Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 15 gru 2017, 06:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 31 lip 2014, 12:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
http://www.indieretronews.com/2014/07/w ... pdate.html

Jeśli to się rozwinie na tyle by uruchomić na nim nowy system, to nie wiem czy to będzie dobrze czy źle. Producenci drogiego hardware, tacy jak A-EON mogą dostać po tyłku. Z drugiej strony, potencjalnie tworzy się jakaś tam nowa grupa kliencka dla AmigaOS 4.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 31 lip 2014, 13:31 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Jeżeli dobrze zrozumiałem treść tego tekstu to emulacja będzie dotyczyć BPPC/CPPC i nic więcej - jak to zostało zaznaczone w treści "do odpalania małych programów". Nie sądzę, aby tak łatwo było można dostosować emulator do rozruchu AmigaOS4.x dla nowego hardwareu.
Warstwa sprzętowa jest zupełnie inna, gdzie zaemulowanie jej w tym środowisku raczej do łatwych by nie należalo. Jeżeli natomiast jakimś sposobem będzie możliwość odpalenia "czwórki" dla klasyków to nie zmieni to faktu, że funkcjonalność tej wersji systemu będzie uboższa o wspierany sprzęt dla "nowych przyjaciółek". Nie sądzę, aby autor WinUAE był specjalnie zainteresowany "rozwalaniem" U-Boota (CFE w X1000), czy bootstrapu systemu (na co zapewne Hyperion by nie zezwolił). To nie jest tak oczywiste jakim się może wydawać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 31 lip 2014, 21:43 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Mufa napisał(a):
Jeśli to się rozwinie na tyle by uruchomić na nim nowy system, to nie wiem czy to będzie dobrze czy źle. Producenci drogiego hardware, tacy jak A-EON mogą dostać po tyłku.
ja tam myślę, że wręcz przeciwnie :thumbup: ...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 1 sie 2014, 13:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Ja też :thumbup: System jest raczej dla hobbystów jak i sprzęt, to co to za hobbowanie jak się nie ma sprzętu? :) Możliwe, że będą i tacy, którzy nigdy i tak by nie kupili nowej Amigi, ale na sam system się połakomią, także wydaje mi się, że to by nie wyszło wcale tak źle Obrazek

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 sie 2014, 10:43 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Pożyjemy zobaczymy.

Ja szczerze mówiąc nie wierzę że im się uda.

Autor Winuae nie potrafi JIT przerobić na 64 bit, a z ppc mu się uda.

Wątpię.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 15 sie 2014, 09:58 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
A jednak, pomimo że Wilen wypowiadał się dosyć asekuracyjnie, to dosyć szybko okazało się że z tym PPC pod UAE nie chodzi wcale o uruchomienie kilku programów testowych. To zresztą byłoby bezsensowne. W sumie jednak nie liczyłem że zajmie mu to tak mało czasu, myślałem że potrwa to lata, tymczasem:

Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 16 sie 2014, 21:58 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Możliwe, że od dłuższego czasu już nad tym pracuje :)

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 17 sie 2014, 09:09 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Jak zwykle z dużej chmury mały deszcz.

Wyskoczyły problemy z obsługą błędnego softu:

http://eab.abime.net/showthread.php?t=74710&page=3

I Toni się zniechęcił

http://eab.abime.net/showthread.php?t=74263&page=24

Problem taki że bez JIT emulacja na moim i7 jest około sto razy wolniejsza od mojej G4.

(22 MIPS w sysspeed vs 2200 MIPS).

Poza tym fajna zabawka, przypomniałem sobie jak WarpOs działa.

Można na tym nielicznym software pod Amiga Os 3.x plus WarpOs pokazać różnym ludziom

dlaczego od dawna jesteśmy za powerpc.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 19 sie 2014, 17:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
A wracając do mojego pytania postawionego w pierwszym poście, czy byłoby to dobrze czy źle. Serwis Amiganews.de zorganizował sondę. Jak narazie wyniki pokazują że zdecydowana większość deklaruje zakup systemu AmigqaOS 4.1, jeśli emulacja PPC będzie wystarczająco szybka. Z tej perspektywy, przynajmniej dla Hyperionu ta wiadomość nie byłaby zła. Z drugiej strony od deklaracji do czynów droga daleka, tak samo jak daleka jest droga do uzyskania prędkości emulacji porównywalnej choćby z najwolniejszym Blizzardem PPC.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 wrz 2014, 17:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 687
Cytuj:
daleka jest droga do uzyskania prędkości emulacji porównywalnej choćby z najwolniejszym Blizzardem PPC.

https://www.youtube.com/watch?v=0k_F6CT ... glVReGk3AQ

Wątek na AW gdzie jeden z użytkowników porównuje prędkość do swojej starej MicroA1...

http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... r=0#740377

Podobnobw ostatnich betach prędkość znacznie wzrosła.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 18 wrz 2014, 08:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Przemek napisał(a):
Cytuj:
daleka jest droga do uzyskania prędkości emulacji porównywalnej choćby z najwolniejszym Blizzardem PPC.

https://www.youtube.com/watch?v=0k_F6CT ... glVReGk3AQ

Wątek na AW gdzie jeden z użytkowników porównuje prędkość do swojej starej MicroA1...

http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... r=0#740377

Podobnobw ostatnich betach prędkość znacznie wzrosła.


No no no :ok: Prędkość AOne to to nie jest, ale wygląda na to że systemu już całkiem normalnie da się używać.

Fajnie że filmik zamieścił Keneth Lester, całkiem niezły grafik, którego dobrze pamiętam z udanych pakietów ikon dla AmigaOS 4.0. W ostatnich jednak latach (być może ze względów sprzętowych) o facecie, w kontekście Amigi słuch zaginał. Jeśli dzięki WinUAE PPC, do środowiska miałaby wrócić chcociaż jedna twórcza osoba, to powiem że jestem coraz bardziej na za emulacji PPC.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 27 wrz 2014, 20:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 687
http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... r=0#741025

Ciekawe wyniki w porównaniu do SAM440. Wiecej MIPSów, szybszy RAM i video bus na korzysc WinUAE. Szybszy L1 na korzysc SAM....

Alternatywa w dziale "entry level" juz chyba realna....

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 wrz 2014, 08:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Przemek napisał(a):
http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=39254&forum=2&start=320&viewmode=flat&order=0#741025

Ciekawe wyniki w porównaniu do SAM440. Wiecej MIPSów, szybszy RAM i video bus na korzysc WinUAE. Szybszy L1 na korzysc SAM....

Alternatywa w dziale "entry level" juz chyba realna....


Jak na AW przyznają, bardziej prawdziwy obraz od teoretycznych benchmarków, będą miały testy praktyczne Quake, Dooom itp. No ale fakt, realna alternatywa się rodzi. Jak tak dalej pójdzie to ACube z prockami od AMCC, nie będzie miało czego szukać.

Pytanie co dalej z takim fantem zrobić, bo to że interesy ACube, a za jakiś czas być może również A-EONu są zagrożone to już widać. Interesy Hyperionu zagrożone nie są, to raczej szansa na nowych użytkowników, jednak czy ACube po prostu tak odpuści i bez żadnych nacisków zejdzie ze sceny? Wyobrażam sobie że jeśli nawet nie w najbliższym update, to przynajmniej na AmigaOS 4.2, ktoś może chcieć naciskać na wprowadzenie jakiejść blokady anty UAE. Wyobrażam też sobie rozwiązanie kompromisowe czyli coś na kształt AmigaOS XL. Przy czym taki twór odpalałby się tylko i wyłącznie na jednym pececie... czyli AOne X86 od ACube.

No ale to tylko pofolgowanie mojej wyobraźni, na razie o żadnych naciskach nie słyszałem, szczerze powiedziawszy nie słyszałem by w ogóle sprawę WinUAE PPC, ktoś z teamu skomentował czy chociaż zauważył. Być może jak się zapatrują na tę sprawę, czy widzą w tym szanse czy zagrożenie dowiemy się na AmiWest. Ja przynajmniej gdybym był wtedy w Sacramento, takie pytanie bym zadał.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 wrz 2014, 12:49 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Jakiś czas temu sam linkowałeś do wypowiedzi B.Hermansa , m/in na temat planów zwiększenia liczby użytkoników.. amigaos-f3/ben-hermans-zabiera-glos-t525.html#p4814
... wtedy to wyglądało zabawnie, no ale dzięki nowym możliwościom WinUAE plany te nabierają teraz powiedzmy faktycznie prawdopodobnych kształtów.. tylko , przydałaby się jakaś bezpłatna [np. ograniczona] wersja demo sytemu, druga sprawa to system w wersji pełnej nie powinien być drogi, :think: liczba 10000 userów jest możliwa

Cytuj:
...a za jakiś czas być może również A-EONu są zagrożone to już widać....
WinUae nie zagraża interesom Aeonu..

Cytuj:
Wyobrażam sobie że jeśli nawet nie w najbliższym update, to przynajmniej na AmigaOS 4.2, ktoś może chcieć naciskać na wprowadzenie jakiejść blokady anty UAE.
to byłaby głupota...

Cytuj:
Wyobrażam też sobie rozwiązanie kompromisowe czyli coś na kształt AmigaOS XL. Przy czym taki twór odpalałby się tylko i wyłącznie na jednym pececie... czyli AOne X86 od ACube.
:doh: :naughty: bez komentarza..


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 28 wrz 2014, 13:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
pizzadriver napisał(a):

Cytuj:
Wyobrażam też sobie rozwiązanie kompromisowe czyli coś na kształt AmigaOS XL. Przy czym taki twór odpalałby się tylko i wyłącznie na jednym pececie... czyli AOne X86 od ACube.
:doh: :naughty: bez komentarza..


Tak tylko sobie dywaguję. Wiadomo że były już takie precedensy, by daleko nie szukać blokada Apple na instalację MAC OSX na zwykłym pececie. W teorii przecież to nielogiczne (zwłaszcza że łatwo to obejść Hackintosh) bo im większa baza hardware dla systemu tym lepiej, ale jednak czynili to chcąc dodatkowo zarabiać na sprzęcie. Hyperion też niejako zarabia na sprzęcie licencjonując nazwę AmigaOne... Może to i porównanie na wyrost, może przesadzam, ale pospekulować można.

Natomiast z dużo większą pewnością śmiem twierdzić że żadnej wersji demo nie będzie, ani też nie będzie żadnej dużej obniżki ceny systemu. AmigaOS wymaga dofinansowania, Hyperion wbrew temu co myśli przeciętny człowiek z zewnątrz nie bazuje wyłącznie na społecznej pracy amigowych developerów, ale zainwestował konkretne kwoty w różne technologie. Ostatni duży zastrzyk gotówki z tytułu rozwoju systemu, miał miejsce w 2008 roku, w związku z tym nie czas teraz na promocje. To ostatnie zdanie napisałem już z pełnym przekonaniem, bo plany Hyperionu na najbliższe miesiące w pewnym sensie znam, choć co zrozumiałe nie mogę się nimi dzielić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO