Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 17 gru 2017, 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 22:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):
Super. Generalnie grabber po HDMI ściąga wszystko, więc jakbyś użył przejściówki VGA + audio > HDMI to mikrofon możesz podłączyć tak jak ja bezpośrednio pod Amigę.


Według np. tego opisu. Urządzenie pozwala na jednoczesne nagrywanie obrazu z komentarzem. Nie wiem czy tak się da po HDMI czy to ściema. W każdym bądź razie jeśli się da to wolałbym uniknąć VGA. Jedyną przejściówką jakiej chciałbym użyć to męski jakck na 2 żeńskie. Takie coś podpiąłbym do grabbera, a w gniazda odpowiednio kabelek z Amigi po wyjściu słuchawkowym i mikrofon.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 00:00 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Wygląda spoko. Dostaniesz, obadasz i powiesz jak jest. Ale dobrze, że się zdecydowałeś, będzie Ci sie lepiej nagrywać filmy niż SRec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 08:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):
Wygląda spoko. Dostaniesz, obadasz i powiesz jak jest. Ale dobrze, że się zdecydowałeś, będzie Ci sie lepiej nagrywać filmy niż SRec.


No jeszcze kilka miesięcy temu publicznie zapierałem się bym kiedyś kupił takie urządzenie, w pewnym sensie przekonała mnie ostatnia Amiwigilia, a konkretnie moment w którym uruchomiłeś AmigaAmpa.

Potencjalne przewagi ktore widzę nad Srecem to nagrywanie z dźwiękiem (co prawda w przypadku SReca też się dało nagrywać komentarz na żywo przez AHI Record, lecz gdy odpalało się odadatkowo np. programy muzyczne, zaczynały się schody z blokowaniem kanałów AHI i takie tam). Drugą rzeczą jest możliwość nagrywania softu 3D, co w przypadku pisania recki uwolni mnie od nagrywania aparatem na monitor, tak jak to miało miejsce przy okazji opisu Return To Castle Wolfenstein.

Oczywiście pytanie o sens i racjonalność nie przestaje mnie nurtować. Muzyka fajnie, 3D fajnie, lecz czy jest to warte wydania 5 stów, dla człowieka który nie jest zawodowym youtuberem, który raz na miesiąc wrzuci sobie jakiś amatorski filmik, który nawet ma powyłączane wszelkie opcje zarabiania? Mam już niestety niemiłe doświadczenia z grabberem VGA, którego kupiłem 10 lat temu, też wydałem kilka stówek i przez ten czasu użyłem go może z 5 razy, a tak to sobie grzecznie leży spakowany w oryginalnym kartoniku w pawlaczu. No nic mam nadzieję że tym razem będzie inaczej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 19:46 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
10 lat temu było inaczej, teraz HDMI grabbery działaja porządnie. Wynika to z gaming, streamingu itd. Będzie git. A że kasa, no cóż... w sumie 500 zł to nie majątek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 20:35 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Postęp wyparł rozwiązanie analogowe, a kultura gier powiązana z rozwojem technologii (coraz wyższe rozdzielczości) i podnoszeniem standardów (wymagania graczy co do dużej ilości klatek na sekundę) wymusiły powstanie rozwiązań sprzętowych o dużej wydajności i kompaktowych.
Ja na ten zakup popatrzyłbym tak: czas to jest rzecz której nie kupisz za żadne pieniądze. Jeśli dzięki takiemu urządzonku zrobisz coś szybciej i masz więcej czasu dla siebie czy rodziny - to było warto.
Coraz mniej ludzi będzie wrzucać filmy zrobione smartfonem, to będzie coraz większy obciach. A SRec ogranicza. Ten zakup był nieunikniony, wcześniej czy później on by nastąpił.
No i najważniejsze - wydajność komputera nie urośnie. Sposób nagrywania który nie obciąża procesora to jest konieczność.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 cze 2017, 23:53 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 cze 2017, 23:58 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
Superfrog! Pamiętam do dziś jak widziałem tą grę po raz pierwszy na monitorze na giełdzie na Grzybowskiej w Warszawie. Fantastyczna, kolorowa, pełna akcji gra platformowa! Urzekła mnie ogromnie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 00:29 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
@radzik
Ja kiedy opisywałem TV Paint korzystałem z rozpakowanych wersji, chyba 3 źródła są dostępne tych plików legalnie. Ale fajnie że pokazałeś obsługę wirtualnych dyskietek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 13:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
Dwie uwagi natury merytorycznej. Co do stwierdzenia że Amigi NG nie posiadają stacji dyskietek, to jest tutaj mała nieścisłość, bardziej pasowałoby stwierdzenie, aktualnie produkowane NG czy ostatnie modele z serii amigaOne, nie posiadają stacji dyskietek. W rzeczywistości Amigi NG, przynajmniej od czasów Micro A1 faktycznie nie posiadają stacji dysków, jednak pierwsze Amigi nowej generacji, takie jak AmigaOne XE posiadały standardowo kontroler stacji dyskietek na płycie głównej. Kiedyś z ciekawości robiłem nawet testy z tego typu archaicznym urządzniem i jakoś to działało. Do tematu TVPainta dodałbym że ograniczenie co do rozdzielczości 1280x1024 dotyczy wielkości ekranu programu, lecz oczywiście nie ma to wpływu na wielkość obrabianej bitmapy, która może mieć dowolną rozdzielczość.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 16:02 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 435
Zapraszam na pierwszy wywiad tekstowy po polsku: http://www.amigapodcast.com/2017/06/amiwigilia-wywiad-tekstowy-1-marian.html!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 17:24 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 599
Hextreme napisał(a):
Superfrog! Pamiętam do dziś jak widziałem tą grę po raz pierwszy na monitorze na giełdzie na Grzybowskiej w Warszawie.

Ja pierwszy raz zobaczyłem na TV 21 cali Siemens w t.zw. dużym pokoju u mnie w mieszkaniu. Początki amigowania, jeszcze bez swojego TV, a później monitora. Grę mi załatwił kumpel z klasy, który sam Amigi nie miał, ale miał jego sąsiad z bloku z pietra wyżej. Ten kolega z klasy wpadł do mnie z jedną dyskietką po szkole i jakoś u mnie została ta dyskietka. Później się okazało, że potrzebna jest kolejna dyskietka, ale już nie pamiętam jak te dyskietki załatwiłem sobie. Gra mnie zauroczyła.

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 26 cze 2017, 08:05 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
radzik napisał(a):



Hmm, obserwując Twoje ostatnie działania, czyli ten wywiad, materiał wideo czy w pewnym sensie także ostatni odcinek specjalny podcastu, mam nieodparte wrażenie że świadomie bądź nie starasz się podszczypywać środowisko Amigi klasycznej.

W życiu spotyka się różnych dziwaków. Często np. jakiś dziadek po przejściu na emeryturę nie wiedząć co zrobić z wolnym czasem znajduje sobie nowe hobby, pisząc ustawiczne skargi na wyimaginowane problemy do prezesa spółdzielni mieszkaniowej. Ten syndrom dotknąl też najwyraźniej jubiego, tyle że w młodszym wieku no i on zamiast skarżyć się na sąsiadów do spółdzielni mieszkaniowej, skarży się na Amigę NG do PPA ;) Gdy gościu opublikował na PPA swoj "wybitny artykuł", przypomnial mi się zaraz tytuł jednego z utworów zespołu Grupa Operacyjna "Świr na scenie" i postanowiłem się z tamtego portalu ostatecznie ewakuować. Powiem Ci że to był dorby ruch, od tego czasu obserwuję jego występy z boku z lekkiim dystansem i przymrużeniem oka. Najcześciej zresztą nie mając czasu, w ogóle staram się pomijać jego posty (tu jeden minus bycia poza PPA, nie mając konta nie można ignorować forumowiczów).

Wydaje mi się natomiast że Ty wchodząc z nim w dyskusje dałeś się podpuścić i teraz we wszystkich swoich aspektach działalności zestawiasz klasyka z NG. Pytanie jaki to przyniesie efekt? Ja nie mam wątpliwości, że typowy użytkownik klasyka nie ma nic do Amig nowej generacji i że doskonale zdaje sobie sprawę z tego że na nowych Amigach szybciej działa soft 68k, a ten który nie działa łatwo jest zaemulować, że zdzisiejszej perspektywy na nowym sprzęcie można zrobić zdecydowanie więcej niż na 68k itp. itd. Wiem też że jubi i kilkunastu mu podobnych, stanowią mniejszość, choć oczywiście na forach są najbardziej krzykliwi co zaburza ogląd sytuacji i tych nie przekonasz żadnymi filmami czy wywiadami.

Dlatego też obawiam się że jedynym efektem takich działań, może być właśnie zniechęcenie tych przyjaźnie, bądź przynajmniej neutralnie nastawionych userów 68k, którzy mogą sobie w pewnym momencie pomyśleć coś w stylu "Elyta z NG traktuje nas jak głupków, co to tylko potrafią na komputerze odpalić SuperFroga i pokazują że na ich komputerze też tak się da więc możemy migrować".

Ja bym sobie odpuścił przedstawianie Amigi X5000 jako maszyny do grania w SuperFroga czy też produkowanie materiałow mających pokazać chipset Amigi w jak najczarniejszym świetle. Zamist tego pokazać np. obróbkę grafiki w Gimpie czy np. to w czym czujesz się lepiej czyli wyrenderowanie czegoś w Blenderze. Pokazać rzeczy, które testowałeś jak ten czytnik RSS czy drukarka Google itp. Jeśli już gry, to może RTCW czy coś natywnego. Wydaje się że to jest lepsza droga od konfrontacji z klasykiem, takie jest przynajmniej moje zdanie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 26 cze 2017, 10:06 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 966
Mufa napisał(a):
Dwie uwagi natury merytorycznej. Co do stwierdzenia że Amigi NG nie posiadają stacji dyskietek, to jest tutaj mała nieścisłość, bardziej pasowałoby stwierdzenie, aktualnie produkowane NG czy ostatnie modele z serii amigaOne, nie posiadają stacji dyskietek. W rzeczywistości Amigi NG, przynajmniej od czasów Micro A1 faktycznie nie posiadają stacji dysków, jednak pierwsze Amigi nowej generacji, takie jak AmigaOne XE posiadały standardowo kontroler stacji dyskietek na płycie głównej. Kiedyś z ciekawości robiłem nawet testy z tego typu archaicznym urządzniem i jakoś to działało. Do tematu TVPainta dodałbym że ograniczenie co do rozdzielczości 1280x1024 dotyczy wielkości ekranu programu, lecz oczywiście nie ma to wpływu na wielkość obrabianej bitmapy, która może mieć dowolną rozdzielczość.


Z AmigaOS 4.1 FE dostarczone jest natywne oprogramowanie do obsługi stacji dyskietek.
Wystarczy dokupić kontroler catweasel-mk2 i stację dyskietek PC.

Test catweasel-mk2 na AmigaOne X1000:

http://amigax1000.blogspot.com/2013/07/ ... x1000.html

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 26 cze 2017, 10:56 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Obaj się czepiacie. radzik powiedział prawdę - nie posiadają. Posiadały. Czas przeszły zaniechany ;)
O karcie też wspominał, choć jej nazwa nie padła.
Artykuł na ten temat (Catweasel w praktyce) chętnie poczytałbym, to jest dobry temat.

Ja tam widzę w filmie inne braki. Niedobrze wygląda jak youtuber pokazuje program i na żywo tłumaczy że nawet nie wie jak się nim posługiwać. Taka bezradność. To już przed nagraniem opanowałbym prostą czynność - narysować kółko i kwadrat, czy wczytać obrazek. To do TV Painta. Natomiast nie do końca wykorzystano potencjał pokazania Maxona - ja pokazałbym jakiś render.

Mimo wszystko odcinek był lekki i przyjemny do oglądania.

Co do wywiadu. Jest dobry, ale odpowiedź na pytanie 27 psuje ogólne wrażenie (ten fragment z wklejoną mantrą).

@Mufa
Coś w tym jest co napisałeś, ale nie do końca. Granica jest cienka.
Przykładowo sam podkreślasz że na NG dużo rzeczy z klasyka chodzi ładnie, ale jak radzik zrobił o tym film to widzisz w tym konfrontację.
Tak samo ten wywiad - atakuje klasyka, ale przecież nie ma w nim nic czego rozmówca by nie pisał latami na twoim forum. Choć z pewnością opublikowanie wywiadu akurat z tym rozmówcą w tym samym czasie co pokazanie klasykowania na NG mogło być nieprzypadkowe ;)

Co do jubiego - on uaktywnia się coraz rzadziej. Zresztą jak ktoś chce widzieć wroga w NG to będzie go widział tak czy siak, przykład innego naszego forumowego kolegi który ciągle pisze o tym jak to NG tępi klasyka.

Nie wydaje mi się żeby radzik szedł na konfrontację, sam klasyki ma, raczej chce pokazać że przechodząc na NG nic się nie traci.
Komentarz pod ostatnim filmem "Fajnie, że coraz lepiej wygląda klasykowanie na NG." Ja bym to widział pozytywnie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 26 cze 2017, 12:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2820
No może faktycznie to tylko zbieg okoliczności, niemniej o ile mnie pamięć nie myli zarówno w podcaście jak i na filmie dało się usłyszeć coś w stylu "Jak wiadomo rasowy Amigowiec używa Amigi do odpalania Superfroga", no i zaraz potem wywiad z największym znanym mi wrogiem kości AGA... Dlatego odniosłem wrażenie że to jakaś reakcja na ostatnie wywody jubiego (największego znanego mi fana chipsetu i wroga NG) i spółki na forum AmigaOS4 PPA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO