Z pierwszym Quake, to jest ten problem że była to pewnie pierwsza w ogóle sportowana gra na AmigaOS 4 i jest sporo portów z lat dwutysięcznych, które były przenoszone w czasach istnienia AmigaOS 4.0 i starego sprzętu, a które teraz nie działają. O ile w przypadku Quake 2 lub 3 nigdy nie miałem problemów, to w przypadku jedynki, to sam miałem duże problemy by odpalić Quake na X1000 czy X5000 a więc sprzętach mniej kapryśnych od Tabora. Link do którego kierujesz, też prowadzi do portu, który ma już lat 14 i był tworzony w czasach kiedy AMD nawet jeszcze nie myślał o projektowaniu kart RX, co niestety już na starcie dobrze nie wróży. Dodatkowo mimo iż do A1222 jest dołączany pełen Enhancer wraz ze sterownikami 3D, to jednak nie jest dołączany Nova Bridge, a więc gry dla starego MiniGL nie działają już z definicji. Oczywiście mógłbym dla testów przekopiować Nova Bridge z mojego kompa i sprawdzić, niemniej coś mi się wydaje że niewiele by to dało. Postąpiłem zgodnie z zasadami logiki, a więc wziąłem do testów port z 2025 roku i to w dodatku port od Huno, który wszak posiada Tabora a i tak nie zadziałało to jak trzeba.
Umówiłem się z Fastdeath że odeślę mu sprzęt w poniedziałek. Raz że ja mam dwie inne A1 on nie ma teraz żadnej więc, niech się nim cieszy skoro wydał na to niemałe pieniądze. Dwa że Tabor choć jest fajnym doświadczeniem to odrywa mnie od innych zajęć związanych z amigowaniem. Zgodziłem się np. testować Baldours Gate, a przez to że przesiaduję przed Taborem nie zdążyłem nawet jeszcze zainstalować gier z tej serii na mojej X5000. Skoro mam jeszcze 4 dni na testy, to nie chcę też tracić pół dnia na testowanie 10 wersji Quake w nadziei że któraś zadziała. Nie ruszył Darkplacess, ok, temat Quake zamykam i jadę z kolejnymi tematami. Chcę jeszcze ten czas, który mi został na testy wykorzystać na nagranie jak największej ilości surowych materiałów, dotyczących różnych aspektów działania A1222+, by potem w ciągu kolejnych tygodni czy miesięcy już na spokojnie je montować i wrzucać na YT. Pierwszy 45 minutowy materiał, będzie dostępny już jutro.
|