Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 26 cze 2017, 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 22:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
radzik napisał(a):
Super. Generalnie grabber po HDMI ściąga wszystko, więc jakbyś użył przejściówki VGA + audio > HDMI to mikrofon możesz podłączyć tak jak ja bezpośrednio pod Amigę.


Według np. tego opisu. Urządzenie pozwala na jednoczesne nagrywanie obrazu z komentarzem. Nie wiem czy tak się da po HDMI czy to ściema. W każdym bądź razie jeśli się da to wolałbym uniknąć VGA. Jedyną przejściówką jakiej chciałbym użyć to męski jakck na 2 żeńskie. Takie coś podpiąłbym do grabbera, a w gniazda odpowiednio kabelek z Amigi po wyjściu słuchawkowym i mikrofon.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 00:00 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341
Wygląda spoko. Dostaniesz, obadasz i powiesz jak jest. Ale dobrze, że się zdecydowałeś, będzie Ci sie lepiej nagrywać filmy niż SRec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 08:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
radzik napisał(a):
Wygląda spoko. Dostaniesz, obadasz i powiesz jak jest. Ale dobrze, że się zdecydowałeś, będzie Ci sie lepiej nagrywać filmy niż SRec.


No jeszcze kilka miesięcy temu publicznie zapierałem się bym kiedyś kupił takie urządzenie, w pewnym sensie przekonała mnie ostatnia Amiwigilia, a konkretnie moment w którym uruchomiłeś AmigaAmpa.

Potencjalne przewagi ktore widzę nad Srecem to nagrywanie z dźwiękiem (co prawda w przypadku SReca też się dało nagrywać komentarz na żywo przez AHI Record, lecz gdy odpalało się odadatkowo np. programy muzyczne, zaczynały się schody z blokowaniem kanałów AHI i takie tam). Drugą rzeczą jest możliwość nagrywania softu 3D, co w przypadku pisania recki uwolni mnie od nagrywania aparatem na monitor, tak jak to miało miejsce przy okazji opisu Return To Castle Wolfenstein.

Oczywiście pytanie o sens i racjonalność nie przestaje mnie nurtować. Muzyka fajnie, 3D fajnie, lecz czy jest to warte wydania 5 stów, dla człowieka który nie jest zawodowym youtuberem, który raz na miesiąc wrzuci sobie jakiś amatorski filmik, który nawet ma powyłączane wszelkie opcje zarabiania? Mam już niestety niemiłe doświadczenia z grabberem VGA, którego kupiłem 10 lat temu, też wydałem kilka stówek i przez ten czasu użyłem go może z 5 razy, a tak to sobie grzecznie leży spakowany w oryginalnym kartoniku w pawlaczu. No nic mam nadzieję że tym razem będzie inaczej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 19:46 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341
10 lat temu było inaczej, teraz HDMI grabbery działaja porządnie. Wynika to z gaming, streamingu itd. Będzie git. A że kasa, no cóż... w sumie 500 zł to nie majątek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 20:35 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
Postęp wyparł rozwiązanie analogowe, a kultura gier powiązana z rozwojem technologii (coraz wyższe rozdzielczości) i podnoszeniem standardów (wymagania graczy co do dużej ilości klatek na sekundę) wymusiły powstanie rozwiązań sprzętowych o dużej wydajności i kompaktowych.
Ja na ten zakup popatrzyłbym tak: czas to jest rzecz której nie kupisz za żadne pieniądze. Jeśli dzięki takiemu urządzonku zrobisz coś szybciej i masz więcej czasu dla siebie czy rodziny - to było warto.
Coraz mniej ludzi będzie wrzucać filmy zrobione smartfonem, to będzie coraz większy obciach. A SRec ogranicza. Ten zakup był nieunikniony, wcześniej czy później on by nastąpił.
No i najważniejsze - wydajność komputera nie urośnie. Sposób nagrywania który nie obciąża procesora to jest konieczność.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 cze 2017, 23:53 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 cze 2017, 23:58 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 297
Superfrog! Pamiętam do dziś jak widziałem tą grę po raz pierwszy na monitorze na giełdzie na Grzybowskiej w Warszawie. Fantastyczna, kolorowa, pełna akcji gra platformowa! Urzekła mnie ogromnie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 00:29 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
@radzik
Ja kiedy opisywałem TV Paint korzystałem z rozpakowanych wersji, chyba 3 źródła są dostępne tych plików legalnie. Ale fajnie że pokazałeś obsługę wirtualnych dyskietek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 13:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Dwie uwagi natury merytorycznej. Co do stwierdzenia że Amigi NG nie posiadają stacji dyskietek, to jest tutaj mała nieścisłość, bardziej pasowałoby stwierdzenie, aktualnie produkowane NG czy ostatnie modele z serii amigaOne, nie posiadają stacji dyskietek. W rzeczywistości Amigi NG, przynajmniej od czasów Micro A1 faktycznie nie posiadają stacji dysków, jednak pierwsze Amigi nowej generacji, takie jak AmigaOne XE posiadały standardowo kontroler stacji dyskietek na płycie głównej. Kiedyś z ciekawości robiłem nawet testy z tego typu archaicznym urządzniem i jakoś to działało. Do tematu TVPainta dodałbym że ograniczenie co do rozdzielczości 1280x1024 dotyczy wielkości ekranu programu, lecz oczywiście nie ma to wpływu na wielkość obrabianej bitmapy, która może mieć dowolną rozdzielczość.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 16:02 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341
Zapraszam na pierwszy wywiad tekstowy po polsku: http://www.amigapodcast.com/2017/06/amiwigilia-wywiad-tekstowy-1-marian.html!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 cze 2017, 17:24 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 538
Hextreme napisał(a):
Superfrog! Pamiętam do dziś jak widziałem tą grę po raz pierwszy na monitorze na giełdzie na Grzybowskiej w Warszawie.

Ja pierwszy raz zobaczyłem na TV 21 cali Siemens w t.zw. dużym pokoju u mnie w mieszkaniu. Początki amigowania, jeszcze bez swojego TV, a później monitora. Grę mi załatwił kumpel z klasy, który sam Amigi nie miał, ale miał jego sąsiad z bloku z pietra wyżej. Ten kolega z klasy wpadł do mnie z jedną dyskietką po szkole i jakoś u mnie została ta dyskietka. Później się okazało, że potrzebna jest kolejna dyskietka, ale już nie pamiętam jak te dyskietki załatwiłem sobie. Gra mnie zauroczyła.

_________________
Amiga Rulez / YT | Marian Kowalski o szKODnikach


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO