Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 23 wrz 2018, 02:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 17:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3171
Cytuj:
W wielu artykułach piszą, że RX 460 D miały iść tylko na rynek azjatycki.

A jednak z siedmiu kart Asusa z serii RX 560 przeznaczonych na rynek polski aż cztery mają dopisek Evo i faktycznie gdy wejdziesz w specyfikację mają okrojoną liczbę stream processors.

Na szczęście tyczy się to kart z 4GB RAMu, Asus ma w ofercie tylko jednego RX 560 z 2GB i on nie jest z dopiskiem Evo a w specyfikacji ma normalnie 1024 jednostki. Zatem mam nadzieję że nie zrobiłem błędu decydując się na ten zakup.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 17:59 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
Mufa napisał(a):
Cytuj:
W wielu artykułach piszą, że RX 460 D miały iść tylko na rynek azjatycki.

A jednak z siedmiu kart Asusa z serii RX 560 przeznaczonych na rynek polski aż cztery mają dopisek Evo i faktycznie gdy wejdziesz w specyfikację mają okrojoną liczbę stream processors.

Na szczęście tyczy się to kart z 4GB RAMu, Asus ma w ofercie tylko jednego RX 560 z 2GB i on nie jest z dopiskiem Evo a w specyfikacji ma normalnie 1024 jednostki. Zatem mam nadzieję że nie zrobiłem błędu decydując się na ten zakup.


Hmmm ... naprawdę fajna cena.
Do sklepu X-kom.pl mam 10 minut drogi :)

Chyba też wezmę ten model tym bardziej, że Hans pisał że ... I played OpenJK with textures set to extreme detail, and it ended up using ~650-700MiB of VRAM in total.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 21:18 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 1047
amig_os napisał(a):
adam napisał(a):
No tak, tylko że karty z zasilaniem są z reguły dwuslotowe, da się wcisnąć?


Wcześniej miałem Radeon 6870 Sapphire dwuslotowy który wygląda identycznie gabarytowo jak Radeon RX 560 Sapphire dwuslotowy i nie maiłem problemu z włożeniem do X1000 z oryginalną obudową.(...)

To może zapytam wprost: czy są już karty referencyjne dla Tabora?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 sty 2018, 22:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3171
Nie wiem, wiem natomiast że jeśli chodzi o obecną generację, to chyba najszybciej znajdziesz coś wśród najsłabszych Polarisów, czyli RX 550. Ot np. ten powinien się nadać:
https://www.komputronik.pl/product/4449 ... ofile.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 10 sty 2018, 19:27 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
Mufa napisał(a):
(...) Zatem mam nadzieję że nie zrobiłem błędu decydując się na ten zakup.


Byłem dziś w sklepie X-Komp.
Kart nie mają ale mają dużo zamówień w związku z "kopaniem" , proszę przyjść w lutym.
Czyżby przyjmowali zamówienia czekając na towar ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 10 sty 2018, 20:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3171
Ciekawe, ja dostałem od nich maila że towar gotowy do wysyłki i rozpoczną realizację po zaksięgowaniu wpłaty. Przelew wykonałem dziś. Dam znać kiedy przesyłka dotrze.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 10 sty 2018, 20:30 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
Mufa napisał(a):
Ciekawe, ja dostałem od nich maila że towar gotowy do wysyłki i rozpoczną realizację po zaksięgowaniu wpłaty. Przelew wykonałem dziś. Dam znać kiedy przesyłka dotrze.


Może trafiłeś jak mieli jeszcze na stanie :)
Ja biorę w proline mają od ręki.
Sklep ma też blisko.

https://proline.pl/asus-radeon-rx-560-o ... 5-p1089560


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 15:34 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
amig_os napisał(a):
Może trafiłeś jak mieli jeszcze na stanie :)
Ja biorę w proline mają od ręki.
Sklep ma też blisko.
https://proline.pl/asus-radeon-rx-560-o ... 5-p1089560


Właśnie odebrałem z proline: ASUS Radeon RX 560 OC 2GB

Teraz czekam na Enchancer 3.0.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 16:00 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3171
Ja też właśnie dostałem wiadomośc że paczka czeka w paczkomacie, więc przynajmniej u mnie problemów z X-KOMem nie było.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 16:20 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
Mufa napisał(a):
Ja też właśnie dostałem wiadomośc że paczka czeka w paczkomacie, więc przynajmniej u mnie problemów z X-KOMem nie było.


Więc dzisiaj kopiemy $B$ :)

PS.
Pamiętam jak kupowałem BVisionPPC do BlizzardPPC w A1200.

Pierwsza BVisionPPC którą dostałem była uszkodzona (sprawdzałem ją u BigTeda na jego A1200).
Okazało się, że dostałem egzemplarz poreklamacyjny na którym nie potrafiono stwierdzić usterki.
Wybadaliśmy, że karta w 2D działa OK tylko po uruchomieniu Warp3D w demie z trybikami pojawiały się mrówki na ekranie.
Jedna z kości pamięci na karcie była uszkodzona. Po reklamacji dostałem nowa kartę.

Jak to dobrze za mamy Hansa :) i możemy używać "kart graficznych ze sklepu za rogiem".
W chwili obecnej nie wyobrażam sobie jak można pracować na Amidze bez GFX.

Warp3D Nova z dostępem do 2GB VRAM - robi się smakowicie.

Hans Rulez !!!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 16:26 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3171
No tak i wtedy z BVision dawałem 9 stówek, czyli dwie najniższe pensje krajowe, a dziś za grafikę dałem 25% najniższej krajowej... a niby NG jest drogie ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 23:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Dołączam do klubu :) karta w drodze. Również stwierdziłem, że nie ma sensu wydawać 1500 - 2000 na kartę z wyższej półki, raczej nic w najbliższym czasie nie wykorzysta jej mocy. Ciekawe ale faktycznie coś jest na rzeczy z cenami, kiedy ostatnio w październiku rozglądałem się za RX570-580 można było dostać za 1200 - 1500 PLN, tymczasem dziś włos na głowie mi się zjeżył patrząc na ceny ok. i powyżej 2 tys. Tak więc na dziś faktycznie chyba ta 560 to najlepszy wybór.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 sty 2018, 08:59 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
Na moim pudełku z wersją 2GB pisze:

"Unplugged - only motherboard power needed"

Czyli brak zewnętrznego zasilana.
Karta jest dosyć mała i lekka w porównaniu do innych modeli 2 wiatrakowych.

Może karta jest małoprądożarna tak jak RadeonHD 7750.

Hmmm ....

PS.
Wersja z 4GB też jest unplugged:

https://i.ytimg.com/vi/D4bJVyU4wF0/maxresdefault.jpg


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 sty 2018, 19:24 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3171
Sprawdziłem i faktycznie jest jak piszesz. Niedobrze, zatem kolejny dowód na to że nie ma co bezgranicznie wierzyć w to co podają w internecie nawet gdy są to całkiem wiarygodne strony, typu Benchmark.pl.

Jedyne pocieszenie że RX są mniej prądożerne od R9 (znowu o ile założyć że informacje z sieci nie kłamią). Poniżej tabelka, jaką znalazłem.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 sty 2018, 20:27 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1176
Znalazłem: RX560-2G - (Unplugged na pudełku):

https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/RX560-2G/

Po kliknięciu na specyfikację otrzymujemy:

https://www.asus.com/pl/Graphics-Cards/ ... fications/

Taktowanie zegara CPU: 1176 MHz
Taktowanie pamięci 7000 MHz

PS.
Z dodatkowym zasilaniem jest odpowiednio:

Taktowanie zegara CPU: 1300 MHz
Taktowanie pamięci 7000 MHz

PS2.
Sapphire też są sprzedawane z dodatkowym zasilaniem i bez.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO