Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 24 cze 2018, 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 gru 2017, 01:38 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 464
Przy pisaniu? Jak?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 gru 2017, 02:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 731
Nie mam teraz dostępu do kompa, ale zupełnie normalnie. W zasadzie to jedyna przeglądarka jakiej używam. Jeżeli nikt wcześniej się nie odezwie to postaram się to sprawdzić.

W tym wątku jest potwierdzenie oprogramowanie-f5/netsurf-test-builds-t266.html

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 gru 2017, 10:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3086
Potwierdzam właśnie piszę z Netsurfa: ąśżźćńół


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 gru 2017, 13:18 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1024
No tak, ale pokazanie że u siebie ma się dobrze nie przyczyni się do rozwiązania problemu u Krzysztofa. Może chodzi o opcję w Preferences ->General -> Content language "Get from locale prefs" ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 gru 2017, 15:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3086
adam napisał(a):
No tak, ale pokazanie że u siebie ma się dobrze nie przyczyni się do rozwiązania problemu u Krzysztofa. Może chodzi o opcję w Preferences ->General -> Content language "Get from locale prefs" ?


No ja mam tę opcję zaptaszkowaną, a w zakładce fonts, oczywiście wszędzie Dejavu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 gru 2017, 21:11 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 464
Ok. Problem jest taki, że Locale muszą być na PL ustawione... Normalnie mam udawany polski, czyli tak jak jest ooisane w książce.
Testeuje wersję beta 3.8, choć jakiegoś progresu nie widzę. Większość normalnych strony jest HTML5, a więc NetSurf pokazuje tu poziom trochę lepszy niż IBrowse.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 sty 2018, 15:47 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 464
30 odcinek AmiWigilii z Adamem Mierzwą: http://www.amigapodcast.com/2018/01/amiwigilia-odcinek-30-adam-mierzwa.html.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 sty 2018, 15:55 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1024
Nie wiem czy to był dobry pomysł nagrywać teraz, jeszcze pesymistyczne nastroje po podsumowaniach mi nie minęły. No ale mamy to za sobą.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 sty 2018, 23:27 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 821
Natami/apollo/Vampire dużo szybsze nie będzie. Pojawiają się nowe wersje, nowe rodziny FPGA, ale MHz nie idą w górę, raczej dokłada się ARM czy DSP, połączenie z DDR czy PCIe. To zawsze będzie minimum 10 razy wolniejsze niż najwolniejsze NG.

Na ppa jest niestety wiele wc-ekspertów którzy nie widzieli, nie używali, a sie znajom. Że wspomnimy tu piotra yubi zgodzinksiego.

AROS to nie Amiga NG. Zbyt niekompatybilne. Nie ma sensu mieszać z Amigą NG czyli Amiga OS4 i powiedzmy MOS.

Współpraca jest możliwa jak najbardziej, ale mimo wszystko parę rzeczy trzeba do klasyka dorobić:

https://owbreaction.wordpress.com/2017/12/26/klasyk

Do vampire odpowiednio mniej, ale dalej brakuje 3D.

Net mimo wszystko ułatwia życie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 sty 2018, 00:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Dwie godziny pięćdziesiąt minut, o matko... super. Lubię takie długie odcinki.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 sty 2018, 02:36 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 731
Panowie dyskutanci w nastrojach jakby byli na walnym zgromadzeniu wspólników firm Hyp/AEon/Cloanto i rozliczają prezesa Dickinsona z działań takich dyrektorów jak Leaman czy Hermans ;) Panowie, z całym szacunkiem, ale możecie się tylko przyglądać. Nie macie prawa głosu w tych firmach. Jeżeli Dickinson, który jak sądzę, zarobił ogromne pieniądze nie robi nic z tym tworem to znaczy, że nie chce/nie może. Wpompował kilka milionów i to wszystko. Tyle planował żeby impreza mogła się jeszcze kręcić. Reszta musi ruszyć sama. Albo i nie. Co do Hyperionu to zawsze zadziwiają mnie sugestie, że oni coś muszę. Od uwolnienia źródeł AmigaOS po oddanie praw Dickinsonowi. Po pierwsze, czy Wam ktoś każe coś robić z Waszym prywatnym majątkiem? A po drugie, czym dysponuje Hyperion? Sporo mówi się o tym, że wiele elementów systemu należy do poszczególnych developerów. Wreszcie Amigakit. Sam nie darzę ich wielką sympatią ale ich znajomość rynku i "sieć sprzedaży" jest warta kolejne setki tysięcy dolarów. Czy Dickinson ma połknąć również i tą firmę? Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. O ile mnie pamięć nie myli to w rozmowie Trevora z Pleasencem padła kwota 10/20 mln $ koniecznych do ponownego scalenia marki. Wydaje mi się nierealne aby to było teraz możliwe a tylko takie scalenie a potem silna ręka i kolejne miliony na rozwój mogłyby pchnąć sprawy znacznie szybciej. Te firmy współpracują ze sobą tylko dlatego, że już coś mają a pieniądze wydały już dawno temu. Znacznie więcej niż mógłby ktoś dać na stół teraz. Dlatego trwają.
Oczywiście to tylko moje zdanie i odniosłem się też nie tylko do podcastu ale do szeregu podobnych opinii, które pojawiają się na forach.
Także bez urazy ale Ci gracze operowali/operują grubą kasą i raczej wiedzą co robią, a to, że ktoś kupił ich sprzęt/system nie znaczy jeszcze, że zna wszystkie fakty, i że może z taką pewnością im doradzać ;) Wydaje mi się, że kolejny raz padają też pewne nieprecyzyjne informacje i wyciągane są z tego powodu błędne wnioski (np. ustąpienie Bena Hermansa). Ale musiałbym przesłuchać jeszcze raz.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 sty 2018, 09:33 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 821
Sterowniki - brak ochrony pamięci - pisze się jak każdy soft na amigę dużo wolniej.
Pomogło by przejście na unixa. Na początek bez zmiany proca i zerwania kompatybilności - jak Apple Mac OS X na ppc.

ppc zostało wybrane ze względu na kompatybilność.
Patrząc na AROSa to był dobry wybór.
Lata minęły i ludzie już nie pamiętają problemów które z tym były,choćby na Apple (Copland) stąd wydaje im się że to dziwny wybór.

Rezygnacja z NG i przejście na vampire - nie da rady.
Vampire jest dużo za wolne.
Jest to lepsza 060 z szybszą pamięcią, ale to dalej tylko 060.
Bez MMU, 3D i z bardzo wolnym FPU.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 sty 2018, 11:48 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 821
Problemem jest też to że Vampire ma tylko 128 MB RAM, i nie ma pamięci wirtualnej.
Dwadzieścia lat temu byłoby całkiem ok, ale dzisiaj to trochę za mało.

Vampire wymaga też jakiejś dopałki 3D.
Fajnie by było, jakby to zostało pomyślane tak żeby do NG też się dało podłączyć.
Byłby jakiś punkt wspólny.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 sty 2018, 20:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3086
Przesłuchałem testowo pierwsze siedem minut (bo ten weekend był dla rodziny i postanowiłem sobie hobby odpuścić), resztę na spokojnie dociągnę jutro. Niemniej już te pierwsze minuty były małym zaskoczeniem, gdyż nie wiedziałem iż Adam jest grafikiem i bywalcem tamtejszych for. Przyznam szczerze nie widać tego po blogu (żadnych recenzji softu graficznego, tutoriali itp.), a w sumie chętnie bym poczytał. Mam nadzieję że dalsza część będzie równie ciekawa.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 sty 2018, 22:21 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
swinkamor12 napisał(a):
Natami/apollo/Vampire dużo szybsze nie będzie. Pojawiają się nowe wersje, nowe rodziny FPGA, ale MHz nie idą w górę, raczej dokłada się ARM czy DSP, połączenie z DDR czy PCIe. To zawsze będzie minimum 10 razy wolniejsze niż najwolniejsze NG.

Swinkamor tu znowu jak matra. Jak Adam podsumował, dla większości klasykowców to nie ma znaczenia ;) im wystarczy że wydajność Vampira będzie zbliżona do a4000. Nic więcej nie oczekują, będą tam odpalać oprogramowanie ze swojej młodości. Do 3d to mają pecety :)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO