Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 26 wrz 2018, 08:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 12:34 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
adam napisał(a):
Mam pytanie odnośnie debugowania.
Jak to jest rozwiązane w X5000? Czy karta na Xorro działa z nią? Ma wogóle ktoś z was tę kartę?
No i jak wygląda sprawa przez port szeregowy - zdaje się że muszą być ustawione jednakowe prędkości po obu stronach? Da się w X5000 to skonfigurować? Jak należy skonfigurować klienta (Amige 1200/PC) aby moc odbierać wiadomości od płyty X5000?


Nie wiem jak to jest w AmigaOne X5000 - kompletuje części i czekam na upublicznienie RadenoHD v3 Polaris bo taką zakupiłem.

W AmigaOne X1000 używam do debugowania:

- Kernel debug (wpis w Kicklayout)
- kabelka COM 9-pin z AmigaKIT (przelutowany zgodnie ze schematem AmigaOneX1000)
- przejściówki COM 9-pin ŻEŃSKI <-> USB w celu podpięcia do komputera PC
- program PUTTY (PC)

Opis działania:

http://wiki.amigaos.net/wiki/Advanced_S ... ging_Guide

Kabelek COM z AmigaKIT:

https://amigakit.amiga.store/catalog/pr ... ts_id=1062

AmigaOne X1000 Internal Serial Cable:
Connects to the serial header on the X1000 motherboard and provides 1x Serial 9-pin D-Sub port (Male).
This cable is essential for capturing serial debug output.
Connects on X1000 motherboard at either RS232 #0 or RS232 #1 with the black wire nearest the white arrow printed on the motherboard's silkscreen.

https://amigakit.amiga.store/catalog/im ... -cable.JPG


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 12:47 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
W sprawie karty xorro może wypowiedzieć się tylko Lyle Haze który ma największe doświadczenie w tym temacie.

https://sites.google.com/site/takeaprog ... contact-us


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 16:02 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3172
Ja robiłem dokładnie tak samo jak Amig_os, z tą różnicą że nie kupowałem kabelka od płyty NEMO do wyjścia COM na obudowie, tylko samemu zlutowałem, bodaj używając wtyczki audio, jaka niegdyś była dostarczana do starych napędów CD-ROM, kabelek, który bezpośrednio z płyty X1000 łączył się z PC. Mniej elegancko, ale równie skutecznie, no i zawsze parę funciaków w kieszeni ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 16:19 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1050
No tak :) Zapytałem bo słyszałem że w X 5000 może być z tym kłopot (prędkość portu ustawiona na sztywno, i po drugiej stronie wysypuje śmieci).
Nie żebym miał X5000, ale że żyłka kronikarza u mnie jest, a coś tam sobie pisze, chcę żeby rzetelnie było.
Będzie jeszcze wiele pytań "dziwnych", przez najbliższych kilka miesięcy, z mojej strony. No ale ja myślę, że odpowiedzi z pożytkiem dla wielu. Amigowej wiedzy po polsku nigdy za wiele.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 18 maja 2018, 19:49 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
adam napisał(a):
No tak :) Zapytałem bo słyszałem że w X 5000 może być z tym kłopot (prędkość portu ustawiona na sztywno, i po drugiej stronie wysypuje śmieci).
Nie żebym miał X5000, ale że żyłka kronikarza u mnie jest, a coś tam sobie pisze, chcę żeby rzetelnie było.
Będzie jeszcze wiele pytań "dziwnych", przez najbliższych kilka miesięcy, z mojej strony. No ale ja myślę, że odpowiedzi z pożytkiem dla wielu. Amigowej wiedzy po polsku nigdy za wiele.


Zauważ, że mówisz o X5000, ze starą wersją Uboota.
Niektórzy już mają nową wersję w X5000 z poprawionymi błędami mi. poprawna detekcja wszystkich gniazd USB etc.
Może Twoja obawa jest już niepotrzebna ...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO