Przemek napisał(a):
Odnalazł się dysk DH0! Wszystko ładnie wystartowało

Czy najtańszą metodą na wymianę danych jest adapter IDE>CF?
Na razie karty sieciowe/USB odpadają. Ceny z kosmosu a i dostępność w zasadzie zerowa.
FDD po stronie Amigi NG też chyba bez szans. Wszystko niedostępne...
A SAM ma w ogóle ma wbudowany kontroler flopa? Pamiętam że A1 XE miała, ale wymiana nie była tak zupełnie bezproblematyczna. O ile pamięć mnie nie myli (a że było to ponad 15 lat temu, to ma prawo mylić) było można pod NG zapisywać tylko na gęsto. Zapis na dyski 720, tudzież na dyski 1.44 z zaklejoną dziurą nie był poprawnie obsługiwany po stronie AOS 4.0 i wątpię aby ktokolwiek tracił czas na poprawki w tym ultra oldskulowym temacie.
Jak jeszcze miałem A1200 to przenosiłem dane z A1XE na Amigę klasyczną i odwrotnie na dyskach CD-R lub CD-RW, wydaje mi się że to jest nadal najtańsza opcja przenoszenia danych, tańsza nawet od IDE - CF. Oczywiście o ile w obu kompach są napędy optyczne.
Cytuj:
Próbowałem podpiąć dysk z A4000 do Sam poprzez adapter IDE/SATA/USB ale nie zadziałało. Po podłączeniu kabla USB do SAM dysk się zatrzymyawal
No to może problem z samym adapterem? Ja tylko raz mialem potrzebę odczytu danych z dysku ATA i pożyczyłem stosowny adapter od znajomego, jednak czy używałem go z PC czy również próbowałem na A1 sobię nie przypomnę. Natomiast w szufladzie mam stację dokującą, SATA - USB i zasadzniczo problemów z odczytem dysków z innego kompa z AOS 4, dysku z MOSa, czy dysku z Peceta pod swoimi Amigami NG nie mam. Nic mi się nie zatrzymuje, błędów odczytu zapisu nie odnotowałem. Oczywiście stacja dokująca ma swoje zasilanie.