty 2025, 20:23 
Amator
Amator

A to jest dobra wiadomość! Na Sam460LE mi się jakieś cuda działy może teraz będzie chciało kooperować.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sty 2025, 21:14 
Amator
Amator

Akurat miałem tylko niewielki kwant czasu by rzucić okiem, ale obie wersje startują poprawnie. Co do samego działania to na SAM460LE to FPSy latają od 10-23, ale odczucia to są takie max 12 . Jeszcze pokombinuje z ustawieniami może to coś zmieni/poprawi. Na ta chwile szału nie ma ale działa. ;)

PostNapisane: środa, 29 sty 2025, 19:39 
Administrator
Administrator

No, to na Taborze FPSów jest znacznie więcej, przynajmniej teoretycznie, bo niestety choć licznik fps się wyświetla, to w samej grze tak mocno kaszani się grafika że o rozgrywce nie ma mowy. To tak a propos pytania od świnkamor12 o działaniie Quake.

PostNapisane: środa, 29 sty 2025, 21:17 
Amator
Amator

A ja bym proponował zobaczyć jak Tabor(A1222) radzi sobie z tym portem z OS4Depot. To nie jest przekombinowana wersja. Mimo, że ma multitexturing ja testowałem przy wyłączonym bo mi sypie artefaktami z jakiejś przyczyny. Bez niego działa ok. Rezultat na screenie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: czwartek, 30 sty 2025, 10:10 
Administrator
Administrator

Z pierwszym Quake, to jest ten problem że była to pewnie pierwsza w ogóle sportowana gra na AmigaOS 4 i jest sporo portów z lat dwutysięcznych, które były przenoszone w czasach istnienia AmigaOS 4.0 i starego sprzętu, a które teraz nie działają. O ile w przypadku Quake 2 lub 3 nigdy nie miałem problemów, to w przypadku jedynki, to sam miałem duże problemy by odpalić Quake na X1000 czy X5000 a więc sprzętach mniej kapryśnych od Tabora. Link do którego kierujesz, też prowadzi do portu, który ma już lat 14 i był tworzony w czasach kiedy AMD nawet jeszcze nie myślał o projektowaniu kart RX, co niestety już na starcie dobrze nie wróży. Dodatkowo mimo iż do A1222 jest dołączany pełen Enhancer wraz ze sterownikami 3D, to jednak nie jest dołączany Nova Bridge, a więc gry dla starego MiniGL nie działają już z definicji. Oczywiście mógłbym dla testów przekopiować Nova Bridge z mojego kompa i sprawdzić, niemniej coś mi się wydaje że niewiele by to dało. Postąpiłem zgodnie z zasadami logiki, a więc wziąłem do testów port z 2025 roku i to w dodatku port od Huno, który wszak posiada Tabora a i tak nie zadziałało to jak trzeba.

Umówiłem się z Fastdeath że odeślę mu sprzęt w poniedziałek. Raz że ja mam dwie inne A1 on nie ma teraz żadnej więc, niech się nim cieszy skoro wydał na to niemałe pieniądze. Dwa że Tabor choć jest fajnym doświadczeniem to odrywa mnie od innych zajęć związanych z amigowaniem. Zgodziłem się np. testować Baldours Gate, a przez to że przesiaduję przed Taborem nie zdążyłem nawet jeszcze zainstalować gier z tej serii na mojej X5000. Skoro mam jeszcze 4 dni na testy, to nie chcę też tracić pół dnia na testowanie 10 wersji Quake w nadziei że któraś zadziała. Nie ruszył Darkplacess, ok, temat Quake zamykam i jadę z kolejnymi tematami. Chcę jeszcze ten czas, który mi został na testy wykorzystać na nagranie jak największej ilości surowych materiałów, dotyczących różnych aspektów działania A1222+, by potem w ciągu kolejnych tygodni czy miesięcy już na spokojnie je montować i wrzucać na YT. Pierwszy 45 minutowy materiał, będzie dostępny już jutro.

PostNapisane: czwartek, 30 sty 2025, 11:13 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Rozumiem.
Quake I to jednak szczególny przypadek.
Ostatnia komercyjna gra na Amigę wydana jak jeszcze była hitem na pc.
Może dałoby jednak radę.
Po przekopiowaniu NovaBridge
Tylko ta wersja
https://os4depot.net/share/game/fps/glquake.lha
Z takimi parametrami
glquake_aos4 -window -width 800 -height 600

PostNapisane: czwartek, 30 sty 2025, 12:11 
Amator
Amator

@swinkamor12
Obawiam się, iż zlinkowane przez Ciebie wersja jest dokładnie tą samą co ja wrzuciem powyżej. Ale skoro ów sprzęt jest wypożyczony tylko na pewien czas w celach wiadomych nie ma się co dziwić, iż są priorytety. Aczkolwiek chyba nic nie będzie stało na przeszkodzie, by @Fastdeath takowe testy popełnił. Oczywiście NovaBridge będzie potrzebny. Ot, trzeba się za czas jakiś przypomnieć. Z czystej ciekawości zamierzasz się przesiadać z SAM na A1222 czy li tylko w celach edukacyjno-informacyjnych SAM460 vs A1222?

Pozdrawim,
RadziN

PostNapisane: czwartek, 30 sty 2025, 17:51 
Administrator
Administrator

swinkamor12 napisał(a):
Rozumiem.
Quake I to jednak szczególny przypadek.
Ostatnia komercyjna gra na Amigę wydana jak jeszcze była hitem na pc.
Może dałoby jednak radę.
Po przekopiowaniu NovaBridge
Tylko ta wersja
https://os4depot.net/share/game/fps/glquake.lha
Z takimi parametrami
glquake_aos4 -window -width 800 -height 600

Niestety nawet po zainstalowaniu Nova Bridge gra nie działa. Sprawdziłem jeszcze na stronie Eliahu, który pokusił się o stworzenie listy kompatybilności gier z Taborem i wynika z niej że żaden Quake 1 nie zadziała, nawet w trybie software :(

PostNapisane: czwartek, 30 sty 2025, 18:59 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Rozumiem. Dziękuję. Jeszcze trzeba trochę na Quake poczekać.

Strefa czasowa: UTC + 1