Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 19 paź 2017, 03:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 18:34 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Panowie, wiedząc że na forum jest sporo fachowców od klasyka, zwracam się z następującą prośbą. Po ponad roku albo i więcej od nabycia MiST FPGA, mając trochę wolnego czasu, postanowiłem sobie zainstalować WB 3.1 na emulowanej A1200.

Skonfigurowałem więc A1200 z 2 MB Chip i 24 MB Fast RAM (max.), oczywiście core 1.2.2 dla MiST-a emuluje kości AGA. Do tego obraz dysku 2 GB w formacie .hdf, także wymienność plików z komputerem jest, wystarczy przegrać pliki z komputera na obraz HDD i poźniej na kartę SD. Kickstart jakiego użyłem to ten od Hyperionu - 40.72, Workbench podobnie od Hyperionu - 40.43.

Całość ładnie działa. Próbowałem aktualizacji do 3.9, ale ma to mało sensu ponieważ graficznie jest niespecjalnie - wiadomo, tylko AGA - i przecina się, niestety. Chciałbym więc zostać przy 3.1.

I teraz, zależy mi na tym, żeby poinstalować wszystko, co niezbędne tj. pliki "must have", biblioteki, ikonki, lokalizację, może da radę wymyślić coś w kwestii rozdzielczości obrazu itp.; tak, żeby to nabrało wyglądu i funkcjonalności. Na razie dograłem tylko do c: plik installer, WHDLoad i tp tyle. Próbowałem zainstalować FreeWheel do obsługi rolki w myszce, niestety nie zadziałało, możliwe, że to wina bezprzewodowego zestawu mysz + klawiatura.

Wiem, że macie doświadczenie w kwestji podrasowywania klasycznego WB, więc będę wdzięczny za wszelkie rady.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 19:14 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Jeśli chodzi o wygląd to polecam przejrzeć zawartość Aminetu, a szczególnie dwóch katalogów:

http://aminet.net/pix/back - Tapety dla WB3.1.
http://aminet.net/pix/icon - Ikonki dla WB3.1.

Jeśli chodzi o funkcjonalność to zależy do czego chcesz używać WB3.1 na Miście. Do grania, pisania tekstów, rysowania? Oprogramowania jest ogrom, muszę wiedzieć czego potrzebujesz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 19:27 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Dziękuję za linki, przejrzę.

Chciałbym używać po trochu do wszystkiego. Chodzi mi o taki niezbędnik, pliki które trzeba bezwzględnie zainstalować, jakieś brakujące biblioteki, patche itp. Instalować NewIcons, spolszczenie, MUI?

Edit: tu np. facet ma fajnie ustawiony system na MiST-a:

https://www.youtube.com/watch?v=uQSFeDv02y0

Widzę, że ma dość wysoką rozdzielczość blatu - da się? Jak?


Ostatnio edytowano niedziela, 29 sty 2017, 19:39 przez Emu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 19:39 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2748
Nie wiem jaka jest wydajność tego MiSTa, lecz jeśli porównywalna z gołą A1200 z Fastem, to chyba więcej niż Workbench uruchomiony w 8 kolorach i rozdzielczości 640x480. no może 800x600, to chyba nie ma co ustawiać. Zresztą pod AOS 3.1 na AGA chyba sensowniejszych trybów niż 800x600 nie było. Tapeta, to już kwestia gustu, ikony zresztą też. Niektórzy lubią MagicWB, ja niekoniecznie. W czasach przed zakupem BVision, używałem takich jak w załączniku, niestety nie pamiętam już jak się one nazywały.


Załączniki:
ikony.jpg
ikony.jpg [ 3.63 KiB | Przeglądane 670 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 19:41 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
W kwestii wydajności:

https://www.youtube.com/watch?v=tALPsNAL958

Wg informacji z forów poświęconych MiST-owi ta maszynka na "emulację" Amigi zużywa tylko 60% całkowitej mocy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 21:43 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Emu napisał(a):
Dziękuję za linki, przejrzę.

Chciałbym używać po trochu do wszystkiego. Chodzi mi o taki niezbędnik, pliki które trzeba bezwzględnie zainstalować, jakieś brakujące biblioteki, patche itp. Instalować NewIcons, spolszczenie, MUI?

Więc tak, ja polecam do instalacji następujące programy - jest to przykładowe zestawienie (niektóre programy są komercyjne lub płatne lub wchodzą w skład pakietu Amiga Magic).
Wybierz coś dla siebie.

Workbench

ToolsDaemon - pozwala dodawać menusy do Workbencha. Dzięki temu np. łatwo możesz podpiąć MultiView pod menu.
DirWork - prosty, ale wygodny menadżer plików.
Directory Opus - wyśmienity menadżer plików o dużej funkcjonalności.

AmigaDOS

LhA - niezbędny dla każdego Amigowca program archiwizujący.
XPK - pakiet do kompresowania i dekompresowania danych.
LZX - program do archiwów o wysokiej kompresji.
UnZIP - pomocniczy program archiwizujący.

Muzyka

DeliTracker - program do odgrywania muzyki. Obsługuje naprawdę niezliczoną liczbę różnych formatów.
HippoPlayer - inny program do słuchania muzyki. Obsługuje mniej formatów.
medplayer.library - biblioteka do odgrywania modułów MED.
OctaMED Sound Studio - program do komponowania muzyki (zgodny z systemem).

Grafika

Deluxe Paint - program malarski.
Personal Paint - inny program malarski.
Photogenics - program do obróbki obrazów.

Tekst

CygnusED - edytor tekstu o wielu funkcjach.
TurboText - szybki edytor tekstu.
WordWorth - edytor dokumentów tekstowych.

Bazy danych

DataStore - program do tworzenia baz danych.

Arkusz kalkulacyjny

TurboCalc - arkusz kalkulacyjny.

Różności

reqtools.library - biblioteka do requesterów (okienek wyboru pliku, czcionki itd.) używana przez sporą liczbę programów.

Oczywiście to tylko przykładowe zestawienie. Jeśli myślisz poważnie o swojej pracy, warto zainstalować najważniejsze pakiety: LhA, menedżer plików, ToolsDaemon, edytor tekstu. Na Twoim miejscu unikał bym instalacji niektórych pakietów jak MUI, czy łatek, gdyż często prowadzą do problemów z systemem, których przyczyny trudno jest ustalić.

Zamiast NewIcons, który jest łatką, polecam poszperać po archiwach z podanego wcześniej przeze mnie linku. Na pewno znajdziesz tam ikonki, które przypadną Ci do gustu. Wybór jest spory.

Jak ręcznie wszystko skonfigurujesz to system będzie stabilny i będziesz miał kontrolę nad nim. Uwierz, że zaoszczędzi Ci to wielu potencjalnych problemów, które pojawiłyby się gdybyś instalował łatki.

Jeśli lubisz polską lokalizację, to jak najbardziej polecam jej zainstalowanie. :D

Jeśli chcesz wysoką rozdzielczość to spróbuj ustawić ją w ScreenMode. Ja polecam 4, 8 lub 16 kolorów dla trybu 640x512, wtedy większość programów działa OK.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 22:05 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Hextreme, bardzo dziękuję za tak obszerną listę, mam z czego wybierać :) Directory Opus, Writer-a i ArtEffect 4 mam gdzieś pudełkowe na pewno więc to tylko kwestia instalacji (pakiet Amiga Magic również). Co do ikonek to rozważam jednak albo NewIcons albo pakiet MagicWB (czyli coś standardowego).

Co do rozdzielczości - tu jeszcze nie wiem co wymyślić. Na razie w Devs:Monitors mam... no właśnie, nie mam niczego i nie mogę otworzyć nawet drawera, to normalne? Za to w Storage mam masę trybów, można gdzieś znaleść opis jakie tryby który obsługuje?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 sty 2017, 23:00 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Emu napisał(a):
Hextreme, bardzo dziękuję za tak obszerną listę, mam z czego wybierać :) Directory Opus, Writer-a i ArtEffect 4 mam gdzieś pudełkowe na pewno więc to tylko kwestia instalacji (pakiet Amiga Magic również). Co do ikonek to rozważam jednak albo NewIcons albo pakiet MagicWB (czyli coś standardowego).

Nie ma sprawy. Koniecznie zainstaluj pakiet Amiga Magic. Znajdziesz tam WordWortha, TurboCalca, DataStore, Organiser, PPaint oraz Photogenics.

Jeśli chodzi o ikonki, to możesz skorzystać z instalacji automatycznej, jeśli tak Ci wygodnie. Ja instalowałem MagicWB i NewIcons i szczerze mówiąc to wolę teraz ręcznie podmieniać ikonki (a szczególnie na partycji systemowej). Zapewnia mi to większą kontrolę.

Emu napisał(a):
Co do rozdzielczości - tu jeszcze nie wiem co wymyślić. Na razie w Devs:Monitors mam... no właśnie, nie mam niczego i nie mogę otworzyć nawet drawera, to normalne? Za to w Storage mam masę trybów, można gdzieś znaleść opis jakie tryby który obsługuje?

Jeśli nie możesz otworzyć katalogu, to polecam zerknąć do niego z poziomu AmigaDOSa.

Żeby skorzystać z trybów 640x512 przenieś z katalogu SYS:Storage/Monitors do SYS:Devs/Monitors następujące pliki: PAL i DblPAL.

Nie wiem tylko jak jest w przypadku MiSTa z obsługą obrazu wideo.

Czy MiST wyświetla tryby interlace z migotaniem obrazu? Bo jeśli nie, to możesz użyć zwyczajnego trybu PAL.

W innym przypadku polecam tryb DblPAL.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 08:07 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2748
Tam też powinny o ile pamiętam być inne tryby takie jak Multiscan, które oferują wspomnianą wcześniej rozdziałkę 800x600 i mniejsze migotanie. Newicons ładne, ale wpływ na odświeżenie ekranu, czy otwieranie okien z większą zawartością ikon mają.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 15:58 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Wygląda na to, że kompletnie wypadłem ze świata klasyków :mrgreen:

Instalacja ClassAct i NewIcons poszła i odświeża się ładnie w 32 kolorach. Sęk w tym, że nie mogę usunąć teł i obramowań z ikonek, zaznaczenie "No border" nic nie daje. MagicWB - zależnie od pakietu - albo wyskakują błędy albo krzyczy o rejestrację (jak? gdzie?).

FreeWheel v2.1 do obsługi rolki w myszce - nie działa, podłączę jednak klawiaturę i mysz od A1 na kablu i sprawdzę ponownie.

Co do trybów - DBLPal, Pal i VGA only działają ale szału z rozdzielczością nie ma albo migocze niemiłosiernie.
Multiscan wypróbuję dzisiaj.

Co do reszty, szcególnie gier - wszystko działa, Breathless, Fears, AB 3D itp. są płynne, widać, że kompatybilność "udawanych" kości AGA jest już spora.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 16:18 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Emu napisał(a):
Co do trybów - DBLPal, Pal i VGA only działają ale szału z rozdzielczością nie ma albo migocze niemiłosiernie.
Multiscan wypróbuję dzisiaj.

Co to znaczy, że "migocze"?

Z jakiej rozdzielczości korzystasz obecnie i jakiej rozdzielczości oczekujesz?

Rozdzielczość 800x600 znajdziesz w sterowniku monitora Super72. MultiScan oferuje 640x480 i szybszą częstotliwość odświeżania 60Hz.

DBLPal jest w gruncie rzeczy najszybszy ze sterowników VGA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 16:30 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Hextreme napisał(a):
Emu napisał(a):
Co do trybów - DBLPal, Pal i VGA only działają ale szału z rozdzielczością nie ma albo migocze niemiłosiernie.
Multiscan wypróbuję dzisiaj.

Co to znaczy, że "migocze"?

Z jakiej rozdzielczości korzystasz obecnie i jakiej rozdzielczości oczekujesz?

Rozdzielczość 800x600 znajdziesz w sterowniku monitora Super72. MultiScan oferuje 640x480 i szybszą częstotliwość odświeżania 60Hz.

DBLPal jest w gruncie rzeczy najszybszy ze sterowników VGA.


Tryby lace migają, nieprawdaż?

http://sjp.pwn.pl/sjp/migotac;2483230.html

W tej chwili używam trybu Pal High Res, trzeba dodać, że używam monitora LCD z połączeniem VGA. Spora część trybów albo więc migocze albo nie działa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 16:44 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
No tak, myślałem, że jednak MiST ma flicker-fixer na wyjściu Video. ;)

PAL daje 15kHz. Czy MiST w ogóle obsługuje częstotliwości VGA 30kHz (jako źródła)?

Bo jeśli nie, to będziesz musiał się przyzwyczaić do 640x256.

Straty wielkiej nie ma, bo system Amigi w wersji 3.0/1 został zaprojektowany z myślą o tej rozdzielczości. Wskazują na to m.in. rozmiary ikon, gadżetów i czcionka.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 17:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Hextreme napisał(a):
No tak, myślałem, że jednak MiST ma flicker-fixer na wyjściu Video. ;)

PAL daje 15kHz. Czy MiST w ogóle obsługuje częstotliwości VGA 30kHz (jako źródła)?

Bo jeśli nie, to będziesz musiał się przyzwyczaić do 640x256.


Trudno powiedzieć czy obsługuje, skąpe dane mam na ten temat. Wg mnie to wina mojego monitora, W pliku konfiguracyjnym jest opcja scandoubler (w tej chili mam = 0), zmienię na 1 i przetestuję, Chyba czeka mnie zakup jakiegoś CRT.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 sty 2017, 21:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Tak jak myślałem, Multiscan nie łapie obrazu na moim monitorze. Zostaje PAL, przynajmniej na chwilę obecną.

Trapi mnie jednak co innego - niemożność zainstalowania MagicWB. Zainstalowałem więc WB 3.1 od C= i... bez problemu. Mam poważne wątpliwości odnośnie tej nowej odsłony WB wydanej niedawno.

EDIT: NewIcons bez ramek również bez problemu pod WB od C=


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO