Forum AmigaOne Zone
http://forum.amigaone.pl/

VICE 3.1 na X5000
http://forum.amigaone.pl/emulacja-f7/vice-3-1-na-x5000-t1157.html
Strona 1 z 1

Autor:  Emu [ sobota, 20 sty 2018, 00:24 ]
Tytuł:  VICE 3.1 na X5000

Dla wszystkich mających problem z uruchomieniem emulatora C64 - VICE w wersji 3.1 - polecam ten wątek:

http://www.amigans.net/modules/xforum/v ... 69&start=0

oraz link z posta nr 18:

https://www.sendspace.com/file/3ldh83

(plik wrzucić do katalogu głównego VICE, uruchomić i... voila!)

Autor:  Mufa [ sobota, 20 sty 2018, 00:47 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Czy w tej wersji działa obsługa padów? Pamiętam że w wersji 1.x, ktorą robił jeszcze Amidog, to jako tako pady działały, ale potem z wersji na wersję było w tej kwestii tylko gorzej.

Autor:  Emu [ sobota, 20 sty 2018, 00:57 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Wg dokumentacji tak. Jutro podłączę pada i obadam sprawę. Na razie ciesze się, że w ogóle dało się uruchomić ten emulator. Polecano w zamian wersję 2.4 jako działającą na X5000, u mnie niestety żadna wersja nie chce działać.

Autor:  Emu [ niedziela, 21 sty 2018, 12:24 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

No i kolejny zonk na mojej X5K. Po podłączeniu pada Logitech Dual Action na USB i skonfigurowaniu w AmigaInput zamraża emulator, wyskakuje Guru lub wcale się nie uruchamia. Próba z Final Burn - to samo. Brak możliwości otworzenia AmigaInput. Po odłączeniu pada i restarcie - wszystko wraca do normy.
Jak widać nie tylko ja mam ten problem:

http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... orum=14&16

Autor:  Emu [ piątek, 26 sty 2018, 10:13 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Kupiłem nowego pada, tym razem Logitech F310. AmigaInput konfiguruje się poprawnie, zero problemów - pad działa. Potwierdzam również, że ta wersja Vice - z tym pliczkiem x64 - obsługuje pada i zwyczajnie działa w grach :)

Autor:  Mufa [ piątek, 26 sty 2018, 18:32 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Sprawdziłem przed chwilą i umnie akurat działa z Logitechem Dual Action, może masz coś nie tak ze starym padem (ten model jest chyba dosyć awaryjny, przynajmniej u mnie jeden z padów po pewnym czasie po prostu przestał być wykrywany, lub też był wykrywany nieprawidłowo, zarówno na Amidze jak i pc).

Fakt dzialania pada, to jednak jedyna pozytywna rzecz, którą moge powiedzieć o tej wersji emulatora. Po pierwsze na trzy losowo wybrane gry (które na 100% chodziły pod poprzednimi wersjami) zadziałała tylko jedna. Po drugie mimo włączenia dźwięku w głośnikach cisza. Po trzecie prędkość działania taka, jak gdybym nie uruchamiał tego na X1000, tylko na Blizzardzie PPC, według informacji na górnej belce Mr Robor człapał z prędkością 76% (choć mi się wizualnie wydawało że jest jeszcze gorzej).

Zatem, dziękuję i poczekam, dalej używając wersji 2.x i 1.x.

Edit:

Ta wersja z Twojego linka i tak jest lepsza od tej oryginalnej 3.0 i 3.1 ze strony VICE. Tamte w ogóle się nie uruchamiają, zaliczając freza na starcie. Nie wiem kto to kompiluje, ale najwyraźniej chyba nie ma pojęcia o programowaniu pod Amigę. Przydałoby się znowu zaktywizować AmiDoga by ponownie przyjrzał się źrodłom VICE. Jedynka, którą skompilował jeszcze Mathias była najlepsza.

Autor:  Emu [ piątek, 26 sty 2018, 18:45 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Jakie to były te trzy gry? Protestuję jeszcze, wersja 3.x i 2.x u mnie nie działają, zresztą nie tylko u mnie. Opcjonalnie wypróbuję jeszcze VICEplus bo akurat uruchomił się bez problemu - choć to wersja 1.x zdaje się.

Próbowałem na tym 3.x kilku gier, m.in. Bubble Bobble, wszystkie miały ok. 120% (prędkość).

Autor:  Mufa [ piątek, 26 sty 2018, 18:54 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Mr Robota, który zadziałał wymieniłem, drugiej już nie pamiętam, a trzecia to Creatures. Ta ostatnia pozycja to jest bardzo dobry tester emulatorów Commodora, dodam że w czasach 68k nie ruszała na popularnym Magic 64. Jeśli chodzi o najbardziej zaawansowany emulator tamtych lat dla Amigi czyli Frodo, to na zwykłej odmianie też nie działała. Jednak Frodo miał trzy odmiany, ta najbardziej dokładna i zarazem wymagająca (która dobrze chodziła dopiero na PPC), dawała sobie z tą grą radę. Oczywiście VICE to już inna liga i zarówno na jedynce, jak i dwójce z Creatures nie ma problemu. Myślę zresztą że na trójce dla innych platform tym bardziej problemów nie ma, po prostu amigowy port jest skopany.

Autor:  Emu [ piątek, 26 sty 2018, 21:19 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Sprawdziłem i Creatures i Mr Robot, zarówno na VICE 3.1 z tym nowym plikiem jak i na VICEplus 1.1. W tym pierwszym, pomimo setek kombinacji oczywiście dźwięku nie uzyskałem. W obu klatkaż to średnio 50 fps - 105%. Z tym, że w przypadku VICE 3.1 mam wrażenie, że rzeczywista prędkość to 50% - 70%. Co ciekawe, prędkość po włączaniu/wyłączaniu opcji dźwiękowych potrafi wrócić do, jak się zdaje, prawidłowych wartości. Okienko komunikatów pluje jakimiś błędami bufora dla dźwięku i żadne zmiany ustawień nie są w stanie tego naprawić.
Spróbuję więc ponownie z VICE 2.4 i Frodo 4.1. Jeśli też lipa to zostaje tylko ten VICEplus.

Autor:  Mufa [ sobota, 27 sty 2018, 10:37 ]
Tytuł:  Re: VICE 3.1 na X5000

Cytuj:
Spróbuję więc ponownie z VICE 2.4 i Frodo 4.1

Kopę lat nie odpalałem Frodo, ale prędkościowo możesz się spodziewać że będzie to działalo tak jak powinno na maszynie klasy Amiga One. Natomiast na Frodo dla AOS 4 nie uzyskasz dźwięku. Że zacytuję fragment mojego starego artka o emulacji Commodore:

"Jest też znaczna różnica w prędkości emulacji, ale to oczywiście spowodowane ogromną różnicą w wydajności sprzętu między Amigą1200 PPC a Amigą One. Na mojej AONE G4 933Mhz, Frodo wręcz fruwało osiągając grubo ponad tysiąc procent prędkości realnego C64.

Jednak pomimo kilku plusów, nowa wersja ma w stosunku do swego poprzednika też jeden ale za to znaczący minus - brak emulacji dźwięku
."

Cytuj:
Jeśli też lipa to zostaje tylko ten VICEplus.


Ewentualnie sprawdź jeszcze VICE 1.20 od AmiDoga, który leży na jego stronie domowej.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/