Rozwinę moje pytanie z poprzedniego postu, bo może się wydać lakoniczne i przez to niezrozumiałe. Nie znalazłem w opisie programu Emotion informacji o obsłudze 7.1 ale może to jest oczywiste, że to obsługuje? Nie wiem więc pytam

Ewentualnie Mplayer?
Z mojej perspektywy to bez znaczenia, bo nie odtworzę na moim staruszku żadnego współczesnego filmu. Widzę nawet na allegro kartę PCI z 7.1, która być może zadziałałaby z tym nowym sterownikiem. Są też karty sześciokanałowe z CMI8738, do którego sterownik istnieje od 15 lat. I zastanawiam się, tak teoretycznie, czy instalując taką kartę obok tej wbudowanej w płytę główną zyskałbym tylko na jakości dźwięku (pewnie bym tego nie usłyszał) czy faktycznie miałbym do dyspozycji w jakimś programie dodatkowe 4 (lub 6) osobnych kanałów. Oglądanie filmów na jakimkolwiek komputerze odpuściłem sobie już dawno, w momencie, gdy telewizory wyposażono w złącze usb no ale tak teoretycznie pytam.
Nie jestem graczem ale domyślam się, że nowoczesne gry wykorzystują te 8 kanałów ale chyba takich na nasze komputery nie ma (?).
Cieszę się, że powstają nowe sterowniki ale ten Wasz entuzjazm skłonił mnie do tych paru pytań jak ta tematyka wygląda w naszym ogródku, bo zupełnie zielony na tym polu jestem.