Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 5 paź 2024, 19:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 cze 2024, 13:13 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

też mi się podobało. całkiem ciekawe te G4 w klasyku.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: niedziela, 30 cze 2024, 15:03 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

To prawda.
Nie wiedziałem że te karty PPC tak bardzo poszły do przodu.

PostNapisane: niedziela, 7 lip 2024, 14:38 
Administrator
Administrator

W dzisiejszym odcinku specjalnym omawiam świeżutkie wydawnictwa prasowe, a więc czwarty numer czasopisma Amiga Friendship oraz sprzedany w kilku tysiącach egzemplarzy Amiga Extreme. Remik kolejny raz postawił na swojego ulubionego konika, czyli gry fps, a konkretnie zgłębia historię narodzin kilku silników 3D z lat 90-tych. Zapraszamy!!!

PostNapisane: niedziela, 7 lip 2024, 16:57 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dobry temat te silniki 3d :thumbup: O kilku silnikach demo nie wiedziałem :roll: :thumbup:
A z tym wypatrywaniem ACS i MA w kiosku to chyba każdy tak miał :D I jeszcze jak u mnie ACS i MA były zaraz za szybą i z daleka było widać "AMIGA" to napawało dumą :D :thumbup:

Interes życia https://www.youtube.com/watch?v=EUkYy2YItvo

PostNapisane: niedziela, 4 sie 2024, 06:09 
Administrator
Administrator

Minął rok od momentu nawiązania mojej współpracy z Remikiem, przy tworzeniu kanału Amiga Bez Ściemy. Urodziny ABŚ są dobrym pretekstem do podsumowania naszej dotychczasowej działalności. Przygotowaliśmy zatem odcinek - "Urodziny bez spiny - kronika kanału". Jak to już niejednokrotnie bywało w przypadku ważnych dla nas materiałów i ten okrasiliśmy fabularyzowanym intrem, którego realizacja, chyba jak dotąd odbyła się z największym rozmachem. Czy całość wyszła ok, to już oceńcie sami. Zapraszamy na film!!!

PostNapisane: poniedziałek, 5 sie 2024, 19:14 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Ale ten rok zleciał, nie wiadomo kiedy :D Dobra robota :thumbup:

PostNapisane: piątek, 30 sie 2024, 09:15 
Administrator
Administrator

Ok, koniec wakacji, czas znowu wejść na bardziej intensywne obroty. Na dobry początek prezentujemy Wam materiał na temat amigowych silników 3D. Było tego naprawdę sporo, większość z nich skończyła na etapie tech-dema, czasami udało się nawet wydać pełnoprawne demo gry, a w kilku przypadkach determinacja autorów doprowadziła do finalnego skomercjalizowania produktu. Zobaczcie więc jak kształtowała się ta historia realizacji amigowych marzeń pogoni z Doomem.

PostNapisane: piątek, 6 wrz 2024, 18:56 
Administrator
Administrator

Po dwumiesięcznej przerwie przyszedł też czas na wznowienie cyklu odcinków specjalnych. Tym razem poruszyłem temat TV, a konkretnie czy Amiga NG może zastąpić telewizor, a jeśli tak to w jakim zakresie i z jakimi ograniczeniami. Remik ponownie zanurzył się w tematykę swojej ukochanej Amigi CD32 i wziął pod lupę kilka gier wydanych na nośniku CD, które mają swoje odpowiedniki w wersjach dystrybuowanych na dyskietkach. Zapraszamy!!!

PostNapisane: środa, 11 wrz 2024, 12:51 
Administrator
Administrator

Ostatni odcinek, czego nie dało się nie zauważyć, musieliśmy trochę ocenzurować. Dopiero trzecia wersja filmu z rozwaloną częścią wizualizacji przeszła weryfikację YT. Dyskutowaliśmy o tym i zgodnie doszliśmy do wniosku że powinniśmy dostarczać Wam materiałów, bez tego typu "kwiatków". Jeśli chcielibyście nam w tym pomóc tu przeczytacie jak można to zrobić. Oczywiście bez względu na odzew ABŚ to przede wszystkim nasza pasja i będziemy działać dalej.

PostNapisane: niedziela, 15 wrz 2024, 19:08 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Do tej pory jeszcze nic o kanale nie pisałem ale oglądam wszystko ;)
Z racji tego, że zdecydowanie więcej czasu spędzam z amigami klasycznymi niż z NG, a niewiele pamiętam, takie
wspominki fajnie mnie nakierowują. Szczególnie, że 90% treści to klasyk. Dobra robota :)

BTW W #33 stwierdziłeś, że WebKit się tworzy dla AOS4 od roku. Niestety, od dwóch lat. Prace ruszyły 09/2022.
Kiedyś też myślałem, że UVD daje w AOS4 przewagę. Szkoda, że od kilku lat oprócz wspomagania już wgranych/ściągnietych filmów nic się nie rozwinęło. A jak sam stwierdziłeś, kto ogląda filmy na kompie? Nawet nie ma darmowego odtwarzacza wykorzystująca sprzętowe dekodowanie. Także IMO przeglądarka zdecydowanie ważniejsza.

PostNapisane: środa, 18 wrz 2024, 22:26 
Amator
Amator

Przemek napisał(a):
..Nawet nie ma darmowego odtwarzacza wykorzystująca sprzętowe dekodowanie..

Przy takim nastawianiu do SDK dotyczącego VAAPI darmowego odtwarzacza wykorzystująca sprzętowe dekodowanie nigdy nie będzie.
Na żadnej platformie nie musi płacić aby uzyskać dostęp do takich rzeczy. Nikt ze środowiska open source tego tematu nie ruszy.
Może ktoś coś zrobi ze środowiska AOS4 , ale po tylu latach wątpię …

PostNapisane: czwartek, 19 wrz 2024, 08:01 
Administrator
Administrator

Uściślając nie ma odtwarzacza na otwartych źródłach. DvPlayer jest dodawany do A1222+ (nie jestem pewien czy do X5000 040 również), więc "darmowy" przynajmniej dla części użytkowników jest.

PostNapisane: czwartek, 19 wrz 2024, 19:15 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

@smarkusg
Tak widziałem Twoj post na Amigans ale to jest typowa polityka Leamana, gdy się go obserwuje od lat. Zresztą AEon już raczej położył lagę na OS4 (vide obiecany ES2.3 w 2022 roku :roll: ). Teraz tylko A600GS....
EntwicklerX też obiecali update do Emotion ze dwa lata temu. Ich sceptycyzm w podejściu do W3DNova, AEonu i całego AOS4 równierz widać od pewnego czasu. Wasza walka z MPlayerem była o tyle ciekawa, że przełamywała duopol Entwickler/AEon ale z braku wsparcia dla SAM440 w sterownikach i tak była dla mnie tylko ciekawostką, a co dopiero akceleracja w odtwarzaczu przeglądarki :violin:
Ale mam nadzieję, że całkiem się nie zniechęcisz.

PostNapisane: niedziela, 22 wrz 2024, 16:39 
Administrator
Administrator

Od zakończenia szóstej edycji Retrosfery minął już tydzień. Najwyższy czas by opublikować nasz raport z imprezy. W rozmowie z Remikiem dosyć szczegółowo omawiamy wszystkie aspekty związane z wydarzeniami, jakie w poprzedni weekend miały miejsce w Brzegu. Wszystkich zachęcamy do obejrzenia całego filmu, niemniej jeśli ktoś woli bardziej skondensowaną wersję, to polecamy przeskok do ostatniego rozdziału, gdzie prezentujemy przemarsz po wszystkich stoiskach wraz z fragmentami rozmów, jakie przeprowadziliśmy z organizatorami, wystawcami oraz zwykłymi uczestnikami imprezy.

Pełne wersje wywiadów wraz z transkrypcją (bo niestety zapomnieliśmy mikrofonów i jakość audio pozostawia do życzenia), będziemy sukcesywnie publikować w formie niezależnych suplementów do głównego filmu. Na dobry początek wywiad z prawdziwym Nestorem wśród wystawców, panem Andrzejem Matkowskim, pasjonatem przez duże "P", który od blisko 40 lat wykorzystuje w sposób użytkowy swojego Commodore zakupionego jeszcze w 1986 roku.

PostNapisane: poniedziałek, 23 wrz 2024, 10:46 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dobry odcinek :thumbup:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1