Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 7 gru 2024, 16:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 paź 2024, 10:36 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Czyli nie sprzedali nawet tych wyprodukowanych 100 szt., w których mieszczą się także "early adopters" :roll:

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: sobota, 26 paź 2024, 10:51 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dostałem do zestawu z AmigaOne 1222 Plus pudełko z "Micro-AmigaOne 1222 Plus" :twisted:

Ostatnio edytowano sobota, 26 paź 2024, 11:12 przez Fastdeath, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 26 paź 2024, 11:09 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Jest napisane mini-itx. Czyli malutka tak naprawdę :thumbup:

PostNapisane: sobota, 26 paź 2024, 11:11 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Jeszcze raz nie mogę się nachwalić nowej AmigaOne. Jest genialna. :D

PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2024, 09:24 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Witajcie! Mam problem. Zepsuła mi się AmigaOne 1222 Plus a raczej system. Po odpaleniu pierwszej ikony od góry z napisem RAM pojawiła się prześwitująca ikona. Kliknąłem i pojawił się GURU błąd. Dalej kliknąłem w komunikat usuń. Od tej pory komputer startuje. Pokazuje się logo AmigaOne 1222 Plus. Następnie wczytuje system do 100%. Pojawia się logo AmigaOS 4.1. I po tym mam czarny ekran. Normalnie pojawia się system a teraz nie. Wie ktoś jak to naprawić. Jak będzie trzeba zapłacę za pomoc w domu.

Pozdrawiam

Bernard "Fastdeath" Bronowicz

PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2024, 18:26 
Administrator
Administrator

Czy dostałeś do A1222 płytę z systemem? Jeśli tak włóż plytę do napędu zobaczy czy bootuje się z płyty.

PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2024, 20:47 
Amator
Amator

@Fastdeath

Do zestawu z A1222 powinieneś dostać pendrive. Jest to rescue do instalacji systemu na nowo. Do A1222 nie ma płyty z systemem.
Możliwe ,że czeka cię instalacja systemu od nowa . Z twego co wiem na pendrive jest "skrypt" instalacyjny który w prosty sposób otworzy ci system do stanu w jakim go dostałeś.

Przy okazji jak będziesz kiedyś czyści swoją A1222 zrób sobie kopie uboota który jest na karcie SD na płycie głównej - zrób kopie tej karty.
Jak to mówia "Strzeżonego Pan Bóg strzeże". Karta SD powinna działać długo, ale elektronika to elektronika.

PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2024, 21:31 
Administrator
Administrator

No tak, zapomniałem, tam jest pendrive. Skorzystaj z niego, zapewne są tam narzędzia naprawcze dla partycji.

PostNapisane: wtorek, 26 lis 2024, 20:13 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Bootuje się z pendrive. Ale nie wiem co zrobić dalej. Bawiłem się trochę ale nie mogę zainstalować ponownie systemu. Ktoś poprowadzi mnie za rączkę. Jestem laikiem w AmigaOS 4.1

PostNapisane: wtorek, 26 lis 2024, 21:53 
Amator
Amator

Zobacz tak jak w tym filmie na YT (~12 minuta).Skrypt jest w iso na pendrive.
Jeżeli nie masz ważnych danych sformatuj swoja partycje gdzie jest system. Uruchom skrypt i wskaż ten dysk gdy uruchomisz skrypt.
Możesz tez spróbować bez formatowania. Jak system dalej się nie będzie uruchamiał poprawnie sformatuj ją i zainstaluj ponownie.

https://youtu.be/_ReT7Cp6KKQ?feature=shared

PostNapisane: środa, 27 lis 2024, 22:55 
Początkujący
Początkujący

Dokładnie tak jak powyżej napisał smarkusg: Obejrzyj na spokojnie w/w materiał z yt. Pomimo, iż jest po francusku, prowadzący nie klika jak szalony tylko spokojnie wszystko pokazuje. To co Ciebie interesuje (zakładam, że jak zabootujesz z pendrive to widzisz dysk(partycje) systemowy? Upewnij się proszę, bo to jest kluczowe do przeprowadzenia pozostałych czynności) to uruchomienie skryptu, o którym smarkusg wspominał z tego co zaprezentowano w materiale jest na AAATECH0(to jest pen) <- skrypt jest w katalogu Restore w nim masz dwa pliki RestoreHDinstall.txt oraz RestoreHDInstal.script. Uruchamiasz drugi plik z napisem script i pojawi Ci się requester z "Select destination A1222 plus drive to restore" i tu wskazujesz dysk(partycje) System Twojego dysku. Zakładam, że tak jak wyżej zaznaczyłem dysk(partycja) System jest ok, gdyż z tego co wiedze Restore przywraca tylko system na poziome struktury plików, a nie logiki dysku. Jeżeli dysk Ci się posypał logicznie to nic to nie pomoże i będziesz musiał przeprowadzić partycjonowanie całego dysku i dopiero po tym przywrócić system restore. Jeżeli będzie to ta druga opcja (liczę, że nie) to uczulam, jak będziesz partycjonował (po uruchomieniu MediaToolBox'a) interesuje Cie tylko i wyłącznie urządzenie(device) p1022sata.device. Powodzenia!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa: UTC + 1