Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 18 paź 2017, 03:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 18:12 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Kiedyś pisało się "szukam czegoś", teraz "robię research" ;] Ale do rzeczy - dwie sprawy.

Pierwsza - skoro pokazałeś już że "da się" w całości film zrobić na Amidze i wysłać w świat to już nie musisz tego więcej udowadniać :mrgreen: Pewnie jako jabłczarz nie znasz pecetowych programów do robienia filmów (ja preferuję PowerDirector), ale np. o Camtasia Studio to musiałeś słyszeć. Tam jest taka fajna funkcja że możesz zaznaczać zbliżenia na ekranie w dowolnym czasie i dowolnej wielkości. Takie coś przydałoby się do filmów edukacyjnych, jakbyś kiedyś chciał kręcić filmy na których pokazujesz konkretne opcje w menu i podobne. No i jest w Camtasii funkcja podbicia dźwięku. Oprócz tego masa usprawnień typu dodawanie dymków, podświetlanie kursora myszy na wiele sposobów, i inne.
Przy okazji - nie wiem w czym to idzie ale filmy które zapisywałem jako mov najszybciej ładowały się na YouTube.
W każdym razie weź pod uwagę możliwą zmianę koncepcji montowania filmów.

Druga sprawa - ty to chyba wiele rzeczy robisz w biegu, a spróbuj kiedyś nie z lontem w d. siąść spokojnie i napisać duży artykuł o właśnie swoim zajęciu "od kuchni". O tym jak piszesz książkę, jak robisz wywiady, jak składasz i publikujesz film, i t.d.. No bo sam z sobą wywiadu nie zrobisz (choć jeden krótki wywiad z tobą widziałem na generation). To może być ciekawe do poczytania.

I takie pytanie dodatkowe - amiwigilia jest chyba hostowana na ppa, blog masz na blogspocie, ale widziałem dziś w filmię czołówkę amiganet - z Adamem Zalepą to już tak oficjalnie tandem, czy tylko go wspierasz reklamą?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 20:45 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Z tym risirczem mnie masz. :)
Fakt, więcej być może nie udowodnię bo Odyssey przestanie działać. :) Muszę nagrać cały rytułał jak najszybciej. :) Na Mac też są takie programy, ale szczerze powiedziawszy nie widzę opcji aż takiego zgłębiania się. Nie ma czasu, staram się teraz właśnie to robić tak aby jak najwięcej rzeczy eliminować.
Fakt też jest, że wiele rzeczy jest robionych spontanicznie, kiedy mam czas itd. Ale artykuł o samym sobie to chyba nie będę pisał. :) Choć warsztat pracy można by, ale jest to w większości Mac, choć oczywiście na Amidze też się da (przynjamniej w pewnej części).
A logo Amigazynu jest, bo w sumie ten cały YT mielismy z Adamem robić, więc tak zostało... :) Pewnie kiedyś coś nagramy razem, ale z racji spontanu, wygodniej jest mi samemu coś podziałać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 21:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Fajny film :thumbup: Komentarz pisze z telewizora co nie jest najwygodniejsze ale jutro jak siade do kompa dopytam jeszcze o pare szczegolow.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 09:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
radzik napisał(a):
Z tym risirczem mnie masz. :)
Fakt, więcej być może nie udowodnię bo Odyssey przestanie działać. :) Muszę nagrać cały rytułał jak najszybciej. :) Na Mac też są takie programy, ale szczerze powiedziawszy nie widzę opcji aż takiego zgłębiania się. Nie ma czasu, staram się teraz właśnie to robić tak aby jak najwięcej rzeczy eliminować.


No ostatecznie na Amidze też są programy lupy i można przybliżyć to i owo co zresztą kiedyś pokazywałem na filmach. Problemem są jednak menusy,chyba że kręci się film np, z prezentacji Gimpa, bo pod Cygnixem takie ograniczenia nie występują. No ale to już tak na marginesie.

Cytuj:
Ale artykuł o samym sobie to chyba nie będę pisał. :)


Nie nie tego stanowczo nie rób, jak "chcesz sobie pogwiazdorzyć to lepiej zjedz snickersa" ;) Zresztą był już jeden precedens na PPA, gdzie pojawił się wywiad z samym sobą i chyba wystarczy ;)

Może kiedyś jak będzie czas i chęci to ja cię odpytam, chociaż w prowadzeniu wywiadów to ja doświadczenia nie mam. Przeprowadziłem i opublikowałem dotąd jeden, który według krytyków był zbyt chaotyczny. No ale odbiegliśmy od tematu, a ja chciałem dopytać o ten film, zatem do rzeczy.


Domyślam się że grabber który kupiłeś jest przelotowy, czyli wciskasz do niego kabel HDMI, a z niego wychodzi kolejny kabel do monitora. Domyślam się także że dodatkowo ma wejścia i wyjścia audio, skoro słyszałem dźwięk z Amigi (a przecież po HDMI muza by nie poszła).

1. Czy obraz który widzisz na monitorze, a który po drodze przechodzi przez grabber jest dokładnie w 100% tak samo czysty jak bez niego (bo np. w moim starym grabberze na VGA dużo tracił) :?:
2. Czy dżwięk, który przechodzi przez grabbera dalej na głośniki jest równie czysty :?:

3. Czy ogolnie są jakieś inne niedogodności, które powodują że po nagraniu najlepiej jest wczołgać się pod biurko i go wypiąć, czy też jest to urządzenie na tyle przezroczyste, że gdy raz się go wepnie, to w zasadzie nie ma przeciwskazań by pozostało to tam na dobre kilka lat :?:

Kolejne pytanie to już z innej beczki dotyczące tego nieszczęsnego skrytpu YT. Walczyłem z tym trochę i choć wydaje mi się że robię wszystko tak jak w instrukcji, to najwyraźniej robię coś źle, lub czegoś nie doczytałem. Mplayer i Emotion albo wywalają mi komunikaty iż format wideo jest nierozpoznawalny, alebo mam coś takiego jak w kodzie poniżej. Prosiłbym wiec o malą instrukcję jak i co zrobiłeś, najlepiej opatrzoną jakimiś grabami z preferencji menu kontekstowego Odyssey, bo mi już pomysły się skończyły.

Kod:
\_/_     |    |_  _  /  \|__)|    |_   |_ _ _  _|_ _  _
 |(_)|_| | |_||_)(-  \__/| \ |__  |__)(|_| (_|(_|_(_)| 
                                                   v1.5

Warp3D Nova - EntwicklerX WIP game - AmigaOS 4.1 FE Part 2

5 stream mapped URLs found:

1. MP4 1280x720
2. WebM 640x360
3. MP4 640x360
4. 3GP 320x240
5. 3GP 176x144

Enter number of URL to view: 1

Choose an option:

1. Display video link
2. Play video
2
[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x47438b70] moov atom not found


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 10:11 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 874
Widzę że obaj nie zrozumieliście moich intencji, ale zbliżyłeś się i tak do tego co chciałem (poprzez pytania).
Chodzi o to że radzik nie jest typowym blogerem bo nie bloguje - jego blog jest kontenerem na treści Amiwigilii i podobne, natomiast nie pisze jak coś robi.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 12:25 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Więc tak, urządzenie to ezcap 280, tanie chińskie cudo. Nagrywa się wszystko na pendrive, od razu z kompresją itd. Niestety nie da się go podłączyć do komputera, a więc jak chcecie robić stream na żywo to się nie uda. :) Jednak jest to całkiem spoko sprzęt, przelotowy, jakość jest taka sama jak bez podłączonego excap. Ja mam to na stałe, a podłączam się przejściówką z VGA i audio na HDMI, dzięki temu łapany jest obraz z dzwiękiem. Gdyby podłączył kablem HDMI nie miał bym dzwięku, co prawda do grabbera da się podłączyć jack, ale z racji specyfikacji HDMI nic to nie da. Inną opcją jest wejście Composite, ale to byłby dramat. Na moje HDMI daje lepszą jakość obrazu niż konwertowane VGA, ale nie jest to jakaś ogromna różnica. Tak czy siak wszystko łącznie z dzwiękiem jest tak jak by tego urządzenia pomiędzy w ogóle nie było. Nagrywa się prosto, po porstu naciska się przycisk i tyle. Wadą jest to, że gdy zmienimy rozdzielczość, materiał jest dzielony, czyli przy odpaleniu gorky17 tworzony jest nowy film video w 640. Tak samo w MPlayer itd. Generalnie jest to do opanowania przy montażu.

Co do YT.rexx:

Kod:
/*  TagOrder="22 18 5"                        MP4 720p/360p, FLV 240p      */
TagOrder="59 18 22"                     /*   MP4 480p/360p, MP4 720p     */
PathMP="APPDIR:mplayer-nonaltivec"                /* Full path to MPlayer executable  */
PathFP="APPDIR:ffplay"                 /* Full path to FFplay executable   */
ArgsMP="-quiet -really-quiet"          /* Optional parameters for mplayer  */
ArgsFP="-loglevel quiet -infbuf"       /* Optional parameters for ffplay   */
/* End of settings */


Oraz oczywiście musisz skonfigurować Odyssey.

Co do pytań do mnie, ogólnie możemy zrobić jakiś takiś odcinek z how-to, a ja mogę wcielić się w odpowiadacza.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 12:39 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
radzik napisał(a):

Co do pytań do mnie, ogólnie możemy zrobić jakiś takiś odcinek z how-to, a ja mogę wcielić się w odpowiadacza.


Naśladując mistrza, co ma już ponad 30 wywiadów na koncie, to dwa pytania już mam, jedno o początki z komputerami, drugie o Superfroga ;) Lecz tak na serio, to musiałbym się do tego przygotować pomyśleć nad pytaniami itd. Pożyjemy zobaczymy, a wracając do YT, to ja w Odyssey mam tak jak na grabie w załączniku, Ty też tak masz?


Załączniki:
ustawienia.jpg
ustawienia.jpg [ 71.72 KiB | Przeglądane 214 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 18:22 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Mam tak:
Kod:
RX Workbench41FE:Internet/YT/YT.rexx %l ssl autoplay

lub
Kod:
RX Workbench41FE:Internet/YT/YT.rexx %l nossl html odyssey silent


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 20:13 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Dzięki wielkie. Co prawda bezpośrednio mi to nie pomogło. Niemniej ten drugi kod, który jak rozumiem służy bardziej do pobierania plików (lub oglądania niejako po staremu za pomocą OWB) przekonał mnie że skrypt na pewno działa dobrze. Dalsze śledztwo wykazało że Appdir linkuje do starego Mplayera pod MUI, który najwyraźniej nie lubi się z YT. Cóz czasami co za dużo to niezdrowo, choć nigdy nie myślałem że będzie się to tyczyć liczby kompilacji Mplayera, które mam na swoim HDD. Po zmianie skryptu, tak by linkował do najnowszego Mplayer-Altivec zaczeło grać. Fajnie mieć szybką i podręczną alternatywę dla SmTube :dance:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 15:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
Skoro poradziłem sobie z tymi skryptami, to może wrócę jeszcze do tego grabbera. Takie pytanie połączone z sugestią. Nie myślałeś może o wideo recenzji tegoż urządzenia w którymś z kolejnych odcinków?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 19:12 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Tak, myślałem już o tym. Tym bardziej, że u Amigowców prym wiedzie nagranie z telefonu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 19:41 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 536
ALe offtop się zrobił, ale też muszę zapytać. Skąd bierzecie te skrypty Arexxa, piszecie sami czy gdzieś jest gotowy zestaw na różne okazje? I jakiej wersji Odysseya używacie i skąd ją zasysaliście? Wdzięczny byłbym za plik ze skryptami i preferencjami od Odysseya.
Bo mam kłopot żeby to wszystko działało jak należy.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 19:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
No zarówno Odyssey jak i YT tak jak większość rzeczy z OS4Depot. Skrypt YT nawet niedawno bo 3 maja miał aktualizacje do wersji 1.5, tak więc lrży sobie na pierwszej stronie w recentach serwera.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 20:01 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2747
radzik napisał(a):
Tak, myślałem już o tym. Tym bardziej, że u Amigowców prym wiedzie nagranie z telefonu.


Może dałem się ponieść impulsowi ale co tam, obejrzałem sobie recenzje podobnych urządzonek i też zamówiłem sobie grabber, tyle że dodatkowo z wejściem m.in. na mikrofon. Mam już pomysł na nowy cykl filmów i jeśli ten grabber, który zamówiłem spełni moje oczekiwania to wdrożę go w życie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 22:27 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 429
Super. Generalnie grabber po HDMI ściąga wszystko, więc jakbyś użył przejściówki VGA + audio > HDMI to mikrofon możesz podłączyć tak jak ja bezpośrednio pod Amigę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO