Forum AmigaOne Zone
http://forum.amigaone.pl/

AmigaOne A1222
http://forum.amigaone.pl/sprzet-f4/amigaone-a1222-t736.html
Strona 1 z 14

Autor:  amig_os [ poniedziałek, 2 lis 2015, 15:59 ]
Tytuł:  AmigaOne A1222

AmigaOne A1222
Tabor boot screen animation:

http://a-eon.biz/news/News_Release_A1222.pdf

Autor:  Mufa [ piątek, 13 lis 2015, 00:18 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Dużo ludzi zadaje sobie pytanie o wydajność tego rozwiązania. Benchmarków jak dotąd specjalnie nie ma, ale jakiś tam pogląd może dać poniższy zrzut. Prawie 46MIPS pod E-UAE to nie jest zły wynik, zważywszy że A1 X1000 uzyskuje 54MIPS. Oczywiście akurat E-UAE nie jest na PA6T demonem prędkości i ten przegrywa tutaj nawet z podkręconym Pegasosem 2. Niemniej wydaje się nie jest źle, zwłaszcza że taka np. calkiem szybka jak na amigowe warunki AmigaOne G4 XE 933MHz uzyskuje tylko 38MIPS.

Oczywiście aby w pełni zweryfikować moc Tabora, potrzebne jest więcej różnorodnych testów, gdyż z samego E-UAE nie ma co wyciągać ostatecznych wniosków.

Załączniki:
tabor_euae.png
tabor_euae.png [ 292.78 KiB | Przeglądane 2339 razy ]

Autor:  Ittaj [ piątek, 13 lis 2015, 11:22 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Jak to będzie kosztowało jakieś w miarę sensowne pieniądze to może sobie kupię ;)
A tak swoją drogą - to ma rozumiem wlutowane 8 GB Ram, tylko zastanawiam się po co? 32 bitowy Debian i tak widzi tylko 4, czy te dodatkowe 4 GB będzie można w ogóle do czegoś wykorzystać? a jeśli nie to po kiego je tam pakują???

Autor:  TomK [ piątek, 13 lis 2015, 11:43 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Eee? A gdzie pisze że wlutowane? Ja tam widzę slot na pamięć i wsparcie do 8GB.

Autor:  Mufa [ piątek, 13 lis 2015, 11:52 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Czy będzie ostatecznie wlutowane 8GB to nie wiem. To jest chyba na razie podawane jako potencjalna możliwość. Natomiast spodziewana cena została podana. Chcesz mieć taniej, musiałbyś się załapać do betatestów. Cenę dla betatesterów znam, no ale nie podam ;) Natomiast pierwszeństwo mają dotychczasowi betatesterzy, a płyt do testowania przeznaczono jeszcze mniej niż w przypadku X5000, więc ludziom z zewnątrz niestety niełatwo będzie się załapać na promocję.

Autor:  Przemek [ piątek, 13 lis 2015, 13:25 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Mufa napisał(a):
Natomiast spodziewana cena została podana. Chcesz mieć taniej, musiałbyś się załapać do betatestów. Cenę dla betatesterów znam, no ale nie podam ;)


Jeśli mówisz o sugerowanych 700 do 1000 euro to Trevor już powiedział, że nie wie skąd takie wysokie szacunki i oni chcą ją sprzedawać taniej. Może coś przegapiłem?
Co do wydajności to sporo już wiadomo. W zadaniach gdzie nie używa się FPU jest całkiem szybka. Trochę szybsza niż SAM460. A tam gdzie bardzo FPU potrzeba Tabor jest baaardzo wolny. Sporo pomaga specjalna kompilacja Linuxa(bo na nim na razie testują). Ale czy Hyperion jest w stanie, w rozsądnym czasie, osiągnąć podobne rezultaty to wątpię. Przypuszczam, że będzie jak zwykle. Najpierw wersja systemu słabo radzącą sobie z brakiem FPU a potem jakieś poprawki. Mnie interesuje jak będzie sobie radzić z filmami bo na Blendera nie mam czasu ;-)
Niestety płyta że średniej półki i sprzętowe dekodowanie video to nadal marzenie....

PS. I jeszcze, kiedy to będzie dostępne? Zakładając, że AOS dla X5000 powstawał wiele miesięcy to pierwsze wersje płyt z system pod koniec przyszłego roku byłyby wielkim zaskoczeniem. Przypominam, że oficjalnie pracę ruszą po ukończeniu systemu dla X5000...

Autor:  Mufa [ piątek, 13 lis 2015, 13:44 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Ja przypuszczam że może być tak że to ludzie z ACube wezmą na siebie większą częśc prac, jak to było w przypadku SAMów. Nie chciałbym by Hyperion znowu został przystopowany dostosowywaniem systemu do kolejnego sprzętu. Było parę fajnie zapowiadających się rzeczy przed powstaniem X5000, które zatrzymały się na czas prac nad systemem dla najszybszej z Amig. Jeśli chcemy by taki X-kernel i inne kluczowe "ficzersy" ruszyły ewidentnie do przodu to lepiej aby Taborem zajmowali się inni programiści, a niekoniecznie najważniejsi członkowie teamu. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

A swoją drogą, pamiętacie jak przed kilku laty bodaj Max Tretene czy ktoś inny z Acube w jednym z postów na AW pochwalił się że testuje nową płytę z PPC. Jaki tam był procek, czy nie czasami P1022?

Autor:  Przemek [ piątek, 13 lis 2015, 17:16 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

No ale to Solie (Hyperion) mówił, że najpierw X5000, Tabor i dalszy rozwój sysytemu. A nie Max (Acube)... ;)
Ale może masz rację....
Ta testowana płyta oparta była na mpc86xx.

Autor:  Mufa [ piątek, 13 lis 2015, 19:37 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Zasugerowałem się tym że to sprzęt robiony we współpracy z ACube, z drugiej strony firmowany jednak przez A-Eon. No zobaczymy jak zostaną rozdzielone zadania, teraz to jest trochę wróżenie. A ja wyrażałem jedynie swoje nadzieje a nie absolutne przekonanie że na pewno tak się stanie.

Autor:  Radek Cz [ piątek, 13 lis 2015, 21:30 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Przemek napisał(a):
Jeśli mówisz o sugerowanych 700 do 1000 euro to Trevor już powiedział, że nie wie skąd takie wysokie szacunki i oni chcą ją sprzedawać taniej. Może coś przegapiłem?
Widziałem gdzieś jak Trevor pisał o cenie, ale nie mogę tego znaleźć. Z tego co pamiętam mówił że 7 paczek to ma być max, ale zobaczymy. Gdybym nie miał AX5K to pewnie bym kupił A1222, a tak nie ma sensu, raczej będę zbierał na 5040.

Przemek napisał(a):
W zadaniach gdzie nie używa się FPU jest całkiem szybka
Jak to jest z tym FPU/Altivekiem, ja myślałem że to jest to samo tylko że wymyślili nową, fikuśną nazwę. A zdaje się że gdzieś ktoś pisał że jednak nie?

Przemek napisał(a):
Ale czy Hyperion jest w stanie, w rozsądnym czasie, osiągnąć podobne rezultaty to wątpię.
Wydaje mi się, że niestety rozwój systemu się opóźni, bo zależy im bardziej na zwiększeniu bazy użytkowników niż na dodawaniu zaplanowanych rzeczy.
Pewnie to ma sens z punktu widzenia finansowania dalszego rozwoju, niestety dla użytkowników obecnie dostępnych Amig NG, włączając zbliżającą się X5K, to
oznacza, że nie będzie nowych "bajerów" tak szybko jakby były bez konieczności oprogramowania Tabora. No chyba że ACube weźmie na siebie większość prac,
posiłkując się tylko dotychczasowym dorobkiem i współpracując z Hyperionem.

Przy okazji tego rozprawiania o programowaniu, zastanawiam się jak idzie Trevorowi rekrutacja nowych programistów do rozwoju softu, który wykupuje.
Jak dotarła do mnie ta wiadomość, to z jednej strony ucieszyłem się że nie będą robić tego ludzie z Hyperionu, bo wtedy rozwój systemu byłby jeszcze wolniejszy,
ale z drugiej zastanawiam się czy Trevor będzie aż tak choiny żeby coś z tego wyszło w sensownym czasie, szczególnie biorąc pod uwagę ilość i różnorodność
softu.

Autor:  Lokaty [ poniedziałek, 23 lis 2015, 10:40 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Mufa napisał(a):
Dużo ludzi zadaje sobie pytanie o wydajność tego rozwiązania. Benchmarków jak dotąd specjalnie nie ma, ale jakiś tam pogląd może dać poniższy zrzut. Prawie 46MIPS pod E-UAE to nie jest zły wynik, zważywszy że A1 X1000 uzyskuje 54MIPS. Oczywiście akurat E-UAE nie jest na PA6T demonem prędkości i ten przegrywa tutaj nawet z podkręconym Pegasosem 2. Niemniej wydaje się nie jest źle, zwłaszcza że taka np. calkiem szybka jak na amigowe warunki AmigaOne G4 XE 933MHz uzyskuje tylko 38MIPS.

Oczywiście aby w pełni zweryfikować moc Tabora, potrzebne jest więcej różnorodnych testów, gdyż z samego E-UAE nie ma co wyciągać ostatecznych wniosków.



Rafał, czy wartości o których wspominasz dotyczą E-UAE uruchomionego na AmigaOS, czy Linuxie???

Autor:  Przemek [ poniedziałek, 23 lis 2015, 11:06 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Na Linuxie, nie ma jeszcze AOS na Tabora. Mówił o tym nowy dyr. Hyperionu...

Autor:  Lokaty [ poniedziałek, 23 lis 2015, 11:22 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Przemek napisał(a):
Na Linuxie, nie ma jeszcze AOS na Tabora. Mówił o tym nowy dyr. Hyperionu...


Tak to ja wiem - chodziło mi o pochodzenie MIPSów podanych przez Rafała dla A1X100 i A1 XE... .

Autor:  Mufa [ poniedziałek, 23 lis 2015, 13:45 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Lokaty napisał(a):
Przemek napisał(a):
Na Linuxie, nie ma jeszcze AOS na Tabora. Mówił o tym nowy dyr. Hyperionu...


Tak to ja wiem - chodziło mi o pochodzenie MIPSów podanych przez Rafała dla A1X100 i A1 XE... .


Mipsy są z E-UAE dla AOS 4. Nie wiem czy na Linuksie E-UAE działa żwawiej, bo od dłuższego czasu nie posiadam pingwina na X1000, więc nie mam jak sprawdzić. Kiedyś w wolnym czasie spróbuję coś znowu postawić.

Autor:  Lokaty [ poniedziałek, 23 lis 2015, 13:49 ]
Tytuł:  Re: AmigaOne A1222

Mufa napisał(a):
Mipsy są z E-UAE dla AOS 4. Nie wiem czy na Linuksie E-UAE działa żwawiej, bo od dłuższego czasu nie posiadam pingwina na X1000, więc nie mam jak sprawdzić. Kiedyś w wolnym czasie spróbuję coś znowu postawić.


O to mi chodziło. Ciekaw jestem czy narzut systemu ma diametralny wpływ na emulację pod E-UAE. Na pececie taki test na pewno nie będzie miał sensu, ale jeżeli kiedyś wrócisz do pingwina to sprawdź proszę, czy rozbieżności są duże pomiędzy AmigaOS vs Linux.

Strona 1 z 14 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/