Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 16 gru 2017, 15:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 lip 2017, 16:42 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
Hej hej,

Panowie, kto z Was używa filesystemu NGFS? Sformatowałem wszystkie partycje w tym systemie i było OK - do czasu. Po kilku godzinach użytkowania zorientowałem się, że jest problem z partycją systemową - ma ustawiony odczyt i zapis a nie można nic na nią rozpakować, nawet pustego katalogu nie można utworzyć. Lektura forum Hyperionu podpowiedziała. żeby użyć programu C:NGFCheck. Sprawdziłem i pokazało błędy. Konkretnie 3. Dwa usunąłem komendą Repair/S, trzeci pozostał. O dziwo nie ma problemu na innych partycjach.

Mam wrażenie, że lepiej przejść na któryś starszy filesystem - tylko jaki? SFS/2 nie widzę w systemie. Można chyba pobrać ale jak zrobić konwersję bez utraty danych?

Ktoś może naświetlić konkretnie, jakiego systemu użyć? I jak ustawiać block size i buffers dla innych partycji, bo czytałem różne wątki i w każdym jest co innego?

Dzięki i pozdrawiam
Emu


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 lip 2017, 16:58 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Wiem że są problemy z działaniem programów na NGFS, bodaj radzik miał z Page Streamem, i też rozważał przejście na starszy system plików. Możliwe że ma to za sobą i się tu wypowie.
Jako partycja na multimedia to może ma sens, ale na ważne dane używać tak młodego systemu plików- obawiałbym się.
Chyba nie da się zrobić konwersji bez utraty danych.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 lip 2017, 17:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
System plików jest w fazie rozwoju, na pewno tamta publiczna wersja dla X5000 miała błędy i te błędy zostały poprawione bo od tego momentu było już kilka nowszych wersji NGFS (no ale skoro nie jesteś już betatesterem to z nich nie skorzystasz). FFS jest za wolny, wiec chyba najlepszym wyjściem byłby SFS, najnowsze wersje są w Enhancer Software. Co prawda Hyperion ich nie poleca, bo nie ma nad nim kontroli i nie wie co tam konkretnie jest zmieniane, ale ja na swojej podstawowej partycji z programami używam i nie zauważyłem problemów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lip 2017, 12:26 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
NGFS jest udostepniony jako niedorobiony system plikow. Nie ma co tu Hyperionu usprawiedliwiac, bo zrobili babola i po fakcie sie tlumacza. Nie wiem kto to testowal, ale chyba nie z aplikacjami ktore tworza pliki baz danych SQL. I tak Odyssey sie sypie, eNewsReader tez. A no i Timberwolf to samo. PageStream w koncu nie dziala (probowalem FFS i SFS), tak czy siak. Cos jest zmienione w systemie, ale z racji, ze zapewnie nikt nie testuje to z np. Page Stream, cyl LightWave wychodza takie kwiatki.

Na ten czas stwierdzilem, ze zostaje z NGFS, ale tylko dlatego aby sprawdzac co dziala a co nie. Niestety Hyperion nie umie tego sam dokonac.
Tak wiec jesli nie chcesz miec problemow, zapomnij o FFS i zainstaluj SFS. Jest on na plycie z dodatkowym oprogramowaniem (Enhanced Software). Lub mozesz zrobic tak jak ja: System na NGFS, ale program ktore sie z nim sypia (np. Odyssey) mam na oddzielnej partycji SFS. Nie wiem jak bedzie wygladaj update do finalnego systemu dla X5000, ale pewnie bedzie wymagany reformatu partycji.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lip 2017, 14:17 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
NGFS ma swoje wady ale jest o niebo szybszy i bezpieczniejszy niz starsze eFeSy, rozwojem zajmuje sie bardzo fajny i miły facet - Tony Wyatt, jak napiszesz na forum Hyperionu to szybko odpisze i pewnie poprawi błędy, niestety nie wiadomo kiedy Hype udostepni najnowsza wersję.

Poza tym system amigowy jest tak lekki ze instalacja trwa krotka chwilę, wystarczy sobie gdzieś nagrać pliki z ustawieniami i nie ma kłopotu z powrotem do swoich ulubionych ustawień. Bądźmy zaradni, w końcu jesteśmy amigowcami ;).

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 07:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Radek Cz napisał(a):
Poza tym system amigowy jest tak lekki ze instalacja trwa krotka chwilę, wystarczy sobie gdzieś nagrać pliki z ustawieniami i nie ma kłopotu z powrotem do swoich ulubionych ustawień. Bądźmy zaradni, w końcu jesteśmy amigowcami ;).


Dobrze gada, polać mu! :ok:
Taki backup można załatwić jednym prostym skryptem - podpinasz pod ikonę, która wywoła skrypt po czym zresetuje/wyłączy maszynę po backupie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 09:10 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
@Mufa
Nigdy nie byłem betatesterem X5000

@Lokaty & Radek Cz

Polejcie sobie po jeszcze jednym. Mam zrobić backup z niedziałajcymi programami? Backup czego? Nie mogę przerzucić nawet Odyssey na partycję systemową. Aha, sorki, zawsze zapominam. Jestem Amigowcem to w sumie mogę sam sobie filesystem napisać.

@radzik
Miałeś rację piszac, że komp jest bardzo dobry, sam w sobie. Soft to jakieś dno i kilogramy mułu.

Ciekawostka - po zamontowaniu płyty pojawia się też na biurku plik pdf z filesystemami. Zalecany i wyróżniony na czerwono jako rekomendowany do użycia to FFS.

Ponawiam pytanie - jest ktoś w stanie opowiedzieć coś o buffers i block size czy jest to temat nie do ogarnięcia i ustawia się cokolwiek? Tak, przy instalacji enhancera jest sfs/02. Problem w tym , że właśnie on chyba mi rozwalił partycję. Ponadto jak mam tego użyć? Żart jakiś? Partycji nie da się skonwertować w locie. Żeby użyć tego cuda to i tak muszę mieć najpierw system zainstalowany. I co dalej?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 09:50 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Emu napisał(a):
@Lokaty & Radek Cz

Polejcie sobie po jeszcze jednym. Mam zrobić backup z niedziałajcymi programami? Backup czego? Nie mogę przerzucić nawet Odyssey na partycję systemową. Aha, sorki, zawsze zapominam. Jestem Amigowcem to w sumie mogę sam sobie filesystem napisać.


Wylewasz frustrację na mnie tą złośliwością? Nikt Cię nie zmusza do korzystania z tego systemu i komputera.
Widocznie nie zrozumiałeś co Radek miał na myśli. Napisał to jako wskazówkę, a nie jako rozwiązanie twojego problemu. EOT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 10:05 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Jeśli chodzi o SFS to standardowo jest blok 512 i 600 bufor. Nie wiem czemu użytkownicy X5000 dostali NGFS, bo to jest element beta i użytkownicy innych komputerów, takich jak np. X1000 nie otrzymali tego w najnowszym update. Tak czy siak NGFS posiada narzędzia naprawcze a SFS dzięki nowemu Partition Wizard również.

Co do instalacji systemu, to ja dosyć długo stosowałem metodę dwóch partycji, jednej roboczej do codziennej pracy na współczesnym filesystemie i drugiej małej awaryjnej na FFS. Dopiero w tym roku przy okokazji zmiany HDD zdecydowałem się definitywnie porzucić FFS. Głównie z uwagi na to że SFS od wielu lat nie sprawił mi najmniejszych problemów. Dlatego też używam go na partycjach systemowych (tych z uwagi na betatesty nadal mam dwie) i głównej partycji z softem, natomiast na pozostałych trzech partycjach gdzie trzymam emulatory, multimedia, archiwa i takie tam, siedzi NGFS, który poza jednym incydentem przed dwoma laty też nie narobił mi bałaganu.
Wiadomo że jak masz dwie partycje systemowe z konwersją nie ma problemu. Co prawda nie jest to konwesja w dosłownym znaczeniu tego słowa, no ale co za problem zabootować się z partycji X, przegrać całą zawartość partycj Y, sformatować partycję Y na inny filesystem i z powrotem skopiować uprzednią zawartość. W sumie bootując się z LiveCD też się tak da o ile ma się na płycie wymagane filesystemy i przynajmniej jedną dodatkową partycję czy pamięć zewnętrzną na tymczasowe przekopiowanie danych.

P.S.
Wieczorem postaram się znaleźć tabelkę, którą ongiś przygotowałem z zalecanymi ustawieniami dla wszystkich filesystemów, o ile mam ją jeszcze gdzieś na dysku. Zdaje się że kilka lat temu wrzuciłem ją na forum eXeca, lecz po remoncie przeprowadzonym przez Szamana odnalezienie tam czegokolwiek graniczy z cudem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 10:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
Lokaty napisał(a):
Emu napisał(a):
@Lokaty & Radek Cz

Polejcie sobie po jeszcze jednym. Mam zrobić backup z niedziałajcymi programami? Backup czego? Nie mogę przerzucić nawet Odyssey na partycję systemową. Aha, sorki, zawsze zapominam. Jestem Amigowcem to w sumie mogę sam sobie filesystem napisać.


Wylewasz frustrację na mnie tą złośliwością? Nikt Cię nie zmusza do korzystania z tego systemu i komputera.
Widocznie nie zrozumiałeś co Radek miał na myśli. Napisał to jako wskazówkę, a nie jako rozwiązanie twojego problemu. EOT


Nie jestem sfrustrowany ani nie wylewam złośliwości. Zadalem konkretne pytanie i odpowiedzi typu radzmy sobie bo jesteśmy amigowcami - darujmy sobie. Podobnie jak teksty typu nikt cię nie zmuszał i nie musisz używać. Świadomie się w to wepchałem, mam problem i jest forum. Wytłumaczysz bufery?


Ostatnio edytowano środa, 12 lip 2017, 10:23 przez Emu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 10:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
Mufa, dzięki za konkret.

Czytałem gdzieś, że dla SSD blok powinien być 4k??? To prawda? Ma to znaczenie? Chyba wlaśnie to jest napisane w tym pliku pdf na płytce.

Edit: Problem polega na tym między innymi, że na płytce nie ma nic po za NGFS, FFS i jeszcze jakimś jednym. Nie ma SFS o ile pamiętam dobrze. Konwersji w locie nie da się zrobić a tak jak pisałem, nie jestem betatesterem i nie widzę potrzeby posiadania dwóch partycji systemowych.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 10:40 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Zrob sobie jedna partycje systemowa NGFS. Druga taka sama zrob pod FFS2 bedziesz mial ja na backup (kopiujesze z SYS: na ta druga wszystko co jakis czas). Do tego zrob sobie kolejna mniejsza partycje FFS na ktorym bedziesz mial np. Odyssey. To jest najprostsza metoda.

Alternatywnie na plycie Enhanced masz SFS, ktory musisz recznie zainstalowac. Tak wiec najprosciejej jest zrobic, tak jak pisalem:
- SYS - NGFS,
- backup SYS - FFS2 (dla pewnosci), ewentulanie NGFS,
- mala partycja FFS2 - z systemem FFS2 dla programow ktore nie dzialaja.
Cala reszta (jak np. Work) na NGFS.

P.S. W amiswiecie nie mozna miec wlasnego zdania ani konstruktywnie zwrocic uwagi bo to jest oczernianie zawsze. Lepiej sie klepac pod ramionach. Dlatego jest taki stan rozwoju a nie inny.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 10:51 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 658
@radzik

Dzięki, faktycznie przebuduje partycje. Mam dwa dyski wiec chyba na ten drugi właśnie zrobię partycję backup. Enhancera mam z AmiStore, nie mam płytki ale to chyba nie będzie problem? U Ciebie NGFS jest ok?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 11:37 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
radzik napisał(a):
- mala partycja FFS2 - z systemem FFS2 dla programow ktore nie dzialaja..


Ja bym tu jednak polecał SFS zwłaszcza że Emu ma Enhancera zresztą chyba każdy posiadacz X5000 ma (zdaje się dodawali to do zestawu obok Personal Painta, czy się mylę?). A nawet jeśli by ktoś nie miał, to SFS na 100% był częścią starszych wersji systemu, więc kto ma do nich dostęp to też może sobie starszą wersję wziąć.

Nie widzę najmniejszego sensu w używaniu FFS, ja rozumiem że skoro Strohmayer przeniósł się po skrzydła A-EONu, to Hyperion mając jako jedyną alternatywę NGFS w stadium beta, napisał na czerwono że poleca (było nie było stabilny i sprawdzony) FFS, jednak skoro i tak wszyscy mają Enhancera, a tam jest nowy Partition Wizard, z funkcjami naprawczymi również dla SFS, to po co używać tego żółwia.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 11:46 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Emu napisał(a):
Mufa, dzięki za konkret.

Czytałem gdzieś, że dla SSD blok powinien być 4k??? To prawda? Ma to znaczenie? Chyba wlaśnie to jest napisane w tym pliku pdf na płytce.


Ja zmieniałem swoją "talerzówę" na SSD w tym roku i nie przypominam sobie bym zmieniał wielkość bloku, ale jeszcze sprawdzę wieczorem dla pewności w MediaToolbox.

Sprawdzę też tego PDFa, choć mi się coś kojarzy że w nieformalnych rozmowach autor filesystemu pisał że blok 4k ma swoje plusy i minusy, ale chyba jednak ostatecznie więcej przemawia za 512.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO