Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 06:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 08:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Nie wiem czy to już ostatecznie ustalona konfiguracja ale jak widać na fotkach jest to zwykły Acer Aspire E15 na Intelu I3 2.4GHz, więc AmigaOS 4 zbytnio na tym nie pohula.
http://blog.retro-link.com/2017/10/unbo ... ating.html


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 09:25 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
No ale konfiguracji jest kilka: http://www.rabbitholecomputing.com/hardware
To co mnie martwi: "unboxing" przed premierą, komputer niebrandowany, wogóle patrząc na stronę to pełna amatorka Nie widać tego żeby robił to A-Eon.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 10:37 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Bardzo słabo to wygląda, ale z drugiej strony było wiadome, że to będzie emulator Amigi pod windowsem, a nie komputer z napisem Amiga :thumbup: Zastanawia tylko, czy da się ustawić tak, aby Amiga OS od razu startował.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 10:49 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 687
Mnie ten projekt nigdy nie rajcował. Chyba nikt się nie spodziewał, że to będzie coś więcej niż "warstwa" programowa na kupowany laptop z hurtowni? Ważne żeby kończyć projekty. Zbyt dużo jest ich rozgrzebanych. Taka emulacja za rok/dwa w pewnych aspektach może dogoni moja leciwą SAM440. Ale bez kompozycji, 3D, itd., to długo będzie jeszcze ciekawostka. Skoro jednak są chętni to czemu nie, zawsze to kolejni użytkownicy AmigaOS. Niemniej priorytetem powinien być Tabor i jego jak najszybsze dokończenie...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 11:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
Mnie martwi co innego. Bootowanie AOS 4 od kliknięcia do blatu w 52.78 sekundy? Dziękuję, postoję. Na emulacji pod FS-UAE na moim wysłużonym laptopie mam 35-38 sekund.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 11:48 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
adam napisał(a):
No ale konfiguracji jest kilka: http://www.rabbitholecomputing.com/hardware
To co mnie martwi: "unboxing" przed premierą, komputer niebrandowany, wogóle patrząc na stronę to pełna amatorka Nie widać tego żeby robił to A-Eon.


No bo nie robi tej strony A-EON, tylko jakiś amator zza oceanu. Żeby nie było za bardzo negatywnie, należy zauważyć jeden pozytyw cena to 600 dolców plus VAT (gościu pstrykający te zdjęcia w ramach zniżki zapłacił 575$). Warto przypomnieć że na AmiWest 2016 Trevor mówił o cenie na poziomie 650 Euro, więc przynajmniej w tym aspekcie A-EON dotrzymał słowa. To z kolei dobrze rokuje co do ceny Tabora.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 12:04 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Wiem że nie on, przecież autor się podpisał, ja nie rozumiem całej tej sytuacji. Jest zapowiedź Alice parę lat temu, potem te laptopy ktoś kradnie z bagażnika i projekt cichnie, potem ukazuje się że prace trwają (i to po tym jak w międzyczasie inni pokazali to samo już działające). Jest wreszcie nowa wersja oparta na innym modelu laptopa, ale nie oficjalnie odtrąbiona tylko "gość" sobie robi "unboxing" i zakłada stronę (do sprzedaży jak mniemam). Okazuje się też że nie jest to brandowane, chyba że przyjmiemy "Rabbit Hole computing" jako nazwę firemki, ale też nie są te produkty "jakoś" oznaczone. No i mamy w tym model "kostka" czyli nettopa Gigabyte.
To jest "nowość" jak dla mnie w "polityce" A-Eon. Nie widzę w tym (w całości) dopracowanego i opakowanego produktu. Wyobrażałem to sobie z pakietem (OS 4, zarejestrowane MUI, jakieś programy). To coś ze strony to może każdy tak sprzedawać, zakładamy firmę "Staś i Jaś". No rozczarowany jestem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 13:11 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 966
A ja się cieszę rozwojem pakietu Enchancer :)
Całe lata 3D kulało teraz jest widoczny postęp.
Już rozglądam się za nową karta RX5xx ...

Ciekawszy jest projekt laptopa Hansa niż A.L.I.C.E.

PS.
Coś już wiadomo o HunoPPC w sprawie odpłatnych portów gier/programów ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 14:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
No tak do mojej kolejnej Amigi, trzeba by kupić już Polarisa.

Co do Huno, to miejmy nadzieję że dowiemy się czegoś jutro.

A wracając do tematu nie wiem czy ten sprzęt zasługuje na jakieś brandowanie, grawerowanie Boinga na obudowie itp. To jednak nie jest Amiga lecz tylko zwykły pecet z emulatorem. Nie wiem też czy jakieś brandowanie nie groziłoby ewentualnym konfliktem prawnym z Acerem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 14:48 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 687
Pewne rozwiązania w Alice były robione za oceanem. Możliwe, że Trevor tylko finansował ten projekt a całą sprawą będą zajmować się na tej stronie właśnie. To całe rozpakowywanie wygląda po prostu na prezentację zrobioną przez organizatora AmiWest, który kupił Alice "po znajomości". Komercyjnie ten produkt jeszcze nie jest gotowy.

A jeśli chodzi o obudowę/laptop Hansa to będzie to raczej komputer przenośny/walizkowy. Jak wiadomo płyta ma z tyłu złącza, które mają wysokość ponad 2.5cm. Do tego jakaś odbudowa plus ekran, też w odbudowie i mamy jakieś 4cm. Wychodzi niezły klocek. :whistle:

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 15:02 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Przykład takiego klocka DIY https://hackaday.com/2016/01/30/building-the-novena-laptop/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 15:03 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
Które karty z chipem Polaris mogłyby wchodzić w grę? Któreś z serii RX460-480 czy seria RX520 do 580 (Vega nie raczej skoro ma być obsługa "tylko" Polarisów??)? Co będziecie kupować?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 18:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Ja raczej w tym roku kupował nie będę a do przyszłego roku to jeszcze dużo może się zmienić. Najpierw niech wyjdą publicznie stery wraz z informacją czy aby na pewno każdy model Polarisa zadziała.

Zakładając teoretycznie że na dziś mam w chacie X5040 i mam na dysku odpowiednie stery oraz parę stówek do wydania, to pewnie brał bym RX 560 ze względu na rozsądną cenę, która zaczyna się zbliżać do granicy 500zł.
Prawda jest jednak taka że dotychczas wszystkie moje Radeony HD były z nieco wyższej półki czyli 070 (HD 4770, H6670 i R9 270) to byłoby miło podtrzymać tę tradycję i jeśli powiedzmy za 3 - 4 miesiące RX 570, lub co bardziej prawdopodobne starszy RX 470 zejdzie z ceny poniżej bariery 700zł, to szarpnę się na ten model. Najmocniejszych wersji czyli 080 osobiście nie planuję gdyż zakup tak drogich modeli przy sofcie jakim dysponuje AmigaOS 4, to jednak trochę wariactwo. Z drugiej strony wiadomo że nasze hobby nie od dziś jest wariackie ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 27 paź 2017, 19:40 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 146
Lokalizacja: Katowice
Jeżeli to samo się będzie tyczyć Tabora, no to szukam czegoś najwolniejszego z polarisa. Nie widzę sensu pakować szybkiej karty do takiej Amigi i obudowy ITX.
Przeglądnąłem Wikipedia i stawiam na rx 460 lub rx 550 - procki czwartej generacji 14 nm. RX 550 ciągnie poniżej 50 W może uda się zastosować pasywne chłodzenie.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 28 paź 2017, 10:23 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
A jak ma się sprawa z wymaganiami prądowymi? Ja mam zasilacz 650W w tej chwili, pod ręką 750W. Celowałbym w RX570 lub 580.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO