Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 18 gru 2017, 01:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 gru 2017, 19:03 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
swinkamor12 napisał(a):
Tak to było lepsze od a500. Nic dziwnego po tylu latach.
Ale dalej nadawało się tylko jako zasilanie dla kart które wszystko zastępowały.

No tak, bo nic więcej nie potrafiłeś jak włożyć do stacji dyskietkę z grą :thumbup:

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 gru 2017, 20:29 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Nic się nie dało. Ach jakbym miał wtedy grafikę w a1200 choć tak dobrą jak karty SVGA do 386.
No ale to było już dużo później.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 gru 2017, 21:22 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Nic nie potrafiłeś, każdy sprzęt da się wykorzystać :thumbup: No ale doom z dyskietki nie chciał ci ruszyć :mrgreen:

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 5 gru 2017, 13:43 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 146
Lokalizacja: Katowice
Amiga 1200 zaraziła mnie zamiłowaniem do renderingu 3d. Był to mój pierwszy komp na którym takowe robiłem. Wpierw Ligtwave, potem Cinema4d której do tej pory używam na PC.
Niestety przyznaje się, sprzedałem ją jak zobaczyłem szybkość renderingu na pc w stosunku do ceny.
Teraz czekam na Tabora i możliwość przetestowania Blender, co jest warta Amigowa wersja.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 5 gru 2017, 16:47 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
No tak, prędkość była różna na różnych Amigach i różnych komputerach z windows, to fakt.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 5 gru 2017, 18:15 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Jak mówi stare polskie przysłowie "z g... bata nie ukręcisz" i to pomimo najszczerszych chęci i największych starań.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 5 gru 2017, 18:33 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Ja zajmowałem się głównie programowaniem, dtp i grafiką 2D.
Możliwości a1200 miała całkiem ok, tylko że niestety szybkość AGA powodowała że już się po prostu nie dało, dłużej używać.
Szkoda bo cała reszta czyli cpu i os były całkiem fajne.
Zastanawiałem się nad kartą z 68030 ale w 1996 taniej wychodziło sprzedać a1200 i kupić P90 i S3 virge.
O zmianie na a4000 i karcie graficznej szkoda mówić, cena czegoś takiego była kosmiczna.
Dopiero ppc i bvision to był jakiś powrót do normalności.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 6 gru 2017, 10:38 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Taka Amiga 1200 wychodziła dużo taniej od pentium 90.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 6 gru 2017, 13:36 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
swinkamor12 napisał(a):
Ja zajmowałem się głównie programowaniem, dtp i grafiką 2D.
Możliwości a1200 miała całkiem ok, tylko że niestety szybkość AGA powodowała że już się po prostu nie dało, dłużej używać.
Szkoda bo cała reszta czyli cpu i os były całkiem fajne.
Zastanawiałem się nad kartą z 68030 ale w 1996 taniej wychodziło sprzedać a1200 i kupić P90 i S3 virge.
O zmianie na a4000 i karcie graficznej szkoda mówić, cena czegoś takiego była kosmiczna.
Dopiero ppc i bvision to był jakiś powrót do normalności.

Ja używam swojej Amigi do wielu rzeczy, od programowania, poprzez organizację dnia, robienie skoroszytów, tworzenie baz danych i dokumentów, aż po rysowanie i słuchanie muzyki. Sprzęt nadaje się do tego idealnie, działa szybko, jest responsywny. Mam gwarancję, że uruchomi mi się bez problemów każdy program na Amigę. Mam bogatą kolekcję oprogramowania PD, a ostatnio też nabywam oryginalne gry i programy, dzięki którym odkrywam prześliczny świat Amigi. :)

Amiga 500 bez twardego dysku nie jest aż tak wygodna w pracy, jak A1200 z twardym dyskiem, dlatego wolę A1200. Poza tym komputery AmigaOne są naprawdę bardzo drogie. Komputer PC podobnej klasy kosztuje nawet 100 PLN (używany). A ten zapewnia mi, że uruchomię dowolne interesujące mnie oprogramowanie pod Windowsem.

Są też komputery PC bardzo drogie, np. do najnowszych gier, ale nie leżą one w sferze moich zainteresowań, ani potrzeb.

Komputery AmigaOne są całkiem fajnym, hobbistycznym sprzętem, ale pozwolić na niego mogą sobie tylko nieliczni. Z tego powodu, oraz dlatego, że interesuje mnie przede wszystkim złoty wiek informatyki, również dla Amigi - korzystam ze sprzętu, który najlepiej pasuje moim potrzebom, czyli z Amigi 1200.

Chętnie kupiłbym Amigę 4000T, ale ten sprzęt jest obecnie bardzo trudny do zdobycia i dosyć drogi. Dlatego siłą rzeczy pozostaję przy komputerze desktopowym.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 6 gru 2017, 20:14 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Do kości AGA nie mam cierpliwości. Są po prostu za wolne.
Amigę od Commodore z porządną kartą graficzną bym se kupił, tylko że taka a4000 z GREXem kosztuje dużo więcej niż X5000.
Ewentualnie a1200 z bppc i bvision tylko że to też drogie, i wychodzi więcej niż nowa Amiga 500 1 GHz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 6 gru 2017, 20:25 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
W styczniu 1997 P100 16 MB ram 1,2 GB dysk monitor kosztowało 2300 PLN.
Jakieś pół roku wcześniej P90 16 MB RAM monitor kolor kosztował 2400 PLN.
Był dylemat czy dołożyć 800 PLN i kupić 68030 czy sprzedać a1200 i kupić PC.
A1200 poszła za 850 PLN, hdd zostało z Amigi, jakieś 800 PLN dołożone i kupiliśmy P90.
FAST do a1200 udało się sprzedać dużo później.
https://gadzetomania.pl/11314,pentium-1 ... -komputery
Ceny a1200 spadły gdzieś jakieś dwa lata później po klapie Escomu - w 1999 kupiłem inną a1200 za 120 PLN.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 7 gru 2017, 09:45 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Nawet gdyby, to taka Amiga 1200 taniej wychodziła.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 7 gru 2017, 14:46 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Takie życie, takie były ceny, przykro że a1200 plus 030 kosztowała w 1996 tyle co o wiele szybszy p90.
Nie licząc w obu przypadkach monitora i dysku.
Ale co było robić? Niestety wygrał o wiele szybszy P90.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO