Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 21 paź 2017, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 wrz 2017, 20:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 922
Autor na swoim blogu snuje rozważania: AmigaOne X5000 vs Amiga Classic - tanio czy drogo ?

https://amigax5000.blog/2017/09/15/the- ... c-machine/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 16 wrz 2017, 11:29 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Taka, prawda, NG jest obecnie tańsze niż dopasiony klasyk, ale jest bleee bo NG, bo nie stacji dyskietek itd. I poza tym jest drogie. :) No i nie jest Amigą. :) I tak w kółko...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 16 wrz 2017, 11:58 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Bo gry nie chodzom.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 16 wrz 2017, 13:47 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 922
radzik napisał(a):
Taka, prawda, NG jest obecnie tańsze niż dopasiony klasyk, ale jest bleee bo NG, bo nie stacji dyskietek itd. I poza tym jest drogie. :) No i nie jest Amigą. :) I tak w kółko...


Jak sobie przypomnę ile zapłaciłem za A1200+BVisiomPPC+BlizzardPPC+64 MB RAM to moja AmigaOne X1000 jest tania jak barszcz.

Nawet AmigaOne 1222 bije na głowę wszystkie klasyczne kanapki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 16 wrz 2017, 23:09 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
Nie czytałem artka ale zgadzam się z wami, biorąc pod uwagę skalę produkcji jest nawet taniej niż wtedy,
problem tylko taki że w tamtych czasach A500 to był mainstream a teraz jest jak jest.

Czasami się zastanawiam czy ta nostalgia związania jest z czipsetami czy ze wspomnieniami używania
Amigi która była w tedy na samej górze. Mogę się założyć, że gdyby nie było wtedy czipsetów to taki jubi
znalazł by co innego do czego przyssałby się jak rzep psiego ogona. Eh życie jest za krótkie żeby przejmować
się robactwem, trzeba z nim albo obok niego żyć i olewać.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 17 wrz 2017, 11:05 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 573
Radek Cz napisał(a):
Czasami się zastanawiam czy ta nostalgia związania jest z czipsetami czy ze wspomnieniami używania
Amigi która była w tedy na samej górze.

Wspomnieniami. W tam tych latach mało kto zwracał uwagę na czipsety, a jak już się miało Amigę 1200 + HDD, to też się chciało mieć kartę graficzną.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 17 wrz 2017, 13:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2748
No cóż najlepiej niech sobie na PPA zrobią taką ankietę.

Czy gdy dokupiłeś kartę grficzną do Amigi:

a) Nadal bardzo często bootowałeś system w trybach PAL, ze względu na fantastyczną moc chipsetu.

b) Uruchamiałeś system w trybach wyświetlanych przez system, choćby raz na 10 bootowań.

c) Nie robiłeś już tego nigdy lub prawie nigdy.

Jestem pewien że zdecydowanie zwyciężyłaby odpowiedź "c". Oczywiście w momencie gdy kupiłem BVision dokupiłem też skandoubler i stosowny przełącznik monitorów by obsługiwać wyjście z płyty głównej i wyjście z karty graficznej. Korzystałem jednak z niego sporadycznie, w momentach gdy się chciało odpalić jakąś starą gierkę, jednak w codziennej pracy musieliby mnie chyba żelazkiem przypalać by skłonić do działania na ekranach wyświetlanych przez "Agatę". Każdy kto poznał komfort pracy na karcie GFX, jakość obrazu, liczbę wyświetlanych kolorów, szybkość pracy czy inne możliwości jak choćby akceleracja 3D, dobrowolnie do chipsetu by nie wrócił.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 17 wrz 2017, 14:16 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Też tak mam.
Od czasu jak się dorwałem do cudzej jeszcze Amigi z kartą graficzną, w życiu bym nie przeszedł z powrotem na AGA.
To już prawie dwadzieścia lat.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 17 wrz 2017, 20:33 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 321
Mufa napisał(a):
No cóż najlepiej niech sobie na PPA zrobią taką ankietę.

Czy gdy dokupiłeś kartę grficzną do Amigi:

a) Nadal bardzo często bootowałeś system w trybach PAL, ze względu na fantastyczną moc chipsetu.

b) Uruchamiałeś system w trybach wyświetlanych przez system, choćby raz na 10 bootowań.

c) Nie robiłeś już tego nigdy lub prawie nigdy.

Jestem pewien że zdecydowanie zwyciężyłaby odpowiedź "c". Oczywiście w momencie gdy kupiłem BVision dokupiłem też skandoubler i stosowny przełącznik monitorów by obsługiwać wyjście z płyty głównej i wyjście z karty graficznej. Korzystałem jednak z niego sporadycznie, w momentach gdy się chciało odpalić jakąś starą gierkę, jednak w codziennej pracy musieliby mnie chyba żelazkiem przypalać by skłonić do działania na ekranach wyświetlanych przez "Agatę". Każdy kto poznał komfort pracy na karcie GFX, jakość obrazu, liczbę wyświetlanych kolorów, szybkość pracy czy inne możliwości jak choćby akceleracja 3D, dobrowolnie do chipsetu by nie wrócił.

Nie ma róży bez kolców.

Ja miałem doświadczenie przez kilka lat z kartą graficzną BVision i BlizzardPPC, jednak ze względu na problemy związane z tym sprzętem po namyśle wróciłem do AGA.

Powód sprzętowy to niemiłosierne nagrzewanie się karty i kłopoty ze stabilnością.

Oprogramowania na karty graficzne jest raz, że dużo mniej, dwa że jest bardziej zawodne, bo powstawało już po profesjonalnych czasach Amigi.

Wiele gier i programów, z których do tej pory korzystałem przestała funkcjonować.

Na takim Aminecie przytłaczająca większość pakietów jest dla AGA, a ja potrzebuję z nich korzystać, bo w większości przypadków nie ma dobrego odpowiednika dla CGX, bo po prostu nikt go nie napisał.

Nie uświadczymy programów jakości DPainta.

Takie gry jak Doom, czy Napalm w wysokiej rozdzielczości nie działały w ogóle szybciej, próbowałem wielokrotnie ale bez rezultatu.

AGA spokojnie wyświetla indeksowany tryb 8-bitowy, zaś jeśli ktoś chce wyświetlić tryby 24-bit ma do tego tryb HAM8. Co najważniejsze AGA jest dobrze zintegrowana z systemem Amigi, procesorem 680x0 oraz resztą podzespołów Amigi co było decydującym czynnikiem w moim powrocie do tej architektury.

Istotne są oczywiście względy finansowe. AGA jest na przeciętną kieszeń w przeciwieństwie do komputerów z kartami graficznymi.

Nie wiem czemu ta nagonka na Amigę z AGA. Na niej mam najstabilniejsze programy (oraz najpiękniejsze gry, choć to kwestia gustu).

Na koniec zapewniam, że z AGA można korzystać dokładnie tak samo, jak z RTG, kwestia właściwego wykorzystania. AGA jest w istocie kartą graficzną, tylko wymaga odpowiedniego podejścia.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 09:49 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 132
Lokalizacja: Katowice
Takie porównywanie, nie ma kompletnie sensu. Ktoś kto kupuje (zwłaszcza dzisiaj) klasyka, ma kompletnie inne założenia niż przy zakupie NG.
NG tanie? Możliwe, ale przyznajmy cena x5000 ???, Tabor na pewno coś zmieni. Nie biorę pod uwagę używek, chyba że zaczynamy traktować AmigęNG jako klasyka i też jako kupowanie zabytków.
W klasyku jest jeszcze ten temat, że ludzie dokupują po trochu, no i tak jak pisałem wyżej, klasyk to trochę jak zbieractwo ;).
Ja NG traktuje jako nowy sprzęt, słaby bo słaby ale nowy ( nie wszystko co nowe musi być szybkie, od tego mam PC, zależy od zastosowań), a klasyk to dla mnie zabawka, dłubanina, rozrywka. Jeżeli dokupię do niego Vampire to głównie z powodu HDMI i sieciówki i większej ilości pamięci(wszystko w jednym) ;).
Z innej beczki Swinkamor wcale się nie dziwię że cię blokują na PPA ;) znam twój styl wypowiedzi, chociaż ich nie bronie, nie brakuje tam oszołomów, dla których wszystko musi być "Oryginal Commodore", Zdarza mi się zdarza bronić tam Vampire. Na szczęście NG broni się samo i może poza ceną x5000, nie mają racjonalnych argumentów.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 10:28 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Nie ma nagonki na AGA. Po porstu ludzie wypowiadaja sie, bo jest nagonka na NG. To Ci ludzie, ktorzy znaja i to i to wypowiadaja sie, ze jednak chipset mimo ze wspanialy nijak ma sie do karty gfx.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 13:55 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 132
Lokalizacja: Katowice
radzik napisał(a):
Nie ma nagonki na AGA. Po porstu ludzie wypowiadaja sie, bo jest nagonka na NG. To Ci ludzie, ktorzy znaja i to i to wypowiadaja sie, ze jednak chipset mimo ze wspanialy nijak ma sie do karty gfx.

Hehe jak to nie ma, Swinkamor robi na każdym portalu ;), właśnie się ubawiłem przy jego i Parallaxa komentarzach na Execu. Oczywiście komentarze ludzi na forum PPA to już sztuka dla sztuki, tam jak pisałem zjadą wszystko co nie ma Commodere w nazwie, walka z wiatrakami, ale niektórzy dalej walczą ;).

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 20:19 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
Ja nie robię nagonki na AGA, po prostu nie jestem fanatykiem jak niektórzy.
Amiga 1200 miała wiele zalet, jak świetny system operacyjny, fajne oprogramowanie, rexx którym się dało pospinać to oprogramowanie.
Amiga OS był aż do roku 2000 świetnym system lepszym a później równie dobrym jak na PC.
Do tego dochodził świetny SS na którym było mnóstwo fajnego oprogramowania.
Jak się dorzuciło kartę graficzną to już całkiem wypas.
Ale AGA?
Niestety.
Gry, dema i grafika były lepsze na PC.
Już pomijając Windows 3.x.
Najpierw chunky pixel 320x200 8 bit, a potem w 1995 Windows 95.
Ten system pracuje w środku tylko na 24 bitach.
Programiści robiący soft pod Windows pracowali tylko na 24 bitach w ogóle nie musieli niczego wiedzieć o ditheringu, artefaktach w obrazie itp itd.
Jak się ma do tego HAM8?
AGA była tak słaba w porównaniu do pc/mac/atari że naprawdę nie można mieć do niej sentymentu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 20:30 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 771
W temacie zaś kłótni ja to widzę tak.
Z punktu widzenia programisty.
Amigowy chipset jest tak zrobiony że w wyższych rozdzielczościach na czas wyświetlania zabiera dostęp do pamięci chip.
Od rozdzielczości 640x480 256 kolorów czy HAM8 wszystko i tak i tak musi być robione na cpu i pamięci fast.
Bo cpu i fast nieblokowane przez chipset są wielokrotnie szybsze od biednego amigowego blitera.
Od 640x480 256 kolorów wszystko jedno czego się używa amigi wyprodukowane przez Commdore, uae, czy Amigi wyprodukowane nie przez Commdore.
W zasadzie poza szybkością, Amiga wyprodukowana przez Commdore różni się od uae czy nowej amigi tylko tym że ma ładną obudowę.
A że od jakiegoś ćwierć wieku 640x480 256 kolorów to jest w zasadzie minimum do jakiejkolwiek sensownej pracy, to
jakiekolwiek kłótnie i wojenki nie mają sensu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 wrz 2017, 10:44 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 132
Lokalizacja: Katowice
swinkamor12 napisał(a):
...to jakiekolwiek kłótnie i wojenki nie mają sensu.

Swinkamor miałem napisanego wielkiego offtopa, ale nie wiem po co i skasowałem :).
Podpuszczasz starego Amigowca którego i tak nie przekonasz :) i kończy się to banem. :)
Ostatnio poznałem starego Commodorowca (C64) i potwierdził, że też nie rozumie dlaczego Amigowcy z Amigowcami tak rozmawiają - zwłaszcza na PPA.
Takie skłócone środowisko naprawdę odstrasza nowych, nie pisze na PPA bo to nie ma sensu, ale myślę że ciebie mogę poprosić, o nie znęcenia się nad innymi, uważam że robisz to świadomie ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO